Ускоряване на пулса

С модела LiveWire One, е-марката на Harley-Davidson ви съветва: най-важно е да мотоциклетът да ви помага да усещате нещата около себе си

09:00 | 29 юли 2022
Снимка: George Frey/Bloomberg
Снимка: George Frey/Bloomberg

От Хана Елиът

В електрическия мотоциклет LiveWire One има нещо леко объркващо: моделът е първото предложение от новата марка LiveWire на Harley-Davidson Inc. - подразделение, което скоро ще бъде отделено и публично търгувано чрез компания за специално придобиване на акции. В същото време Harley вече представи е-модел с името LiveWire, който бе в производство 2019 до 2020. (Високата цена и рекламациите помрачиха съдбата му.

Марката LiveWire се появи отново миналата година с дебюта на модела LiveWire One за $22 799. Сделката на стойност $1,77 млрд.  с дружеството AEA-Bridges Impact Corp. бе планирана още през 2020, но говорител заяви, че това ще се случи през "първата половина на 2022.". (И все още чакаме.) Когато това стане, Harley-Davidson ще притежава 74%, според предложената структура на собствеността.

Цялото това пазарно нинджуцу изобщо не ме интересуваше, докато не се оказах на светофара близо до концертната зала "Уолт Дисни" в Лос Анджелис. Бях по-любопитен за нежния пулс, който усетих тогава  - съжалявам, но няма как да го кажа по-деликатно - между краката си. Това не беше някаква силна, разтърсваща вибрация, която познавате от буталните V-образни двигатели на Harley, обожавани от „Ангелите на Ада“.

Усещането беше по-скоро сякаш съм яхнал леко превъзбуден кон. Или пък съм обул толкова тесни панталони, че усещам сърцебиенето в сухожилията си. Дори си помислих, че може да е и от собствения ми адреналин, помислих си. Току-що се бях изстрелял нагоре по хълма, после се стрелнах надолу по улица с многозначителното име „Долно Нагорнище“. А може би беше от спирачките? Сякаш някаква регенеративна технология караше мотора да пулсират, за да натрупа енергия. По-късно се консултирах с говорителя на LiveWire. Оказа се, че съм усетил т.н. "хаптичен сърдечен ритъм" – специално разработена функция, за да усещаш двигателя не като банален електроуред.

Електрическите мотоциклети често  от сорта на това, че се доближават повече до скутера или механична играчка, а не толкова да "истинския" мотоциклет. Затова вече съм наясно, защо LiveWire е добавил това „усещане за пулс“. В яхването на подобен мотор залогът е твърде голям – всъщност цяла една нова компания! Затова всичко трябва да е съвсем различно, подмладяващо, неповторимо от усещането, което предлагат останалите „охранени прасета“ от стадото на Harley-Davidson, купувани от заможни пенсионери или бели якички.  

Средната възраст на собствениците на Harley е 45 г., което е приблизително колкото средната възраст в цялата индустрия. През април компанията съобщи, че продажбите в САЩ са спаднали с 5 %, но докато карах една седмица из Бевърли Хилс и Холивуд се убедих, че всъщност това е крачка напред. Защото сега производителите на е-мотоциклети имат уникалната възможност да направят карането по-достъпно, ефективно и забавно – като създават продукти, които да са толкова привлекателни, колкото този. С футуристична черна рамка и голяма черна батерия точно под кормилото, както и с компоненти като дръжки, фарове и огледала, взети директно от контейнера с резервни части на Harley-Davidson, е трудно да различите LiveWire One от стария LiveWire, който Harley продаваше за $30 000 през 2019. А аз съм карал и двата. LiveWire One има същите 100 к.с. и 9.4 Нм въртящ момент, и дори същото тегло като предшественика си. Със своите 210 кг той е много по-тежък от мотоциклетите с двигател с вътрешно горене с по-добри характеристики, като например 165-килограмовия Streetfighter на Ducati.

