На кого му трябват деца?

Ашли Мареро е неомъжена и няма деца. Тя има съобщение за другите жени като нея: Можете да имате всичко

09:00 | 30 септември 2022
Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg
Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

От Моли Смит

43-годишната Ашли казва, че чувства дълбоко чувство на удовлетворение от работата си като търговски представител на производител на медицински уреди, в която също така се среща с пациенти и се наслаждава на начина на живот и финансовата свобода, която животът ѝ като необвързана, без деца и на добре заплатена позиция ѝ предоставя. Това включва апартамент в Ню Йорк Сити, нова плажна къща на Джърси Шор и чести пътешествия както за удоволствие, така и по работа. „Обичам живота си и се чувствам удовлетворена“, казва Мареро, която замразила яйчниците си през 2018, за да запази опциите си отворени. „Обичам деца и обичам децата на приятелите си, но не знам дали ще обичам живота си, ако имам мои собствени деца.“

Мареро принадлежи на нарастваща кохорта от жени, които отлагат майчинството или се отказват изцяло от него. В резултат на решението да не станат родители, много от тях напредват повече в кариерите си, в сравнение с предните поколения, и минават нова граница на благосъстояние. Необвързаните жени без деца имат средно 65 000 долара благосъстояние през 2019, в сравнение с 57 000 долара за необвързаните, бездетни мъже, според изследване на Федералната резервна банка на Сейнт Луис. Самотните майки са имали само 7 000 долара.

Да бъдеш родител започна да губи привлекателността си дори преди Covid-19, а трудностите, спохождащи пандемията, изглежда, че засилват тенденцията. Проучване от Изследователски център Pew миналата година откри, че 44% от американците на възраст от 18 до 49, които нямат деца, казват, че не е много вероятно или изобщо няма вероятност, че ще създадат поколение някой ден – увеличение със 7% от 2018 година.

Процента раждаемост в САЩ спада през последните 30 години поради факта, че хората се женят на по-късен етап и отлагат раждането на деца. През 1990 година, е имало 71 раждания на година на всеки 1000 жени на възраст между 15 и 44 години. До 2019 година, раждаемостта пада до близо 58 раждания, според анализ на Бюрото за преброяване на населението на САЩ. В същото време, процентът жени на възраст от 25 до 34 години, които нямат деца, достига рекорд през 2018, най-скорошната възможна година в данни, стигащи до 1976.

Много експерти посочват повишаването на разходите за отглеждане на семейство като важен фактор в решенията на американците да имат по-малко или изобщо никакво поколение. Разходите за отглеждане на дете, родено през 2015, докато стане на 17, са изчислени на 310,605 долара, според Brookings Institution, които адаптират правителствено изчисление, за да коригират инфлационните тенденции, добавяйки около 26 000 долара. Прогнозата не включва разходите за висше образование.

Има други разходи, които трябва да се вземат под внимание. Няколко проучвания показват, че работещите жени са обект на „майчинско наказание“ или по време на бременността, или след раждането. В изследване, направено преди пандемията, Джули Кашен, директор по икономическата справедливост на жените в Century Foundation, национален мозъчен тръст, определи размера на наказанието на 15% от годишния доход за всяко дете под 5-годишна възраст, като черните и латиноамериканските майки поемат по-голяма тежест от техните бели връстнички. „Има последствия за печалбите ви, когато имате деца“, казва Кашен. „Целта на женското движение е да се увеличат изборите на жените така, че всеки избор да е жизнеспособен. Приходът не би трябвало да е нещото, което диктува този избор, а е точно така в момента.“

Мелиса Киърни, професор по икономика в Университета на Мериленд, казва, че културните промени също карат жените да забавят или да се отказват от майчинството. Американките, които са били млади възрастни през 90-те и началото на 2000-ните са израснали с различни норми що се отнася до родителството и жените, които преследват кариери. „Изглежда, че приоритетите на хората се промениха“, казва Киърни, която е също и директор на Aspen Economic Strategy Group и майка на три деца. „Не се свежда само до това, че хората вече не искат толкова деца или че е много по-скъпо и отнема повече време да имаш деца, а по-скоро начинът, по който тези две неща си взаимодействат в това поколение, в сравнение с предишното.“

Мареро, която е била женена четири години преди да се разведе през 2008, се радва на завидно ниво на финансова независимост. Гражданката на Уест Вилидж, купила своя апартамент през 2019 за приблизително 900 000 долара и го реновирала. През юни купила лятна къща на Лонг Бийч Айланд в Ню Джърси със сестра си, Кристина, която е с няколко години по-голяма от нея и също е неомъжена и без деца. Ашли казва, че е била на 10 пътешествия през последните 12 месеца, често с приятели от група от 25 човека, повечето от които са необвързани и без деца.

„Намирам тази група за толкова интересна, завладяваща и пленителна“, казва Ана Диксън на 41, която наскоро пътува до долината Напа с Мареро и някои от нейните приятели. „Всички тези хора са толкова умни, талантливи и земни и нямат деца. Много са независими.“, казва Диксън, продуктов мениджър в Google. Диксън е разведена и към момента живее с приятеля си, с който са заедно от пет години, в Hell’s Kitchen в Ню Йорк. „Казах си „искам това, всичко това“.

„Хората се чувстват по-малко задължени към семейството, в което са родени по всякакви начини, и да приемат тази идея за избрано семейство“, казва Никол Съснер Роджърс, основател и изпълнителен директор на мозъчния тръст Family Story във Вашингтон, който е посветен на повишаване на осведомеността относно алтернативите на традиционните семейни структури.

Животът, който Мареро и Диксън са избрали, има своите недостатъци. Хората, които нямат брак и деца, плащат повече данъци. Освен това, много по-трудно е да си позволиш къща с един доход вместо с два, особено с рекордно високите цени на имоти и наеми и покачващите се лихви по ипотечните кредити. Друго нещо, за което трябва да мислят тези, които са без деца, е кой ще се грижи за тях, когато остареят.

За Диксън, плюсовете на това да си родител, не са повече от минусите. „Искам да мога да пътувам. Да си избера място и да отида когато поискам“, казва тя. Нейните разходки с приятели през изминалата година включвали Аляска и Ангуила. „Предпочитам да съжалявам, че нямам деца, отколкото да съжалявам, че ги имам.“

Колкото до Мареро, тя все още плаща за съхранението на яйцеклетките си, в случай, че размисли. Но е сигурна, че дори да не се случи, няма да се чувства сякаш е пропуснала нещо. „Можеш да си щастлив, поел и по този път.“, казва тя. 

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ Покачващ се брой американски жени, които отлагат или изобщо отказват да имат деца, минават нова граница на богатство, което включва плажни домове и много пътувания.