Ново оръжие за борба с денга

След като Sanofi изпадна в затруднение, Takeda удвои усилията си за ваксина, която ще бъде пусната на пазара през следващата година

09:00 | 2 декември 2022
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

От Каноко Мацуяма

След десетилетия на забавяне първата ваксина срещу треска денга беше представена преди седем години. Но скоро се оказа, че тази ваксина на Sanofi е подходяща само за хора, които преди това са били заразени с болестта, което накара японската компания Takeda Pharmaceutical Co. да удвои работата си по алтернативна ваксина. Тези усилия най-накрая дават резултат, като се очаква нейната версия да се появи на пазара в началото на 2023 г.

Според изследователи от Оксфордския университет през последните две десетилетия броят на инфекциите с денга е скочил осем пъти, достигайки почти 400 милиона годишно. Около половината от населението на света вече живее в райони, застрашени от денга, а учените предупреждават, че изменението на климата вероятно ще ускори разпространението на комарите, които пренасят вируса.

От 2013 г. насам в САЩ са регистрирани огнища на болестта във Флорида, Хаваите и Тексас. В Европа през 2010 г. се наблюдава локално предаване на вируса във Франция и Хърватия, а през 2012 г. епидемия на португалския остров Мадейра доведе до повече от 2000 случая. Въпреки че повечето случаи на денга са леки и обикновено предизвикват грипоподобни симптоми, някои заразени хора страдат от внезапна поява на треска, главоболие, обриви и мускулни болки, така че че болестта се нарича още "треска на счупените кости".

Половин милион пациенти с денга годишно се нуждаят от хоспитализация поради усложнения, които могат да доведат до шок и вътрешни кръвоизливи. Около 20 000 от тях умират, предимно деца. Индонезия одобри Qdenga на Takeda през август и компанията заяви, че ще започне да го продава там в началото на следващата година. През октомври консултативната група на Европейския съюз заяви, че Qdenga може да се прилага при хора на 4-годишна възраст - препоръка, която може да доведе до одобрение от страна на ЕС в рамките на няколко месеца. Takeda търси одобрения в около дузина други държави, включително САЩ.

Qdenga подчертава нарастващите успехи в борбата срещу болестите, пренасяни от комари. Първата ваксина срещу малария, разработена от GSK Plc и нейните партньори, беше одобрена от Световната здравна организация миналата година. Друга ваксина, направена от Оксфордския университет, показа, че защитата ѝ може да се запази една година след подсилване. Takeda заявява, че планира междинни изпитания на ваксина срещу Зика. През 2015 г. Sanofi получи мексиканско одобрение за така наречената Денгваксия. Ваксината скоро беше въведена в 19 държави, но анализ на клиничните данни през 2017 г. показа, че при хора, които никога не са боледували от денга, Dengvaxia увеличава риска от развитие на тежко заболяване, ако по-късно се заразят.

Пътят на Takeda към Qdenga започва през 2013 г., когато купува Inviragen Inc., компания в Колорадо, която работи върху ваксината. Доказването на нейната ефикасност и безопасност е било сложно, тъй като денга може да бъде причинена от четири различни щама и трябва да се изгради защита срещу всички тях. В някои случаи пациентите, които се заразяват повторно с различен щам, страдат от по-тежки симптоми, тъй като неутрализиращите антитела, образувани при първата инфекция, могат да се свържат с вируса и да увеличат способността му да прониква в клетките. Някои изследователи твърдят, че подобен модел може да се прояви и при ваксинираните хора - вероятно основната причина за трудностите, свързани с Dengvaxia. За да се увери, че нейната ваксина няма да се сблъска с подобни проблеми, Takeda предприе повече от четири години последващи проучвания. Данните от над 1 милион страници, представени на европейските власти, изследват хора, които са били заразени по-рано, както и такива, които никога не са боледували от денга - нещо, което не е правено досега. "Научихме се от неуспеха", казва Кристоф Вебер, главен изпълнителен директор на Takeda. "Разработихме проучването, за да отговорим конкретно на този въпрос. Това ни дава увереност."

Имунизацията на Takeda с два изстрела се основава на така наречения вариант на серотип 2, към който са прикрепени компоненти от останалите три щама. В проучване, включващо 1800 млади хора в Доминиканската република, Панама и Филипините, лекарството предизвиква имунен отговор срещу всичките четири щама, който продължава поне четири години. Този резултат позволи на Takeda да пристъпи към изпитване, включващо повече от 20 000 участници в Азия и Латинска Америка. Ваксината намалява хоспитализациите на реципиентите с 84% в сравнение с плацебо и предотвратява заболяването при 61%, без значителни рискове за безопасността. Въпреки че ваксината не е еднакво ефективна срещу четирите щама, Вебер казва, че "важното е да се разгледа цялостната ефикасност".

Силната страна на Qdenga е, че е създадена на базата на вируса на денга, докато Sanofi е създала своята Dengvaxia на базата на жълта треска, казва Камерън Симънс, директор на Института за векторно-преносими заболявания към Университета Монаш в Австралия. "Той е по-подобен на денга", казва той. "Така че представя на имунната система повече антигени на вируса на денга, ако искате."

Дуейн Габлер, почетен професор в Медицинското училище Дюк-НУС в Сингапур и част от екипа, работил по ваксината в Центъра за борба с болестите в САЩ и превенция, предупреждава, че Qdenga все още крие риск от неуспехи, подобни на тези, които забавиха Dengvaxia, и препоръчва енергично проследяване на реципиентите. "Не мисля, че тя е била наистина ефективно тествана срещу денга три и четири, защото не сме имали голяма активност на денга три и четири", казва Гублер. "Трябва да изчакаме това." 

В РЕЗЮМЕ Пациентите, които са получили ваксината на Takeda, са с 84% по-малка вероятност да бъдат хоспитализирани, отколкото тези, които са получили плацебо, а инжекцията е предотвратила заболяването при 61%, без значителни рискове за безопасността.