Това го прави труден за движение на заден ход в рохкава почва или чакъл. Тъй като не разполага с неутрална предавка като обикновените мотоциклети, която намалява съпротивлението при натискане назад, се изискваше доста сила и баланс, за да го маневрирам назад по моята чакълеста алея. Дори не усещах допълнителните килограми, докато го карах в час пик по булевард "Олимпик": чувствах  пъргавината му, с мигновени реакции, които ми позволяваха да изпреварвам трафика като герой от филмите за Борн. Харесваше ми как плавно се предаваше мощността, когато натисках газта.

Все пак, моделът сме нуждае от подобрение на обхвата за пробег. Обещаните 235 км за градско каране са крайно недостатъчни за водачите, които обичат да изминават стотици километри с един резервоар. (За сравнение, Zero Motorcycles предлага 358 км пробег в града за своя електрически Zero SR). Ако използвате бързо зарядно устройство за постоянен ток, той ще се зареди напълно за един час. Или можете да го включите в 110-волтов домашен контакт и да изчакате 11 часа.

Но ако пътувате до работата или просто изкарвате мотора за час-два през уикенда, ще се чувствате добре. Проектиран за леко изправена позиция за каране и височина на седалката от 30 инча, One е достатъчно удобен, за да прекарате достатъчно дълго време на седалката. Коленете и ръцете са комфортно прибрани към корпуса, а фигурата ми от 185 см (заедно с ботушите) сякаш бе идеалният размер за този мотор. Ако търсите нещо, което да ви осигури комфорта на La-Z-Boy в продължение на часове, тук няма да го откриете. Въпреки че разполага с първокласни технологии като Bluetooth и страхотни двуцветни цветови варианти, моят One, показа някои проблеми с качеството. Ден след като го получих, панелът на капака на батерията падна на пътя. (трябваше да го лепя със стикер). Не ми хареса и настройката на дясното превключвателно устройство, което включва десният бутон за мигачите, превключвателят за промяна на разположението на дисплея и превключвателят за режима на каране - всичко това на едно и също място! (При много мотоциклети превключвателите за ляв и десен мигач са събрани в един бутон, разположен до левия палец.) Тъй като лостът за газта и предната спирачка също са разположени отдясно, не се чувствах особено комфортно при включване на десен мигач. В един момент, когато исках да мина от спортен към пътен режим и да дам десен мигач, погледнах напред и видях, че автомобилът пред мен е спрял рязко, което ме накара да натисна спирачките по-силно, отколкото ми се искаше. В този момент ускоряването на пулса ми изобщо не бе само хаптично!

Но тези конструктивни проблеми, както и по-скромният пробег не са повод да бъде песимист относно бъдещето на LiveWire. Марката все още има доста неща за доизкусуряване. Бъдещите модели, като LiveWire S2 Del Mar Launch Edition, обещават стройно тегло от 164 кг, при запазване на възможностите за пробег.

Този модел, ограничен до 100 бройки на цена от $17 699, вече е разпродаден. Доставките започват през пролетта на 2023. Видях новия Del Mar на парти миналия месец в квартала на изкуствата в Лос Анджелис. Съдейки по вдъхновеното от гонките оцветяване в шахматни квадрати и любопитството на събралата се тълпа любопитни под 40-годишна възраст, бих могъл да кажа, че LiveWire е нещо много повече от нова издънка на застаряваща, заспала компания. Той ни обещава винаги вълнуващо пътуване – с или без обещания „хаптичен пулс“.

Текст на илюстрацията (по часовниковата стрелка)

Ускорение от 0 до 100 км/ч – 3 секунди

Антиблокираща спирачна
и антибуксуващата система
улесняват завоите

Режимите на каране включват
спортен, пътен, дъждовен,
икономичен и персонализиран

Зареждането отнема 1 час
с DC Fast Charger

С едно зареждане на батерията
 изминавате 235 км градско и
152.3 км комбинирано
град и магистрала