Вие ще платите за това

Американските и европейските данъкоплатци помагат за поддръжката на руски суперяхти, които са в правeн лабиринт

09:00 | 2 декември 2022
Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg
Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

От Стефани Бейкър

Амадея, суперяхта на стойност $325 млн., е закотвена в пристанището на Сан Диего от юни, без да се ползва, законно закотвена там за още много месеци, а вероятно и години. Дълга е Тя е дълга 106 м, с 6 палуби и се извисява над крайбрежния парк, в който семействата идват на пикник, а рибарите - за скумрия.

САЩ твърдят, че собственикът е руски олигарх, попаднал под санкциите, а като доказателство правителството посочва неотдавнашна покупка на нова пещ за пица и свръхбързи джетове. На борда вече имало два детски рояла (единият ръчно рисуван), 32-метров басейн с мозайка и нещо, което може да е едно от последните останали яйца „Фаберже“, изработени за руското императорско семейство и струващо милиони. За всичко това сега се грижат американските данъкоплатци. А една суперяхта изисква много грижи. Не е възможно да я конфискуваш, а след това да я оставиш на док и без надзор, докато войната на Русия срещу Украйна приключи.

Тя се намира във враждебната среда от солена вода и влажност, която причинява ръжда и мухъл, освен ако не е включен климатикът. Амадея може да генерира собствена енергия и да обезсолява собствена вода, но тези системи трябва да се поддържат. Витлата трябва да се задвижват редовно, за да се предотврати струпването на миди и морски желъди. Яхтата трябва да се мие всяка седмица, за да се избегне натрупването на мръсотия, която може да повреди корпуса и да наложи пребоядисване за няколко милиона долара. Швартовите въжета трябва да се наблюдават, за да не се скъсат при силен вятър или силни течения. Обикновено се управлява от екипаж от 33 души, но сега Амадея все още се нуждае поне от половината от тях - от инженери до палубни работници - които се въртят на борда и са на разположение в случай на разлив на гориво. или пожар. Застрахователят на яхтата изисква цялата тази поддръжка, а  плащането на застрахователната полица е още един огромен разход. Таксите за акостиране на всеки конфискуван плавателен съд в Сан Диего, възлизат на почти $1000 на ден, като досега те са достигнали повече от $120 000. Годишните разходи за поддържане на "Амадея" в пристанището възлизат на близо $10 млн.

Когато Русия нахлу в Украйна през февруари, супер яхтите, собственост на руснаци се впуснаха в надпреварват по целия свят в търсене на води извън обсега на санкциите. Някои от тях изключиха транспондерите си, за да не може да бъде проследено движението им. Амадея обаче запази своите, докато преодоляваше повече от 7000 морски мили от Синт Мартен на Карибите до пристанището Лаутока във Фиджи. Яхтата пристигна там  един ден привечер в средата на април, като очакванията на екипажа бяха да отплава отново след няколко дни. Но вместо това трима агенти на ФБР се качиха на борда, задържаха капитана и още няколко души и ги затвориха в контейнеровоз с климатична инсталация за разпити, продължаващи до ранните часове на деня. Агентите се опитвали да  разберат защо екипажът е толкова голям, защо използват за пасажерите кодови имена (G-1 и G-2) и защо крият истинския собственик на яхтата – руският златен магнат Сюлейман Керимов, който е под американски санкции още от 2018. Обяснението им бе, че използването на кодови имена е стандартна практика за суперяхтите и отрекоха да са помагали за на когото и да било да се укрива. Според запознати с разследването лица, които не са били упълномощени да говорят публично. Агенти на ФБР засекли втория капитан на "Амадея" и двама членове на екипажа в Лос Анджелис по време на краткия им престой там на път за Фиджи. Те също са били разпитвани в продължение на часове, след което анулирали американските им визи, клонирали мобилните им телефони за доказателства и ги депортирали.

През юни, след продължителна съдебна битка, правителството на САЩ получи разрешение от съда във Фиджи да продължи конфискацията на Амадеа. Маршалската служба на САЩ нае компания, която да намери екипаж, който да я откара до Сан Диего, след което възложи на други фирми да я управляват. Там "Амадея" остава на котва в док, ограден с  бодлива тел и предупредителни табели, докато Министерството на правосъдието на САЩ не реши какво да прави с яхтата. "Може и да е красива, но за мен е дразнеща гледка, когато ловя риба", казва Уго Санчес, жител на Сан Диего, който вади скумрия в сянката на суперяхтата. "Имам чувството, че ми се набива в очите, закотвена там“.

