Детекторът за зелено измиване

Инвеститор, подтикнат от данните, анализира това как ръководителите говорят за устойчивост и открива много “въздух под налягане“

18:27 | 2 февруари 2022
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

 

Тъй като устойчивото инвестиране става все по-масово на Уолстрийт, компаниите правят всичко възможно, за да се представят като екологични и етично управлявани. Но оценките за околната среда, обществото и управлението (ESG), на които разчитат финансовите мениджъри, не винаги вършат добра работа за премахване на зелените компании, които говорят за добра игра, но не я съчетават с действие.

Анди Мониз, работещ в Лондон изследовател на данни в Акадиан Асет Мениджмънт, казва, че не само е измислил по-добър подход, но и може да прави пари, търгувайки с него. Той използва сложни инструменти като обработка на естествен език и машинно обучение, за да разбере какво наистина правят компаниите. „Бях разочарован от това, което правят доставчиците на ESG данни“, казва Мониз. „Често пъти те просто разчитат на отговорите с „да или не“ на въпроси като „Тази компания има ли политика за правата на човека?“. Тези данни са изключително застояли и гледащи назад.“ Той сметнал, че може да свърши по-добра работа със събирането на данните сам.

Разследване на “Bloomberg Businessweek”, публикувано през декември, показа, че вместо да отразяват усилията на компаниите за устойчивост, рейтингите на ESG са склонни да се фокусират тясно върху рисковете за акционерите. Така че една компания може да има високи въглеродни емисии, но все пак да получи приличен ESG резултат, ако е малко вероятно да има по-строгото регулиране на бизнеса ѝ. Мониз също търси предимно интересите на инвеститорите в своя анализ. Но дори въз основа на този вид метрика, оценките на ESG не са достатъчни, казва Мониз. (Bloomberg LP, която притежава Bloomberg Businessweek, продава рейтинги и данни за устойчивост на инвестиционната индустрия.)

В “Акадиан“, количествено управляван фонд с повече от 100 милиарда долара под управление, Мониз анализира множество данни за компании, за да идентифицира скрити рискове от ESG. Някои от тях са нетрадиционни: например неговият софтуер търси  стенограми с изказвания на ръководители от събрания на акционери, конференции и призиви на анализатори за признаци на уклончивост, неяснота или отказ да отговарят на въпроси. Това е подход, основан в литературата по психология.

Той дава пример с Алберт Чао, президент и главен изпълнителен директор на базираната в Хюстън “Уестлейк кемикал Корп.”, който по-рано тази година беше помолен от анализатор да обясни стратегията за декарбонизация на Уестлейк. „Този въпрос е много важен за компанията, нейните служители и целия свят“, отговори Чао. „Искаме да свършим своята роля, доколкото можем. ...И знам. че стигането до нулеви нетни емисии е трудна задача. И по това се работи много. Но мисля, че ще има голям напредък и ние сме много съвестни за този проблем.” Този криволичещ отговор беше маркиран от алгоритъма на Аркадиан като „не е отговор“.

След това имаме руската миньорска компания “Евраз Плц“, чийто тогавашен главен изпълнителен директор Александър Фролов беше попитан през август как планира да намали въглеродния отпечатък на компанията. „Имаме много възможности, да кажем, да го уловим и използваме, което не правим в момента“, отговори той. „И предполагам, че това би довело до значително намаляване на парниковите газове... има различни стратегии, но има потенциал и от двете страни да намалят парниковите емисии в бъдеще.“. Мониз казва, че това е класически пример за неяснота, която според него е потискащо често срещана сред компаниите.

Компаниите днес поставят по-голямата част от информацията си за ESG във внимателно формулирани доклади за устойчивост, но самородни могат да бъдат намерени и в тях, казва Мониз. Той посочва полската електрическа компания за въглища “Зе Пак СА“, която заяви в неотдавнашна презентация, че до 2029г. ще постигне „неутралност на климата“ – дори по-амбициозна цел от нетната нула – без да предоставя никакви сведения за това как е планирала да го направи. „Ние сме изпреварили целта за климатичен неутралност на Европейския съюз (2050г.) с 20 години“, заявиха от компанията. “Зе Пак“, „Уестлейк Кемикал“ и “Евраз“ не отговориха на искания за коментар.

