10 години сърбеж

Ако работиш на едно място повече от десетилетие, експертите съветват да си намерите нова работа

09:00 | 29 юли 2022
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

 

Грег Уилсън прекарал цялата 2021 година, закован пред лаптопа, докато жена му и трите им малки деца се разхождали из зоопарка или играели на детската площадка близо до дома им в Сейнт Луис, прибирайки се часове по-късно, весели и засмени. „Все повече им завиждах“, казва 43-годишният мъж. „Те се забавляваха всеки ден и исках и аз да се присъединя към тях.“ Но като програмен мениджър в голяма финансова брокерска къща, където работел вече 20 години, той все не можел да си вземе почивка. И така, решил най-накрая да напусне, за да води собствен лайфстайл блог.

Раздразнението на Уилсън се засилило точно навреме, коментира Алисън Габриел, професор по мениджмънт в Университета на Аризона в Туксон. Тя е една от много експерти по психология на работното място, които считат, че работниците все повече преосмислят понятието „кариера“. „Виждаме как хората, след 10 и повече години кариера, изведнъж решават, че искат да опитат нещо напълно ново“, казва тя.

Това не би трябвало да е изненада. Тя казва, че приспособяването към една нова  идентичност (съпруг, родител, детегледач или просто самотна птица), стимулира цялостна преоценка на целите и стремежите. Човешката  психология е така устроена, че с годините все по-често се фокусираме върху недостатъците и изпитваме по-малко удовлетворение от неща, които някога са били за нас вълнуващи. Габриел съветва да не се поддаваме на импулса да кажем „чао“ на всичко, защото така рискуваме „да  преминем от Голямото Напускане към Голямото Самосъжаление“. Изследванията показват, че нашата среда - от приятели до геополитически събития – може да повлияе дълбоко на усещането ни за удовлетворение от кариерата, затова е важно да разберем, какво мотивира нашето недоволство. Тя предлага „пренареждане на работата“, т.е. коригиране на актуалната роля, за да отговаря по-добре на нашите цели. Работа в офис на средно ниво, например, може да бъде преоткрита като стъпало към нова позиция в управлението на проекти - чрез поемане на лидерски задачи, когато това е възможно. „Често можете да промените типа хора, с които общувате, или да търсите нови взаимоотношения. Събрани накуп, тези промени могат да променят начина, по който възприемате нещата около себе си“, казва тя..
Пол Френч, директор на фирма за набиране на персонал, съветва всеки от нас да прави  основен завой в кариерата си веднъж на 10 години. „Ползите са повече от недостатъците“, казва той и препоръчва да си намерите динамична работа, която да ви донесе по-висока заплата и като същевременно презареди професионалните ви контакти. „За да процъфтявате, трябва да разширите списъка си с контакти, а смяната на кариерата е един от най-добрите начини за това“, казва той. Френч съветва да отделите време за придобиване на нови умения – стратегия с доказан ефект от хората, осъществили успешно промяна в кариерата. Уил Хейлър от Вашингтон загърбил 10-годишна кариера в политиката, за да навлезе в бизнеса с рисков капитал. За новата си роля той се подготвил, намирайки нови ментори, четейки усилено и усъвършенствайки своите способности. „Идентифицирайте слабостите си и работете усърдно, за да запълните празните места“, казва той. Една причина, поради която много хора искат промяна, е защото по-високите постове често се оказват не толкова задоволителни, колкото изглежда. „Колкото повече се издигах, толкова повече време прекарвах в политиката и в усилията да проследя, защо нещо не е свършено“, казва Уилсън, бившият мениджър на брокерска къща. „А не това искам аз.“
Всичко това може да ви накара да се почувствате така, сякаш изнемогвате, макар че чувството на неудовлетворение може да е резултат от вашите майсторски умения“, казва Нитя Чаула, асистент в Бизнес училището Мейз към Университета A&M в Тексас. „В средата на кариерата ви нито учите толкова много, нито получавате повишения толкова често и вашите умения и отговорности могат да останат в застой“, казва тя. Чаула казва, че е най-добре да не потискате тези чувства, особено ако усещате работата си само като задължение и прекалена финансова отговорност. Чаула предлага да се пренасочите към организации, които са в унисон с вашите изконни ценности, защото повечето хора се справят по-добре, когато открият целта в живота и в работата. „Важно е да смените работата си“, казва тя. „В крайна сметка организациите също искат това, тъй като служителите, които не отговарят на стандартите, са по-малко продуктивни и по-малко здрави, както физически, така и психически“.

В крайна сметка Уилсън приел съвета на приятел-предприемач, който го насочил към нова кариера. Уилсън се отказал от плановете си да се върне към свои предишни занимания, а решил да купи лайфстайл блога за по-скромен живот ChaChingQueen.com. Засега всичко му върви добре и той съветва и другите да предприемат подобен скок. В крайна сметка има предпазна мрежа: „Ако новият опит се провали, винаги може да се върнете към старата си кариера“ , казва Уилсън. - Ариан Коен

В РЕЗЮМЕ Когато бъдете повишени, работата ви често се чувства по-малко удовлетворяваща, защото управленските задачи могат да ви отдалечат от работата, която наистина обичате. Промяната в кариерата може да възроди тази енергия.