Елизабет Холмс се опитва да избегне затвора

Ищците имат сериозни доказателства срещу основателката на Theranos. Но адвокатите ѝ имат варианти

15:48 | 17 септември 2021
Обновен: 13:15 | 26 октомври 2021
Елизабет Холмс се опитва да избегне затвора

В края на август, Елизабет Холмс е изправена пред съда, за да се защити срещу многобройните обвинения в конспирация и измама. Ако бъде осъдена, основателката и бивш главен изпълнителен директор на опозорения стартъп за изследване на кръвта Theranos Inc., е заплашена от 20 години затвор.
Обвиненията включват лъжа на пациенти относно ефикасността на нейните кръвни тестове и подвеждане на инвеститори, като им е казала, че компанията ѝ ще генерира 1 милиард долара приходи през 2015 г. Реално, тестовете имали сериозни проблеми и се твърди, че Холмс е знаела, че компанията ѝ ще генерира само няколко стотина хиляди долара през тази година.  

Theranos – някога оценена на стойност от 9 милиарда долара – се превърна в едно от най-зрелищните падения в съвременната технологична история. Сега, след множество отлагания заради пандемията и бременността на Холмс (родила през юли), горещо очакваната правна драма, която се очаква да продължи три месеца е насрочена да започне от федералния съд в Сан Хосе, Калиф.

Според разговорите с повече от дузина правни експерти, прокуратурата има сериозни доказателства. Но екипът на Холмс, който е сред най-добрите, все още има множество възможности-като например да твърди добри намерения, да сключи късна сделка за признаване на вина или да кажат, че е „психично заболяване“, като се твърди, че травмата е нарушила преценката на Холмс. Адвокатите ѝ отказаха коментар.

Един от най-силните ѝ аргументи може да бъде, че единственото, за което е била виновна, е бил нейният оптимизъм. Някои експерти очакват Холмс да твърди, че наистина вярва в Theranos и затова не е знаела, че е подвела никого. „Тъй като никой не може да прочете мислите на друг човек, защитата вероятно ще се опита да предизвика разумни съмнения относно това, което е мислила тя“, казва Барбара Макуейд, бивш адвокат в САЩ, който преподава в Юридическия факултет на университета в Мичиган. Холмс може да твърди, че „тя просто е била уловена в културата на Силиконовата долина – преструвай се, докато не стане истина“, казва тя.

Не е ясно дали самата Холмс ще заеме позиция. Ако го направи, прокуратурата ще имат възможност да я разпитат, което носи големи рискове. „Много адвокати на защитата не са склонни клиентите им да свидетелстват“, казва Джеймс Мелендрес, бивш прокурор, станал адвокат по наказателна защита. „Прокурорите прекарват професионалния си живот, усъвършенствайки способностите си да провеждат смразяващи кръстосани разпити.“

Все пак, като публична фигура с дарба в убеждаването, Холмс може да предразположена да опита да спечели журито. През 2015, тя пламенно защитаваше компанията си след разследващите доклади във вестник Wall Street Journal, повдигнали сериозни въпроси относно точността на нейната технология на изследване на кръвта и разкрили, че Theranos провежда повечето от тестовете си на старомодни машини от други компании. „Така се получава, когато работиш, за да промениш нещата“, каза Холмс в CNBC скоро след първото изложение на Journal. “Първо те мислят за луд, после се борят с теб, а след това изведнъж ти променяш света.“ 

Холмс може също да подчертае видните хора в борда на Theranos, включително бившите държавни секретари Джордж Шулц и Хенри Кисинджър. Нейните адвокати може да посочат, че са стояли до Холмс докато е работела по предоставянето на технологията на пазара и не са се противопоставяли на нейното ръководство.

Членовете на борда може всъщност да навредят на делото. Прокурорите посочват всички тях като потенциални свидетели (Шулц почина през февруари), а Джоуи Грунфест, професор и експерт по корпоративно управление в Юридическия факултет в университета Станфорд, очаква, че поне някои от тях ще свидетелстват. „Бордът може просто и ясно да каже «Тя ни излъга»“, казва той. 

Холмс е била законово задължена да бъде откровена с директорите, отговорност, която включва разкриване на всякакви проблеми с машините за тестване на кръвта, за които е наясно. Според споразумение, което Theranos е сключило с щата Аризона, минимум 10% от 1,5 милиона теста продадени там между 2013 и 2016 година трябваше да бъдат отменени или поправени.

По-малко драматична стратегия за Холмс ще бъде да приеме споразумение в последния момент и да си сътрудничи с ищците в тяхното дело срещу нейният еднократен любовник и бивш президент на Theranos, Рамеш „Съни“ Балуани, който е изправен пред същите обвинения в отделен процес насрочен за рано следващата година. Всяка сделка, обаче, обикновено включва значително време в затвора и може Холмс да предпочете да убеди  поне един съдебен заседател в нейните аргументи. Възможно е също и Холмс да не изгради защита дори и процеса да се предвижи напред. Стратегията, вид правно жиу-житцу, в която защитата не представя никакви доказателства или показания, зависи от това дали съдебните заседатели ще решат, че ищците не са доказали делото си извън разумно съмнение. Не е необичайно в наказателните процеси и жури, което не може да стигне до присъда, ще бъде победа за Холмс.

Може би най-големия коз в защитата на Холмс е дали нейните адвокати ще привикат Минди Меканик, клиничен психолог в Калифорнийския държавен университет във Фулъртън; правния екип на Холмс я идентифицира като възможен свидетел. Меканик е експерт по психологическите последствия от травми с фокус главно над насилието върху жени. Тя може да свидетелства за нареченото в съдебните документи „психично заболяване или дефект“, което Холмс е претърпяла.

Това не би било защита поради лудост, сама по себе си, а по-скоро аргумент към съдебните заседатели за причината поради която Холмс е била неспособна да формира намерение за извършване на измама, защото е била травмирана от връзка. Детайлите по подобен аргумент остават мистерия, защото ключовите съдебни документи по темата са подпечатани.

Какъвто и евентуален подход да изберат, правните експерти казват, че ще бъде трудно за Холмс да преодолее голямото количество доказателства, които са събрани срещу нея. „Най-важното в съдебните преследвания за измама е да се представят думите на подсъдимия и до колко отговарят на истината.“, казва Макуейд, бивш прокурор. „Тук изглежда, че нейните лъжи могат да бъдат обективно доказани чрез документи и свидетели.“ - Джоел Роузенблат

В РЕЗЮМЕ Основателката на Theranos може да получи до 20 години затвор, ако бъде обвинена в измама. Една стратегия на защитата може да бъде да оспорят това, че тя е вярвала в собствените си необичайни твърдения.