Ако нещо би могло да бъде символ на непрозрачното, скандално руско богатство, това са тъкмо суперяхтите. Използвайки офшорни компании, регистрирани в данъчни убежища като Бермуди или Каймановите острови, руските милиардери изкупиха някои от най-големите лодки в света. Някои от тях имат киносалони, подводници, открити легла за наблюдение на звездите. Други са с хамаци, отопляеми басейни, луксозни барове. Част от тях са толкова големи, че самата думата "суперяхта" изглежда неподходяща за тях: тези, които са дълги повече от 80 м се наричат мегаяхти или гига-яхти, а според SuperYacht Times от съществуващите 153 руснаците притежават най-много - 30.

Скоро след началото на войната Министерството на правосъдието създаде оперативната група „КлептоУлов“, която да издирва нарушители на санкциите и да конфискува активите им, като малцина очакваха, че тя ще преследва суперяхти по целия свят. Министерството конфискува яхтата Танго в Испания през март, а пет месеца по-късно агенти на ФБР се качиха на борда на АлфаНеро в карибската държава Антигуа като част от продължаващо разследване.

В операцията се включиха се и други западни правителства. Италианските власти конфискуваха четири суперяхти, включително една, която според САЩ е свързана с руския президент Владимир Путин - плавателен съд за $650 млн. с две площадки за хеликоптери и басейн, който може да се превърне в дансинг. Те също така арестуваха най-голямата в света ветроходна яхта на стойност $550 млн., чиято главна мачта е по-висока от Биг Бен и разполага със стъклена подводна капсула за наблюдение.

"Яхтите се нуждаят от много любов. Те се опитват да потънат всеки ден" "На някои хора по принцип се плаща, за да поддържат руските суперяхти от името на правителството на Съединените щати"

Германия задържа 156-метровата "Дилбар" на стойност $600 млн. - една от най-големите по обем суперяхти в света – притежавана от милиардера Алишер Усманов, който твърди, че я е наел от тръст, който не контролира. Пълното претърсване на „Дилбар“ изискване участие на 60 полицейски служители. От началото на войната западните правителства са задържали повече от дузина суперяхти на руски магнати. По данни на Bloomberg News плавателните съдове са на стойност най-малко $4 млрд.

Преследването на тези милиардерски играчки изглежда като акт на справедливост на фона на смъртта и разрушенията, които сеят руските войски в Украйна. Целта е дестабилизацията на руския елит и да бъде "демонстрирано пред руския народ, че е ограбван от своите лидери в от дълго време“, казва Дейлип Сингх, бивш заместник-съветник по националната сигурност на президента Джо Байдън.

Тази мярка е пи-ар успех за западните правителства, но от правна и финансова гледна точка тя е пълна каша. Повечето от корабите са спрени от движение и само гълтат пари. На някои места, макар и не навсякъде, тези пари се плащат от данъкоплатците. Поддържането на една яхта в работно състояние всяка година може да възлиза на 10% - 15 % от нейната стойност. Това е т.н. "данък суета" за богатите – както сполучливо се изрази един адвокат. Поддръжката на яхтите е по-евтина, когато не плават в морето. Но дори за тях да важи ултраконсервативната оценка на разходи в размер на 3% от стойността на кораба, това означава, че в САЩ и Италия държавата плаща над $50 млн. годишно за поддръжка на своите флотилии от арестувани мегаяхти. Пристанищните служители във Франция и Испания твърдят, че не данъкоплатците, а самите собственици покриват разходите за задържаните яхти. Но това положение не може да се запази още дълго, тъй като войната продължава, а активите остават замразени. (След като собственик на суперяхта не успя да плати на частна корабостроителница в Испания, съд в Барселона разпореди конфискация на плавателния съд.)

През юни, скоро след конфискуването на "Амадея", съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан се оплака от нелепата ситуация. "Знаете ли кое е най-безумното нещо? Когато конфискуваме един кораб, трябва да плащаме за поддръжката му", каза той в Центъра за нова американска сигурност. "На някои хора на практика им се плаща да поддържат руски суперяхти от името на правителството на САЩ".

Но преди да бъде решено какво да правят с тях вероятно ще минат доста. Възможно е някои държави може да решат да ги конфискуват и продадат. САЩ планират да направят това чрез конфискация - сложен процес, който включва доказване пред съдия, че активът е придобит с приходи от престъпление. Но първо трябва да се докаже действителният собственик ва яхтата, което не никак лесно заради множеството фиктивни компании, използвани от руските милиардери. В момента в ход са точно такива усилия и това от призовките, изпратени до членове на екипажите.

