Златният билет

Компании и държави, които зависят от пътувания или големи събирания, разчитат на недоказаната концепция за имунизационни паспорти

16:04 | 26 май 2021
Обновен: 16:12 | 26 май 2021
Златният билет

На пристанище на гръцкия остров Паксос Панагиотис Масторас проверява флотилията си от лодки за развлечение и отброява дните до връщането на туристите, които захранват икономиката на тези 13 километра пясък в Йонийското море. 

За предприемача с лодки под наем отпускането на ограниченията за пътуване, наложени поради световното разпространение на ковид-19, изглежда изкусително близко.

Гърция посреща туристи от 14 май, стига да са ваксинирани, да са преболедували от коронавируса или имат отрицателен тест преди излитането. „Това е най-безопасният начин“, смята Масторас, един от общо 850 000 души, които работят във ваканционния бранш, който отговаря за близо четвърт от брутния вътрешен продукт на Гърция преди пандемията – най-високият дял в цяла Европа. „Достигнахме момент, в който това не може да продължава повече.“

Гърция е сред привържениците на идеята за подновяване на пътуванията с т.н. имунизационни паспорти – удостоверения или дигитални карти, които потвърждават ниския риск на притежателя си, които набират сила в икономиките, разчитащи на туризма от Карибите до Тайланд. Бизнесите, пострадали най-остро от пандемията, също започват да виждат в паспортите път към спасението.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) прогнозира, че браншът може да загуби $95 млрд през 2021 г. след най-тежката година в историята. Авиолиниите подкрепиха редица технологични решения, които удостоверяват ваксинацията или резултатите от теста за ковид-19 на пътниците, като например приложението IATA Travel Pass или AOKpass на френската компания за транспортна сигурност International SOS. 

Но липсата на стандарти може да възпрепятства тези усилия. „Има огромна подкрепа на думи, но изпълнението куца осезаемо“, твърди Джефри Го, който ръководи съюза от 26 превозвачи Star Alliance. Авиокомпанията Singapore Airlines започна тестове на приложението на IATA, както и Qatar Airways. TUI AG, най-големият туроператор в света, смята, че имунизационните паспорти ще имат ключово значение за възраждане на дейността му. А круизната линия P&O Cruises на Carnival Corp. в Обединеното кралство заяви, че никой няма да стъпи на корабите им това лято без доказателство за имунизация. 

След като се наложат в туристическия бранш,
тези паспорти може да са ключът към по-мащабно отваряне на обществото, което позволява провеждането на бизнес срещи и конференции, както и спортни събития и концерти. На 9 март Hyatt Hotels Corp. обяви, че проучва възможността за паспорт, наречен VeriFly. В крайна сметка е възможно някои фитнеси, барове, ресторанти и дори магазини да разчитат на документ за ваксинация, за да улеснят достъпа на клиенти. Идеята ваксинираните притежатели на паспорт да си върнат стария начин на живот все още не намира универсално одобрение. Никоя от достъпните инжекции не е 100% ефективна, което означава, че пътуващите с имунизационни паспорти биха могли теоретично да продължат да разпространяват вируса. 

По-съществен обаче е въпросът около справедливостта на такива паспорти, които в крайна сметка ще са от полза за по-богатите страни за сметка на по-бедните, където ваксинацията едва започва, както и за по-възрастните хора, които ще получат ваксини по-рано. Президентът Байдън е под натиск да въведе федерални стандарти за имунизационни паспорти. Въпреки че американците имат доста възможности за пътуване в чужбина, включително части от Карибите и Мексико, за които не се изисква тест за ковид или ваксина, в действителност всички ще отидат във Флорида, защото повечето други топ дестинации имат ограничения, казва Джон Грант, главен анализатор на доставчика на данни за пътуване OAG.

