Търговия с остриета

Производителите на джобни ножове по поръчка се радват на ожесточена конкуренция и растящи цени

09:00 | 29 юли 2022
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От Марк Елууд
 

"Всеки си има номер", казва Брейди Милър. За търговеца на тактическа екипировка от Меса, щат Аризона, той е в размер на $195 000. Преди пет години той успял да сглоби комплект от 16 ножа на прочутия майстор Ърнест Емерсън, включително и пет от първите модификации на най-търсения негов модел - CQC-6. "Това е нещо като икона, като Rolex Daytona в света на ножовете", казва Милър.

Той нямал намерение да продава ножовете си, но сред колекционерите се носи упорито подобен слух и едно странно обаждане по телефона променя всичко: "Дори не съм си правил някакви изчисления наум. Просто си казах, каква сума би ме накарала да не съжалявам, че съм ги продал", спомня си Милър. "И казах цифрата $195 000."

Купувачът се съгласява без колебание и дори без да се пазари. Това е най-голямата подобна единична сделка от десет години, горе-долу откакто Милър започва да колекционира ножове. Но тя не е изключение. Пазарът на такива нишови колекционерски артефакти се разгорещява, отчасти и заради риалити шоуто "Изковани в огън“, което майстори на ножове пресъздават за журито исторически оръжия. Свързаният с пандемията ръст на проектите "Направи си сам" и дейностите на открито също поражда допълнителен интерес, но тези колекционерски предмети е по-вероятно да се окажат в нечии сейф, отколкото в джоба на нечии работни дрехи.

Най-запалените ентусиасти се стичат в Атланта в началото на юни за изложението „Шоу на остриета“, където производители и търговци показват най-новите си изделия. Посещаемостта е нараснала от 11 000 през 2018 до 17 500 души на тазгодишното събитие. Повече от 2 000 души чакаха отвън пред залата, преди да отворят вратите. Група нетърпеливи маниаци оформи опашка пред залата два дни преди началото на изложението. Хенри Ву, частен инвеститор, преди четири години купи компанията, която стои зад изложението „Шоу на остриета“, надушвайки в него огромен пазарен потенциал. "Това е най-преданата потребителска група, с която съм се сблъсквал някога. Наистина вярна общност“, казва Ву.

Колекционерите на ножове днес вероятно се припокриват с ценителите на фини часовници. "Всичко е в детайла", обяснява ми Милър тайната на споделеното очарование с  часовниковите механизми. "Просто се удивляваш - уау, как може човек да създаде подобно нещо“. Той открива паралел и с културата на колекционерите на маратонки: Ръчно изработените ножове могат да се появят малки серии от 10-15 бройки, след което да бъдат купени и препродадени няколко пъти в рамките на няколко дни. "Опитваме се да бъдем наистина справедливи в начина, по който пускаме продуктите на пазара. Няма нищо скрито-покрито, и никой не получава вътрешна информация", казва Милър.

Приходите му през последните две години са доста по-високи от тези преди пандемията, а някои имена на особено търсени ножове се радват на доста високи премии: Така напр. ножовете J.W. Smith  се продават за по $20 000.  Милър нарича майсторите на ножове Крис Рийв, Рик Хиндерер и Мик Страйдър BMW, Mercedes-Benz и Audi в света на ножовете. "Те винаги са търсени и винаги се продават добре", казва той. Сред новопоявилите се имена са Тод Рексфорд и Джереми Марш, а нито една истинска колекция не е пълна без сложно гравираната работа на Майкъл Уокър, който има повече от 20 патента за заключващи механизми.

"Това са мъжки бижута, нещо особено готино, с което да се изфукате пред приятелите си", казва Мик Страйдър.  Майсторът от Сан Маркос, Калифорния, започва да изработва ножове като хоби още като тийнейджър, преди да постъпи в американската армия, където проектите му бързо печелят възхищението на новобранците. Той е прочут заради използването на Дамаска стомана, която се прегъва безброй пъти, за да се образуват слоеве, при което се получава характерната оригинална текстура на ножа. Цените на ръчно изработените му изделия варират от $4000 до $20 000. Един от най-ревностните му колекционери вече е закупил от него ножове за $500 000.

Страйдър знае, че ножовете му ще се разпродадат още на шоуто, а след това вероятно ще бъдат препродадени отново. "Можете да се приближите до масата ми и да купите нож за $5000, след което да се обърнете и пред очите ми да го продадете отново, като удвоите сумата. Знам го, защото съм виждал хора да го правят“, казва той.

Изложението на ножове не е единствената възможност за колекционерите. Изложбата Art Knife Invitational в Лас Вегас е още по-рядко срещано място: Тази година там бе продаден джобен нож на германския майстор Юрген Щайнау за $153 000. "Очаквам пазарът да се удвои като количество и цени през следващите пет години", казва организаторът Бари Лий Хендс. Поканените занаятчии трябва да бъдат проверени и гарантирани от комисия от ве дузини експерти, преди да могат да станат участници. Потенциалните купувачи пускат имената си в купа за артикулите, които искат да закупят; производителите избират един от тях, за да определят кой ще има възможност да плати за него – като на томбола.

Един от най-търсените продавачи на изложението е Рон Апълтън, известен със сложните механизми на своите сгъваеми джобни ножове. "За мен истинската магия е това, което е вътре. Хората изобщо не проумяват как работят ножовете ми“, казва той. Неговите трудоемък подход означава, че прави не повече от три броя годишно. Обикновено всеки от тях се продава за около $50 000.

Повечето от колекционерите на Апълтън толкова ценят шедьоврите му, че боравят с тях с ръкавици като музейни уредници. Но един софтуерен инженер от Вашингтон вгражда електронен ключ в дръжката на ножа си, за да може да го използва като ключодържател. A в Уайоминг е избрал различен подход, казва Апълтън: "Той го носи всеки ден. За всичко, за което може да се използва нож в ранчото, той го използва: рязане на оградни жици или кастриране на овце."

ДЖЕЙ ДАБЪЛЮ СМИТ

Както и при художествените си ножове, които могат да струват до $20 000 долара, Смит прилага същото ниво на детайлност и при "ежедневните" си ножове, като този Wharncliffe за $600

МИК СТРАЙДЪР

Моделът "Дамаск" на този нож SMF на стойност $3400 е по-скоро художествен, отколкото функционален; Страйдър кове ръчно никела и стоманата в своя цех за поръчки, за да постигне този ефект. И трите ножа се предлагат в магазин Monkey Edge в Меса, Аризона.

КРИС РИЙВ

Възхваляваният производител от Бойз, Айдахо, създава този модел Sebenza за $775 с инкрустация от блатен дъб; името е поклон към южноафриканските му корени и означава "работа" на зулуски