Русия, Китай и Иран ще имат обща позиция преди ядрените преговори

Иран иска САЩ да гарантират, че няма да напуснат ядреното споразумение

09:06 | 17 ноември 2021
Обновен: 11:07 | 17 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Президентът на Иран Ебрахим Раиси е е готов да финализира дългосрочно споразумение за сътрудничество с Русия. Снимка: Bloomberg
Президентът на Иран Ебрахим Раиси е е готов да финализира дългосрочно споразумение за сътрудничество с Русия. Снимка: Bloomberg

Президентът на Иран Ебрахим Раиси и руският му колега Владимир Путин обсъдиха санкциите на САЩ срещу Техеран и бъдещето на ядреното споразумение от 2015 г., преди да се възобновят преговорите на 29 ноември.

Телефонният разговор във вторник между Путин и Раиси последва изявление на Китай, че е „постигнат широк консенсус“ с Иран и Русия относно ядрената сделка, без да дава повече подробности. Коментарите сочат единен фронт между трите държави, докато световните сили, включително Европейският съюз, се подготвят за непреки преговори между Иран и САЩ във Виена.

Иран иска САЩ да гарантират, че няма да напуснат ядреното споразумение.

Надеждите за възстановяване на знаковото споразумение, което САЩ едностранно изоставиха през 2018 г., се помрачиха, след като твърдолинейният духовник Раиси беше избран за президент на Иран през юни и назначи външнополитически екип, който е силно критичен към ядрената сделка.

Дългосрочните врагове не успяха да се споразумеят как САЩ трябва да се върнат към пакта или как могат да осигурят на Иран гаранция, че няма да се откажат отново от него. Русия заяви, че подкрепя призива на Техеран както за гаранция срещу бъдещо изтегляне на САЩ, така и за премахване на всички санкции, които нарушават първоначалната сделка.

Според официално изявление Раиси е заявил пред Путин, че Иран е готов да финализира дългосрочно споразумение за сътрудничество с Русия за укрепване на икономическите връзки, подчертавайки нарастващите усилия на Техеран за разширяване на търговските и стратегически съюзи с Русия и Китай в отговор на излизането на Вашингтон от ядрено споразумение.

По-рано тази година Иран се присъедини към Русия и Китай като последен член на Шанхайската организация за сътрудничество и беше домакин на среща на върха за Афганистан, която включваше Пекин и Москва. Иран и Русия също трябва да свикат съвместна военна комисия в Техеран през следващите месеци, за да обсъдят сътрудничеството в областта на отбраната.