Разногласията около ролята на дигиталните паспорти разтърсиха Европейския съюз. Нациите от слънчевия юг са отчаяни да възобновят туризма, а други от далечния Север се тревожат за последствията от допускането на туристи. На 17 март ЕС одобри собствен „зелен паспорт“, но ключови аспекти остават под въпрос. Тези препятствия означават, че държави като Кипър, Гърция и Испания може да се нуждаят от планове за допускане на туристи чрез двустранни споразумения, ако искат да извлекат максимума от летния сезон. Обединеното кралство възнамерява да позволи международни ваканционни пътувания още от 17 май, като много държави, зависими от туризма, ще се броят за британските летовници след вдигането на ограниченията. Великобритания, наред с
Германия, е най-големият източник на посетители на Средиземноморието.

На испанските Канарски острови, които обикновено имат целогодишен туристически сезон, хотелският управител Хорхе Маришал разчита на отварянето през май за обекта си на Тенерифе след повече от година затворени врати. „Залагаме надеждите си на ваксините и на паспорта за ковид“, каза Маришал. Майкъл Бланди, председател на Blandy Group в Мадейра, Португалия, която има 15 хотела, не споделя същите приповдигнати очаквания. Заради различната скорост на ваксинационните програми, паспортите може да се окажат полезни по-късно през годината, когато цяла Европа бъде защитена, смята той. 

Някои нации проявяват все повече предпазливост с доказателствата за ваксинация като основа за допускането на туристи. Тайланд, най-голямата дестинация за международни туристи в Югоизточна Азия, планира да скъси задължителната изолация за ваксинирани чужденци наполовина – до 7 дни от април. Неваксинирани пътуващи ще са под карантина минимум три дни. Държавата, която зависи от туризма за една пета от брутния си вътрешен продукт, няма да премахне изцяло карантините до октомври и началото на натоварения сезон, заяви вицепремиерът Анутин Чарнвиракул през март. 

Бил Барнет, основател на консултантската фирма в областта на туризма C9 Hotelworks Co., на курортния остров Пукет, споделя притесненията за риска от допускането на чужденци и имунизационните паспорти няма да променят това. „Тук трябва да се спечелят хорски сърца и хорското мнение“, твърди той. „Факторът на страха все още присъства.“ 

Икономиките, където туризмът е по-тясна дейност, имат по-скромни амбиции. Австралия ще позволи достъп на ваксинирани пътуващи от Нова Зеландия и Сингапур. Чуждестранните туристи може да посетят Бали още през юни, ако са от страни с успешни ваксинационни програми, заяви индонезийският министър на туризма Сандияга Уно на 18 март, въпреки че цели 2 милиона жители на Бали трябва да се ваксинират преди това. Темповете за връщане на туристите от Китай са съществен фактор за туризма в Азия. С общо 155 милиона изходящи туристи през 2019 г., Китай праща най-много туристи в Япония, Тайланд и Виетнам, а китайците са ключови клиенти на луксозните търговци в далечни градове като Париж и Рим.

Великобритания обяви за план за съживяване на туризма от средата на май и търсенето вече е сериозно. Компанията TUI съобщи за шесткратен скок в резервациите за Гърция, Испания и Турция само ден след огласяване на новината, а нискотарифният превозвач Easyjet Plc обяви, че продажбата на билети е скочила четворно. На остров Паксос резервациите на Масторас се покачват драстично през изминалия месец и той подготвя над 30 плавателни съда за новия
сезон.

Дигиталните паспорти може дори да помогнат да се облекчат притесненията, които се наблюдаваха сред клиентите по време на краткото откриване през юли и август м.г. „Семейства и групи приятели имаха възможност да са заедно и беше добре“, казва той. „Но екскурзиите ни по вода не сработиха изобщо. Непознатите не искаха да са толкова близо физически.“ — Кристофър Джаспър, Ангъс Уитли и Елени Шрепа, с участието на Чарлз Пенти, Енрике Алмейда и Мари Шлагенщайн.