Стефан Касела, бивш федерален прокурор, експерт в конфискациите,  сравнява сложността пред установяването на руската собственост върху активите с аналогичните усилия при наркобароните: "Наркодилърите не притежават нищо. Техните приятелки притежават всичко. Така, че съдебните дела ще се водят много дълго време“.

Европа е изправена пред още по-трудно предизвикателство. В много страни нарушенията на санкциите дори не са престъпление - нещо, което ЕС сега се опитва да промени. Руснаците, на които са наложени санкции, вече предприемат усилия да си върнат блокираното имущество.

Съдбата на задържаните яхти, както и на вилите, банковите сметки и дори замразените резерви на руската централна банка, има последствия за Украйна, която изпитва остра нужда от финансиране. Нейното правителство оценява разходите за възстановяване на разрушените пътища, мостове, домове, фабрики и енергийна мрежа на $750 млрд.

Американските и европейските законодатели се опитват да разберат как да предоставят руските активи в подкрепа на Украйна, без да накърнят правата на собственост или да предизвикат твърде много правни спорове. През май председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че подкрепя конфискуването на санкционирани активи, за да се подпомогне възстановяването на Украйна. Когато става въпрос за яхтите, дългата съдебна борба не помага на никого, казва Глен Вайс, американски морски адвокат в Монако. "Не се борете за лодката, борете се за парите", казва той. "Яхтите се нуждаят от много любов. Те се опитват да потънат всеки ден."

Руските магнати започнаха да поръчват все по-екстравагантни плавателни съдове преди близо десетилетие. Модел за подражание за тях бе покойният милиардер от Майкрософт Пол Алън. Неговият "Октопод" беше най-голямата изследователска суперяхта, строена някога, след като бе пусната на вода през 2003. Алън използваше скритата в яхтата подводница, за да открива останки от корабокрушения.

Много руски милиардери се обърнаха към дуото, наето от Алън за неговата яхта:  архитекта Еспен Ойно, кротък норвежец и германската корабостроителница със седалище в Бремен „Люрсен“. Игор Сечин, ГИД на руския държавен петорен гигант "Роснефт" е олицетворение на онази епоха. Според запознати самият Сечин отрича да притежава суперяхти, но често е използвал 80-метровата "Сейнт Принцес Олга". (По-късно тя е прекръстена на „Аморе Веро“  (ит. (Истинска Любов), след като Сечин се развежда със съпругата си Олга). През 2013 се запознава с проекти за по-голям плавателен съд с кодово име "Проект Гръм“, но следващата година, след като Русия анексира Крим, САЩ включват Сечин в санкционния си списък. Въпреки това работата по проекта "Гръм" продължава. Четири години по-късно Люрсен построи 135-метровия кораб на стойност $600 млн., оборудван не с една, а с две площадки за хеликоптери и с достатъчно място за 18 гости и 40 души екипаж. Собственост на офшорни компании, яхтата, която сега носи името Полумесец и Истинска Любов свободно обикаляха европейските води до края на февруари, когато ЕС наложи санкции на Сечин. И двата плавателни съда се опитаха да се отправят към безопасни пристанища, но властите се оказаха по-бързи: Истинска Любов бе арестувана във Франция, а Полумесец - в Испания. Истинска Любов акостира в пристанището село Ла Сиота, източно от Марсилия, и тъй като е огромна, тя се вижда от другия край на селището.

Филип Боно, 80-годишен пенсиониран инженер, който вижда суперяхтата от терасата си, организира онлайн петиция, в която призовава тя да бъде използвана като хотел за украински бежанци. Досега са събрани почти 29 000 подписа. "Бесен съм. Няма никакъв смисъл да стои там, без да бъде използвана", казва Боно.

Много неща около Истинска Любов остават загадка. Френските митнически власти твърдят, че Сечин е бенефициент на офшорната компания, която я притежава и в момента прокуратурата в Марсилия се опитва да докаже това. Сечин отрича да е собственик на Истинска Любов, а адвокатите, които действат в полза на компанията – Казимо Трейд&Инвест Лимитид, регистрирана на Британските Вирджински острови, твърдят, че истинският собственик не е под санкции, но отказват да посочат кой е той. Източник, близък до МБ92 Груп - компанията, която е обслужвала Истинска Любов, когато тя е била задържана за първи път, казва, че й е платено от "несанкционирано лице", за да задържи кораба в пристанището, но отказва да разкрие повече подробности.