Разпознаването на червените флагове, когато са точно пред вас, не е твърде трудно. Предизвикателството се крие в изграждането на система, която може да преглежда милиони документи от различни източници на данни, свързани с хиляди компании, както и сама да се научи какво да търси. Още по-трудно е да пренесем констатациите на тази система във възвръщаемост на инвестициите. В началото на финансовата криза шепа инвеститори разбраха, че обезпечените с ипотека ценни книжа са по-рискови, отколкото изглеждаха, и направиха пари, залагайки срещу тях. Няма такава ясна търговия за зелено изпиране, защото дори когато се установи, че компаниите надуват своите акредитации за устойчивост, няма гаранция, че акциите им ще намалеят. Всъщност историята показва, че хедж фондовете са се възползвали от инвестирането в акции на компании за неетични дейности, които ESG инвеститорите няма да докоснат.

Мониз и неговият екип се фокусират само върху онези екологични, социални и управленски проблеми, които техният анализ предполага, че ще внесат в крайния резултат. „Нашият инвестиционен процес е предназначен единствено за подобряване на възвръщаемостта, коригирана с риска, и по този начин ние не третираме ESG като различен от всеки друг набор от данни“, казва той. Това е начин на мислене, който Мониз разработи на Уолстрийт в компании като “Citigroup Inc.” и “Deutsche Bank AG”, където ролята му беше да търси печеливши сигнали за търговия на места, които другите може да не гледат. Един проект включваше изграждане на портфолио, което отразява търговията на ръководители с акции на собствената им компания. Друг го видя да сравнява колко големи са снимките на главния изпълнителен директор в годишните отчети - и колко често са били актуализирани - като тест за егоизъм и следователно за качество на управление. (Резултатите бяха неубедителни.)

Мониз насочи вниманието си към „G“ в ESG за докторската си степен. през 2015г., когато разработи програма, която оценява компаниите по езика, използван в уебсайта за преглед на работа Glassdoor.com. (На корпоративен жаргон, управлението се отнася до това колко добре се управлява една компания вътрешно.) Полученият документ, публикуван от Федералния резерв на Ню Йорк, установи, че компаниите, чиито служители са едновременно доволни и намират работата си за предизвикателна, ще превъзхождат.

Акадиан оценява компаниите по показатели, включително “зелено изпиране“, корпоративна култура, трудови отношения и дали управлението е фокусирано в дългосрочен план. Данните се подават към по-голям компютърен модел, който взема решения кои акции да купуват и продават. Компаниите, които се управляват зле, се понижават не защото са неетични, а защото анализът на Мониз показва, че квартилът с най-добри резултати за управление е превъзхождал конкурентите с 9 процентни пункта годишно през последното десетилетие. Фондовете на Акадиан Глобал Екити възвръщат 19,2% през 2020 г., надминавайки световния индекс MSCI с 3,3 процентни пункта.

За да увеличи шансовете си за успех, Акадиан започна да се ангажира с компании, за които е идентифицирал проблеми с ESG. Миналата година, например, “Volkswagen AG” беше посочен от правозащитна група като изложена на лагери за принудителен труд в китайския Уйгурски регион. След като VW издаде изявление, в което отрече доклада, алгоритъмът на Акадиан преследва документите на компанията, новинарските репортажи, стенограмите и алтернативните източници на данни, за да излезе с подробна диаграма на всички свои доставчици и клиенти. Анализът предполага, че VW има един останал доставчик от региона - нещо, което компанията каза, че ще проучи. “Volkswagen” казва в изявление, че „не е намерил доказателства“ за принудителен труд във веригата си за доставки в Китай и че „никакви части“ от никоя компания, спомената в доклада, не се използват в превозните му средства. „Това не беше заради и в името на ESG“, казва Мониз за това защо е отбелязал потенциалния проблем. „Ако компанията се забърка в скандал в пресата, това би се отразило на цената на акциите.

Регулаторите започнаха да се събуждат за недостига на ESG рейтингите. Властите в САЩ и Обединеното кралство въвеждат по-стандартизирани оповестявания за устойчивост. Международната организация на комисиите по ценни книжа, главна група за световните регулатори, публикува доклад миналия месец, в който осъди „липсата на прозрачност“ на индустрията и предложи по-голям контрол. Мониз не се притеснява, че подобни ходове могат да подкопаят предимството на Акадиан. „Ключовият въпрос все още остава: доколко надеждни са целите и ангажиментите на компаниите?“ казва той. "Приказките не струват нищо." — Лиъм Вон

ИЗВОД: Компютрите могат да търсят в екипи от преписи, за да намерят намеци за неясни или уклончиви разговори. Мониз казва, че това може да е знак, че една компания игнорира рисковете, свързани с ESG.