ТикТок задвижи машината за пари

Приходите от реклами вече текат, на ред е е-търговията

09:00 | 29 юли 2022
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

 

Редактиран от Джошуа Брустийн

Алиса МакКей работи почасово в магазин за замразен йогурт в Портланд, Орегон, като  изкарва минимална надница и с нея изплаща университетските си такси. Сега 22-годишното момиче печели над $100 000 годишно, представяйки марки като луксозния лейбъл „Коуч“ и стрийминг услуги като „Нетфликс“ и „Амазон Прайм Видео“ за своите 9 млн. последователи в Тик Ток, повечето от които са момичета в подрастваща и тинейджърска възраст, които дори не мислят да влязат във Фейсбук. „Тик Ток определено промени живота ми на 100%“ казва тя.

Най-тегленото приложение за 2021 Тик Ток в момента има над милиард потребители, които „консумират“ кратки видео клипове на своите смартфони. Това все още ги прави по-малки от услугите на Мета Платформс Инк. - Фейсбук и Инстаграм, но средностатистическият потребител в САЩ прекарва около 29 часа месечно в приложението, което е повече отколкото във Фейсбук (16 часа) и Инстаграм (8 часа) взети заедно, според фирмата за мобилни проучвания Data.ai.

Макар платформата да е известна от години като място, където създатели като МакКей събират огромна аудитория, тя едва сега започва да превръща тази аудитория в бизнес, който може да съперничи на компаниите за социални медии в Силиконовата долина. Голяма част от парите ще дойдат от реклама, но ТикТок се насочва и към разпространение на музика, публикуване на игри и абонаменти в стил Туич. И прави значителни крачки напред, следвайки в електронната търговия компанията-майка БайтДенсЛтд.  по един път, който ще я изведе до по-пряка конкуренция с гиганта Амазон.

ТикТок привлече почти $4 млрд. приходи през 2021, повечето от реклами, а плановете са тази година те да достигнат $12 млрд., по данни на компанията за проучвания  еМаркетър. Това ще я направи по-голяма от Туитър Инк. и Снап.Инк. взети заедно. ТикТок прибира по  $2,6 млн. за еднодневно показване на реклама в Top View, тоест първото нещо, което изкача в емисията на потребителя, щом отвори приложението, което e 4 пъти повече от таксата ѝ една година по-рано. „Определено е заплаха за Гугъл и Фейсбук“ казва Питер-Жан де Крун, ГИД на МедияДонътс, компания за онлайн реклами. „ТикТок започва да управлява процент от медийния бюджет, който е по-подходящ на размера на аудиторията му“.

Мета понякога представя конкуренцията си с ТикТок като част от геополитическото съперничество между Китай и САЩ, а различни американски служители изразиха опасения относно сигурността на данните. На 17 юни Базфийд съобщи, че служителите на ТикТок са знаели, че потребителски данни от САЩ преминават към Китай още през януари. Същия ден ТикТок обяви сделка за съхраняване на потребителските данни от САЩ на сървърите на Оракъл Корп. в Тексас.

Изпълнението на стратегията за приходи на ТикТок се пада на Блейк Чандли, президент за глобални бизнес-решения на компанията, базиран в Тексас. Чандли се присъединява към ТикТок през 2019 след 10 години във Фейсбук, а днес твърди, че традиционната реклама умира и бизнесите също ще умрат, ако продължат да влагат пари в същите стари ТВ-предавания или социални мрежи. „ТикТок е ТВ от следващо поколение за днешното поколение Зет и Милениалите“, казва той. Чандли добавя, че ТикТок вече се конкурира с Мета в по-нови области като брандиране на продукти и електронна търговия. Рекламодателите превръщат ТикТок в неразделна част от своята медийна стратегия и бюджет.

В сравнение с Мета, ТикТок не разчита толкова на проследяването на лични данни в множество приложения. Алгоритмите на ТикТок са така настроени, че успяват по-добре да напипват предпочитанията на потребителите чрез своята платформа, след което ги съпоставят с адекватно съдържание или реклама.

Гладът на социалните медийни платформи за популярни творци постави начало на войната  за таланти. ТикТок създаде през 2020 фонд от $200 млн., чрез който плаща на автори на съдържание, за да привличат гледания на видео, а сега обещанието е този фонд да разполага в $1 млрд. след 3 години. ЮТюб, Инстаграм и Снапчат вече последваха примера на ТикТок. Тази надпревара е чисто злато за творци като Мария-Луиза ван Цвитен (29). Холандската косплейърка казва, че печели до $10000 на месец от брандове, които се свързват с нея, за да им прави видеоклипове в ТикТок; сега тя може да печели такава сума, като публикува същите клипове в Рийлс, приложението на Инстаграм, имитиращо ТикТок. „Имам по-малко работа,  но двойни приходи, така че за мен всичко е наред“, казва тя.

Маркетолози и рекламни агенции казват, че Мета все още позиционира по-добре рекламите, така че те да се превърнат директно в покупки. Фабиан Оувеханд, създател на мюнхенската агенция Мени Криетърс казва, че компаниите все още не приемат идеята да правят ТикТок видео, вместо традиционна реклами. „Все пак участвам в разговори с големи компании и те ни казват: „Да, но желанието ни е правим нещо като ТВ-реклама. И екипът на ТикТок остава много  разочарован“, казва Оувеханд, който сега ръководи е-търговията на германската фирма за стоки за дома HSE, която купи неговата агенция.

Операциите на БайтДенс в Китай дават представа да това как ще изглежда бизнесът на ТикТок, когато се развие. През 2020 Доуин, китайският вариант на ТикТок, осъществи  транзакции от е-търговия за $26 млрд., а през следващата година сумата бе вече 3 пъти по-голяма. „Когато става въпрос за монетизиране на услугата, Доуин е може би с 2 или 3 години по-напред от ТикТок, включително в е-търговията“, казва Ченг Уи, партньор в ЗууКепитъл, китайска фирма за рисков капитал, инвестираща в технологии. „Преминаването на ТикТок към е-търговията ще промени изцяло играта“, казва той.

БайтДенс сега отделя повече внимание на ТикТок, тъй като несигурността у дома нараства. Няколко ключови мениджъри отидоха в Тик Ток, в това число и Чю Шудзи, който миналата година дори стана ГИД на платформата. Компанията-майка го привлече от производителя на смартфони ни Шаоми Корп. Дори имаше спекулации, че БайтДенс може да се опита да отдели ТикТок и да го организира като некитайски бизнес, въпреки че подобен ход би бил политически рискован.

Тик Ток планира да увеличи обема на брутния си мърчъндайз от електронна търговия до $2  млрд. тази година и $23 млрд. през 2023, по данни, близки до БайтДенс. Компанията си партнира с Шопифай Инк., което ще позволи на търговците да интегрират своите уеб магазини във видеоклипове на платформата.

Транзакциите се обработват през сайтовете на тези търговци, подобно на системата на Фейсбук Шопс. Отскоро ТикТок възприе подход, който имитира по-отблизо Доуин: от средата на 2021 платформата пусна приложения за пазаруване в страни като Индонезия, Сингапур, Тайланд и Великобритания. „Пътят до покупката е нещо е много, много лесно“, казва Фауза Истигфарева, базиран в Джакарта мениджър на дигиталната агенция Лиферейт Медиа. „Все едно си на един клик разстояние“.

В РЕЗЮМЕ Огромната аудитория на ТикТок и успехът на компанията-майка в е-търговията превърнаха платформата в още по-сериозен съперник на американските технологични гиганти