В същото време Полумесец - тъмносин морски съд с прибиращ се хангар за хеликоптери и киносалон, стои закотвен в испанското пристанище Тарако, на около час път от Барселона. Испанските митнически власти не могат да открият нищо, което да свързва яхтата със Сечин, който отрича да е свързан с нея. Оказва се, че собственик е малко известен олигарх с  името Едуард Худайнатов, който на хартия притежава и Амадея, но за американските власти той е просто "сламен собственик", който държи яхтата от името на Керимов. Худайнатов е бил ГИД на "Роснефт" до 2012, когато Сечин пое управлението, а по-късно създаде свой собствен бизнес в областта на петрола и газа. В един момент изглеждаше, че Испания ще трябва да освободи суперяхтата, защото Худайнатов не е включен в нито един санкционен списък, но в началото на юни ЕС го вписа в черния списък за "облагодетелстване от правителството на Руската федерация".

Както при много бизнес сделки, в които участват руски олигарси, това, което е на хартия, не винаги отразява реалността. Според хора, запознати със ситуацията, Сечин е участвал активно в проектирането и изграждането на Полумесец. Американските и испанските власти отказват да коментират дали смятат, че Худайнатов отново е действал от името на Сечин заради санкциите. От своя страна Сечин не отговори на нашия въпрос дали преди това е използвал или контролирал проектирането на кораба. Междувременно испанските морски власти твърдят, че собственикът е дължи годишно по €15 млн. за поддръжката на Полумесец в пристанище Тарако. Някой им плаща тези пари, но те отказват да кажат кой е той. Худайнатов се оказва и бенефициент на верига от фиктивни компании, които притежават суперяхтата "Шехерезада" на стойност $650 млн., която италианските власти задържаха в Марина ди Карара в Тоскана през март. , Това прави Худайнатов, който не е включен в нито един признат списък на най-богатите хора в света, собственик на три яхти на стойност почти $1,6 млрд. - всички проектирани от Ойно и построени от Люрсен.

Разследване на екипа, стоящ зад руския опозиционен лидер Алексей Навални, откри доказателства, че повечето от членовете на екипажа на "Шехерезада" са работили за агенцията, отговаряща за сигурността на Путин. Със своите 140 м дължина тази яхта е почти колкото морски разрушител. (Кремъл отрича Путин да е свързан с тази суперяхта. Худайнатов не е отговорил на подробна молба за коментар. Ларсен отказа да коментира.) Засега италианската агенция за държавна собственост плаща за поддръжката на "Шехерезада" и на три други свързани с Русия плавателни съда, които е блокирала. Очакваните годишни разходи: почти $40 млн.

Отвъд лабиринта от небостъргачи в Канари Уорф, финансовия квартал на Лондон, се намира островът Догс, старото пристанище, където е привързана 58-метровата синя суперяхта на име Фи. Тя е там, на спокойния залив край река Темза, от края на март. Собственикът на Фи  Сергей Науменко е руски строителен предприемач и вносител на храни, който не е включен в нито един списък със санкции. Но скоро след началото на войната Министерството на транспорта на Обединеното кралство прие необичайно широк регламент, който му позволява да блокира всяка яхта или самолет, притежавани, управлявани или контролирани от лице, свързано с Русия. На борда на плавателния съд в късния септемврийски следобед се намират капитан Гай Бут, новозеландец, който от години работи за Науменко, и шестима други членове на екипажа. Те са заети с лъскане и почистване, с приготвянето на храната. По стандартите на суперяхтите Фи е сравнително скромен плавателен съд, но все пак има оребрени панели от маслена кожа, палуба от тиково дърво, вълнообразен дъбов паркет и плюшен сив килим. Корабът току-що пристигнал в Лондон за довършителни работи, когато бил задържан. Винената изба, която се вижда отгоре под стъкления коридор, била абсолютно празна. Кръглата лакирана маса за хранене за 12 души и дори чашите за вино дори не били разопаковани от кутиите.

Когато в края на март Фи беше блокирана от тогавашния министър на транспорта Грант Шапс, той публикува видеоклип в TikTok, в който нарече собственика на яхтата олигарх и "приятел на Путин" - твърдение, което Науменко отрича. "Той никога не се е срещал с Путин", казва Бут. Науменко планира да оспори законосъобразността на новия регламент на Обединеното кралство, но засега продължава да плаща за поддръжката и екипажа.

В края на септември някои от най-богатите хора в света пристигнаха за яхтеното изложение в Монако. Потенциалните купувачи - американци, германци, италианци – събуват обувките си на бетонните кейове - , (сандали  Christian Dior или велурени мокасини на Loro Piana), след което се качват в една от 117-те изложени суперяхти. Тя е сравнително малка, собственост на руснак, извън санкционния списък, но разполага с колекция от оригинални картини на Едуард Хопър и Егон Шиле. 50-метровата яхта е обявена за продан срещу €27,5 млн.

