Защо цените на електроенергията на някои места в САЩ падат под нулата?

Нарастващите обеми на енергията от възобновяеми източници водят до интересен феномен

09:00 | 30 септември 2022
Защо цените на електроенергията на някои места в САЩ падат под нулата?

От Нарийн Малик, Дейв Мерил

С покачването на цените на енергията по целия свят, нещо любопитно се случва все по-често в електрическите мрежи в някои кътчета на САЩ: цените падат под нулата.

Добавени са толкова много вятърна и слънчева енергия, че енергията остава там, където е генерирана, защото няма достатъчно високоволтови линии, които да я закарат там, където търсенето е най-високо. Това принуждава собствениците на електроцентрали да плащат на потребителите, за да вземат излишната електроенергия.

Цените на едро са били отрицателни около 200 милиона пъти в седемте мрежи на САЩ през 2021г., повече от два пъти по-често, отколкото пет години по-рано, според доставчика на данни и анализи  Yes Energy. Този рекорд ще бъде счупен тази година, тъй като пречките се влошава в три мрежи, богати на възобновяеми енергийни източници в Тексас, Калифорния и югозапада, показват данните.

Всичките седем американски мрежи оценяват електроенергията на петминутни интервали в общо 41 000 възли, които са еквивалентни на рампи и изходи на магистрала. Цените не падат под нулата достатъчно често, за да намалят значително разходите за електроенергия на едро. Но феноменът е предупредителен знак, че мрежите не са готови за широко преминаване към възобновяема енергия. САЩ трябва да похарчи 360 милиарда долара до 2030г. и 2,4 трилиона долара до 2050г., за да разшири достатъчно преносните системи, за да се справят с очакваната атака на възобновяеми източници, според проучване на Принстън. В противен случай енергията ще продължи да засяда там, където никой не се нуждае от нея. „Нямаме правилната голяма преносна инфраструктура“, казва Клиф Роуз, продуктов мениджър в Yes Energy, който извърши анализа за Bloomberg News.

Повече от 400 милиарда долара, отпуснати за инфраструктура за чиста енергия и климатични инициативи в миналогодишния законопроект за инфраструктурата и Закона за намаляване на инфлацията от август, са значителни, но много усилия се полагат изолирано едно от друго и не успяват да постигнат необходимата трансформация на икономиката, казва Джереми Рифкин , икономист, който е съветвал демократи и републиканци относно енергийната инфраструктура.

Според Рифкин Конгресът е пропилял възможността да стимулира нацията с грандиозна визия, както направи президентът Дуайт Айзенхауер през 50-те години с плана си за създаване на система от междущатски магистрали. Успехът на чистата енергия ще изисква споделяне на слънчева и вятърна енергия на целия континент както от големи централи, така и от милиони домове, произвеждащи собствена енергия. „Историята се изгуби“, казва той. „Не става въпрос за използване на слънчева и вятърна енергия, а за това „Как да трансформираме тази страна?“.

Отрицателните цени не са новост, но те са станали повече, тъй като изграждането на вятърни и слънчеви инсталации набира скорост. Тази година цените паднаха под нулата за 5,8% от времето, считано от 15 август, спрямо 4% миналата година, показват данните на Yes Energy. Честотата на отрицателните цени би била още по-голяма, ако мрежовите оператори не бяха наредили за спиране на възобновяемите централи по време на периодите на свръхдоставка, за да поддържат мрежите стабилни.

Тези цени под нулата в райони, където има твърде много предлагане, се противопоставят на нарастващите разходи в райони, където има пречки в мрежата. Таксите за задръствания – еквивалентът на скока на цените на Uber – бяха добавили рекордните 99,7 милиарда долара към фирмените и жилищните сметки за комунални услуги към 26 август, по-високи от общата сума за цялата 2021г. и приблизително двойно повече от нивото, наблюдавано през всяка от четирите години преди това показват данните на Yes Energy.

Възобновяемите енергийни източници станаха двигател на отрицателните цени през последното десетилетие, особено в Калифорния и Тексас, с помощта на държавни и федерални данъчни кредити. Мрежата на Калифорния формира съюз с комунални услуги отвъд нейните граници, за да създаде пазар в реално време за по-лесно пренасяне на енергия от възобновяеми източници на Запад. Тексас потуши ранния скок на отрицателните цени, като изгради превантивно масивен преносен коридор, който ще транспортира вятърна енергия от западната част на щата до градове на изток, като Далас и Хюстън.

Епицентърът на отрицателните цени е мрежата Southwest Power Pool, която обслужва почти 19 милиона души от Ню Мексико до Монтана. Цените на едро там са били отрицателни около 17% от времето през първите седем месеца на тази година, в сравнение със 7% от времето в главната мрежа на Тексас и 5% в Калифорния, според Yes Energy.

Вятърът вече е източник на електричество номер 1 в Югозападния енергиен басейн. Турбините се въртяха толкова много тази пролет, че почти 25% от всички цени в реално време бяха отрицателни през второто тримесечие и повече от всякога вятърното производство трябваше да бъде ограничено, за да се поддържа мрежата стабилна, според доклад от отдела за наблюдение на пазара на SPP.

В Тексас, където се наблюдава най-бързият растеж на нови вятърни и слънчеви проекти в страната, други централи, като тези, работещи с въглища, природен газ или ядрено гориво, „може да работят на нулеви или дори отрицателни цени понякога“, казва Джим Бърк, главен изпълнителен директор на Vistra Corp., най-големият независим електрогенератор в САЩ, по време на разговор с анализатор на 5 август.

Цените в мрежата на Тексас паднаха до -8 977,46 долара за мегаватчас на 7 май в 10:55 сутринта централно време (един мегават е достатъчен, за да достави електричество на 200 домове в Тексас за един час) за J.K. Електроцентрала Spruce, работеща с въглища, според данните на Съвета за електрическа надеждност на Тексас, събрани от Bloomberg. Инсталациите за изкопаеми горива може да продължат да работят през тези преходни спадове на цените, защото е по-евтино да останат включени и да избегнат разходите за рестартиране на централата по-късно.

Отрицателните цени стават все по-чести в източната част на САЩ по различни причини. Необичайно приятен пролетен ден в Бостън, един майски уикенд по същото време, когато останалата част от Нова Англия се надигна и изпрати цените в мрежата от шест щата до -150$ за MWh за няколко часа. Цените често падат под нулата в някои части на Делауеър и Мериленд, тъй като работата по преносните линии там води до блокиране на енергия, която обикновено тече към Вашингтон и Балтимор.
Всичко това трябва да бъде сигнал за събуждане за политиците. „Изграждането на пренос трябва да бъде един от най-големите национални приоритети, като трябва да премахнем или сведем до минимум тези пречки и да позволим по-икономичен трансфер на тази електроенергия до места, на които може да се използва“, казва Мона Тиърни-Лойд, ръководител на държавната политика на САЩ в Enel North America, водещ разработчик на проекти за възобновяеми източници. 

В РЕЗЮМЕ Повече от 400 милиарда долара, които Конгресът отдели за инфраструктура за чиста енергия, не достигат за това, което според експертите е необходимо за надграждане на мрежата, за да се справи с нарастването на възобновяемата енергия.