Глобалната средна класа под натиск

Повече от 150 милиона души са слезли надолу по икономическата стълбица през 2020 г. – първи сериозен срив от близо три десетилетия

09:18 | 27 май 2021
Обновен: 10:30 | 27 май 2021
Глобалната средна класа под натиск

Една от най-значимите тенденции в икономически план през последните десетилетия беше възникването на глобалната средна класа. Очакванията тази група потребители да продължи да расте непрестанно, успоредно с нарастващите доходи в развиващите се страни, поставящи милиони хора над границата на бедността, бяха централна тема в бизнес плановете на мултинационални компании и стратегиите в портфейлите на професионални инвеститори. Вече можем да ги добавим към списъка с икономически концепции, които пандемията преобърна.

По изчисления на Pew Research Center, глобалната средна класа се е свила за пръв път от 90-те години насам. Около 150 милиона души са слезли надолу по икономическата стълбица през 2020 г., като най-големите спадове се наблюдават в Южна Азия и Субсахараска Африка. Параметрите на глобалната средна класа отдавна са силно оспорвани. Pew, които проучват въпроса повече от десетилетие, поставят този етикет на доходи в диапазона от $10 до $20 на ден с помощта на данни, които изглаждат различията в покупателната способност между държавите. В анализите на Pew съществува отделна група на средната класа, която включва хората с доходи между $20 и $50 на ден. (Имайте предвид, че $50 на ден е малко под заплащането, което получава работник на минимална заплата в САЩ преди данъци за осемчасов работен ден.) Други предпочитат по-широката категория от $10 до $100 на ден. Взети заедно, категориите на Pew за среден и горен среден клас доходи обхващат приблизително 2,5 млрд. души или около една трета от световното население.

Тези големи цифри обаче крият многобройни лични истории, от Южна Африка, Тайланд, Индия, Бразилия... В тях се разказва за успехи,
постигнати с много усилие, които са се изпарили за миг, заедно с добре платените длъжности. Както и за лукс като пържоли за вечеря или достъп до интернет от вкъщи, които някога са били достъпни, но вече са непостижими.

Замогващите се са изправени пред далеч по-несигурно бъдеще в сравнение с изминалите години. В последната си Световна икономическа перспектива, публикувана в пълен вариант на 6 април, Международният валутен фонд прогнозира, че световната икономика през 2024 г. е с 3% по-малка, отколкото би била в отсъствието на пандемията, предимно поради факта, че развиващите се страни имат по-малко възможности да възстановят икономиките си чрез държавни разходи, както правят САЩ и Европа.

Разликите са сериозни. Индия ще завърши 2021 година с 5,2% по-малък БВП, отколкото би очаквала, по прогнози на Bloomberg Economics. Брутният продукт на Индонезия ще е с 9,2% по-малък, отколкото предвещаваха тенденциите преди кризата. А САЩ? Тяхната икономика ще се свие само с 1,6% . Световната икономика се „раздвоява“, смята Кармен Райнхарт, главен икономист на Световната банка, който предупреждава, че възобновяването на растежа не трябва да се приема за трайно подобрение.

Има един голям проблем: имунизациите протичат много по-бавно в по-бедните страни, на които тепърва предстои да си осигурят същия достъп до ваксини като богатата част от света. Но това не е всичко. Райнхарт споделя опасенията, че някои правителства може да се окажат принудени да превключат към сурови мерки по-рано от необходимото, тъй като не могат да се справят с по-големия товар от финансови задължения. И макар инфлацията да е приглушена в САЩ и Европа, в държави като Бразилия цените на храните скачат, поради което централните банки затягат предварително паричната си политика. „Това беше една много дълга година и мисля, че всички подцениха щетите“, смята той. �Шон Донан