Всяка вечер в Яхтклуба на Монако членовете и гостите се събират на питие и сядат върху белите дивани в бара с морска тематика. Никой не иска да говори публично за санкционираните руснаци или техните суперяхти. Общността, която в най-добрите времена е потайна, изглеждаше склонна да се преструва, че руските пари от понякога необясними източници никога не са минавали през нея. Но не всички се съгласяваха. В един ресторант на пристанището някой раздава листовки, изпъстрени с фалшива кръв и с цветовете на украинското знаме. Но бързо са премахнати. Листовките са насочени против Бърджис, известен брокер, и те се появиха почти едновременно с публикуването на доклад, в който се твърди, че неговата компанията продава кораб, закотвен на Малдивите, собственост на руски олигарх, попаднал под санкците. Бърджис обаче отрича собственикът да е санкциониран и твърди, че управлява напълно "съвместим" бизнес.

На други места брокери и адвокати са били чути да обсъждат как да печелят пари, обслужвайки санкционирани руски суперяхти в Дубай и Турция. През юни САЩ наложиха санкции на брокерската агенция Imperial Yachts, базирана в Монако, заради предоставяне на услуги на "вътрешния кръг на Путин" (включително на много от замразените сега плавателни съдове). Включването в черния списък на САЩ обикновено води до невъзможност за осъществяване на дейност от дадена компания, Въпреки това в един петъчен следобед по време на яхтеното изложение поне петима души работят в офиса на компанията на седмия етаж в стил арт деко с изглед към пристанището. Джулия Стюарт, директор на " Imperial Yachts ", потвърди в кратко телефонно интервю, че продължават да работят и че се опитва да изчисти името на компанията. В изявление агенцията отрече и нарече „фалшиви“ обвиненията на американското правителство. "Веднъж някой би каза, че богатството е малко като облак, който никога не изчезва", казва Ойно, архитектът на суперяхти. "То просто се движи по света." Той работи в стъклен офис в Монако - с изглед към водата, разбира се. На стената виси въздушна снимка на "Амадея". В стъклена витрина е поставен модел на Дилбар. Ойно, самоуверен, с посивели бакенбарди, не иска да говори за конкретни клиенти, но казва, че повечето от тях участват лично в проектирането на яхтата си. След нахлуването на Русия за една нощ му се налага да прекрати няколко договора, макар да твърди, че санкциите не го притесняват.

Готов е да говори за суперяхтите, особено за тези, които е проектирал. "Те не обичат да седят на едно място и да не правят нищо", казва той и звучи притеснено. "Самолетът винаги трябва да лети, лодката винаги трябва да  плава. За тях трябва да се полагат грижи, защото в противен случай се разпадат бързо заради многото системи, които трябва да работят. Те могат да бъдат поправени, но това е свързано с разходи. И аз се чудя кой ще покрие сметките за това?", казва Ойно.  

Неотдавна първият кораб, собственост на санкциониран руски магнат, беше продаден на търг, но само заради неплатен дълг. 72-метровата „Аксиома“ бе спряна в Гибралтар, защото собственикът й не беше в състояние да изплати заем от €20,5 млн. от JPMorgan Chase & Co. Анонимен купувач плати $37,5 млн. за яхтата, което бе е само половината от очакваната сума.

Конфискуването и продажбата на яхта, собственост на руснак, на когото са наложени санкции, обаче е нещо различно. Половин дузина брокери на яхти и морски адвокати казват, че рискът от покупка на конфискуван плавателен съд би отблъснал повечето купувачи. Какво се случва, ако суперяхтата с нов собственик се плъзне в неутрални води и руският олигарх се появи и поиска да си върне лодката? Кой ще може да спи спокойно? Няколко души промълвиха думите "скрап", когато разсъждаваха за бъдещето на лодките, попаднали в капана на санкциите.

Но законодателите разработват точно такова законодателство, което да улесни продажбата на замразени руски активи. Разпоредба в Закона за националната отбрана на САЩ за финансовата 2023, която Конгресът трябва да приеме тази година, ще позволи на Министерството на правосъдието да конфискува руски активи и да използва приходите за подпомагане на Украйна. Европейският парламент обмисля директива, която би облекчила правилата около конфискацията, включително когато "са налице всички доказателства за престъпление, но не е възможно да бъде постановена присъда".

Руските активи на стойност милиарди долари вероятно ще останат в правна неизвестност в продължение на години. Блестящите суперяхти, заседнали в слънчеви пристанища, излъскани, измити и климатизирани, ще бъдат най-осезаемото доказателство за борбата на Запада да разруши руския елит - и да накаже Путин за воденето на война.