Apple има за цел да пусне самоуправляващ се електромобил през 2025 г.

Превозното средство няма да има волан или педали, а интериорът е с U-образен план за сядане

13:21 | 19 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Apple засилва плановете си за навлизане на пазара на автомобили и има за цел да пусне самоуправляващо се електрическо превозно средство през 2025 г., съобщи Bloomberg.

За автомобилния проект на технологичната компания се говори, че ще бъде напълно самоуправляващо се превозно средство без волан или педали, каза Bloomberg. Интериорът на автомобила ще бъде проектиран за шофиране без ръце, като един възможен дизайн включва пътници, седнали на U-образен панел.

Автомобилното начинание на Apple – известно като Project Titan – получи сериозен удар през септември, когато изпълнителният директор, отговарящ за неговото развитие, Дъг Фийлд, премина към Ford. Но производителят на iPhone изглежда неустрашим от предизвикателството да навлезе на конкурентния пазар на електрически превозни средства въпреки редица промени в ръководството на Titan тази година.

Bloomberg съобщи, че амбициозните цели са поставени от заместника на Фийлд, изпълнителния директор за софтуера на Apple Watch Кевин Линч. Той се стреми към напълно самоуправляваща се кола в рамките на четири години - ако компанията успее да създаде система за самостоятелно управление в рамките на този период.

„Продължаваме да вярваме, че е въпрос на това кога, а не дали, Apple ще влезе в надпреварата за EV [електрически превозни средства]“, каза Дан Айвс, анализатор в американската инвестиционна фирма Wedbush Securities. Айвс добави, че Apple би било по-добре да се обедини с конкурент като Tesla или Volkswagen, като се имат предвид предизвикателствата. Bloomberg съобщи, че Apple е обсъдила партньорства с производителите.

„Бихме предпочели да видим партньор на Apple по пътя към EV, отколкото да започне изграждането на собствени превозни средства/фабрики, като се имат предвид последиците от маржа и финансовия модел в бъдеще, съчетано със стратегическия продуктов риск около такова гигантско начинание“, каза Айвс.

Bloomberg пише, че някои хора, работещи по проекта, са скептични по отношение на графика дори и с скорошния напредък - като основната система за самостоятелно управление на автомобила, процесорни чипове и усъвършенствани сензори. Други опции биха били да се отложи датата на пускане или първоначално да се продаде автомобил с по-слаба технология. Apple е направила пробив в чипа, който възнамерява да използва за системата за самостоятелно управление на автомобила. Въпреки че разглежда дизайна без волан, Apple също е обсъждала монтирането на система за аварийно поемане на контрола от пътниците.

Електрическите превозни средства получиха значителна подкрепа от инвеститорите, като помогнаха на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск да стане най-богатият човек в света и дадоха изумителни оценки на фондовия пазар на недоказани фирми за електрически превозни средства като Lucid и Rivian, чиято пазарна капитализация съперничи с тази на утвърдени играчи .

Apple работи върху Titan от 2014 г., но има много малко подробности за начинанието, като назначенията и напусканията на изпълнителни директори се използват до голяма степен като прокси за напредъка му. Въпреки това през 2015 г. стана известно, че Apple работи върху самоуправляващо се превозно средство и проучва места в района на залива на Сан Франциско за тестване.