Най-златната Олимпиада за България от 21 години

Спечелените три златни, един сребърен и два бронзови отличия отредиха на страната 30-о място в подреждането по медали

09:08 | 23 август 2021
Най-златната Олимпиада за България от 21 години

от Георги Пешев, гл. редактор на gol.bg

„Време за жени в Токио 2020“, „Стрелба, бокс, борба, карате... опасни са българските жени“, „Биеш се като момиче – национална гордост“, „Красиви, златни, диамантени“, „По-златни от златни“, „Най-силният ансамбъл в гимнастиката за всички времена“...
Десетки сходни коментари се появиха в последните дни, след като България записа едно от най-успешните си представяния на Олимпиада от началото на века на Игрите в Токио от 23 юли до 8 август 2021 г.

21-годишната Ивет Горанова прекъсна 13-годишна суша без злато за България, след като триумфира в каратето. Стойка Кръстева взе първа олимпийска титла за страната ни в женския бокс, а ансамбълът по художествена гимнастика в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова завоюва недостигнатото до този момент олимпийско злато.

С медали от Токио си тръгнаха още Антоанета Костадинова, която спечели сребро в категорията 10 м. въздушен пистолет, а бронзови медали в борбата завоюваха Тайбе Юсеин и Евелина Николова. 
Най-добро класиране на България по медали след олимпиадата от Сидни 2000 беше постигнато с най-малката група състезатели след Берлин 1936 – само 42 участващи спортисти.

Зад нас останаха държави като Турция, Гърция, Румъния, Словения, Украйна, Израел, Ирландия, Словакия, Австрия, Португалия, Аржентина, Мексико, Индия и други.
Победител в класирането по медали станаха САЩ (39 златни, 41 сребърни, 33 бронзови медала), следвани от Китай (38, 32, 18) и домакините от Япония (27, 14, 17). 

Спортистите на САЩ оглавиха крайното класиране по медали на Олимпийски игри за 18-ти път (по класическата система, в която класирането се определя според броя на спечелените златни медали, а при равенство – на сребърните и бронзовите).

България обаче е на престижното 19-то място по златен медал от Игрите в Токио на глава от населението в класация, изготвена от новозеландския компютърен инженер Крейг Невил-Манинг. В японската столица родните спортисти са спечелили по една титла на 2,3 милиона население. Начело в своеобразната класация е Бермуда, която с население от едва 64 хиляди души стигна до едно злато, благодарение на победата на Флора Дъфи в триатлона. Топ 3 допълват Бахамите с две титли или по един златен медал на всеки 196 хиляди население и Нова Зеландия със седем златни отличия или по едно на 688 хиляди души. В това класиране България е пред суперсилите на Олимпиадата като САЩ, Китай, Япония, Русия, Великобритания, Италия, Франция, Германия.

По критерий всички спечелени медали, България е на 28-мо място с 6 спечелени медали или по един медал на 1,15 милиона души.
Любопитно е и класирането по медали спрямо брутния вътрешен продукт на държавите, като тук подреждането се прави по точки – 4 точки за златен медал, 2 за сребърен и 1 за бронзов. България има общо 16 точки (3 златни, 1 сребърен, 2 бронзови медала) или по една точка на всеки 3.64 милиарда долара БВП, което отрежда на страната ни 20-та позиция. Впечатляваща е успеваемостта на вторите в класирането Ямайка, които имат 22 точки (4, 1, 4) или по една точка на 0.67 милиарда долара, както и на Грузия, които заемат трето място с една точка на 0.79 млрд. долара (19 точки - 2, 5, 1). Начело в тази класация е Сан Марино с 4 точки (0, 1, 2) или една точка на 0.41 млрд. долара.

Най-големите икономики в света САЩ и Китай остават в дъното на подреждането от общо 93 страни, спечелили медал в Токио. Китай е на 80-та позиция с 52.30 милиарда долара за всяка точка (234 - 38, 32, 18), а САЩ заема 83-то място със 71.90 млрд. на точка (271 - 39, 41, 33). На последно място остава Саудитска Арабия с две точки при 686.74 милиарда БВП или по точка на 343.37 млрд., а другите две страни под 90-та позиция са Индия и Мексико.
В същата класация България дори е била начело на Олимпийските игри в Сидни през 2000 година. Тогава нашите спортисти печелят 5 златни, 6 сребърни и 2 бронзови медала, с което събират 34 точки или по една точка на 0.38 млрд. долара БВП. Същото се отнася за Игрите в Москва през 1980 и Сеул осем години по-късно, а за Олимпиадите преди 1980 няма информация за България в сайта на Невил-Манинг. Страната ни е в топ 3 и на най-много спечелени титли на глава от населението в Москва и Сеул.

България спечели от Токио три златни медали и всеки един от тях е значим и важен. Не всеки ден имаме олимпийски шампиони. Днес обаче говорим за шампионки – истински, големи и дори твърде скромни за успехите си. 
Всичко това е резултат на огромните усилия най-вече на състезателите и техните щабове. Дамите в Токио доказаха не само, че могат, те върнаха доверието в българския спорт и ни накараха отново да се гордеем и плачем от радост.

В интерес на истината българският спорт има и не малко проблеми. Да, много е престижно да имаме олимпийски шампиони в леката атлетика, но стратегията ни и най-вече финансирането и в бъдеще трябва да бъдат насочени основно към спортове и дисциплини, в които имаме реални шансове за призови класирания и медали. И именно тук идва ролята на държавата, която да разпредели по най-добрия начин финансовия ресурс, събран от нашите данъци.
Олимпиадата, която (не) трябваше да се състои, ни върна шампионската радост, идва ред на Париж 2024.