Да укротиш препускащо сърце

Доктори използват сърдечен медикамент за лечение на палпитации при някои пациенти, прекарали тежък Covid

09:00 | 1 юли 2022
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Повече от 200 симптома могат да сполетят хората, страдащи от последствията от преболедуване на Covid-19. Възникващият подход за лечение на един от тях - сърцебиене - подчертава успехите, които учените имат в справянето със симптомите, дори ако може да отнеме години, за да се разбере как са причинени.

Около 11% от пациентите с коронавирус съобщават, че изпитват сърцебиене или повишен сърдечен ритъм, според мета-анализ на продължителни проучвания за Covid, публикуван в списание Scientific Reports през август. Симптомите предполагат по-широко състояние, наречено синдром на постурална ортостатична тахикардия, или POTS, което засяга повече от 24 милиона американци – брой, който нараства поради Covid. POTS е по-разпространен сред жените в детеродна възраст; често съвпада със замаяност, мозъчна мъгла и стомашно разстройство; и в крайна сметка може да доведе до хронична умора.

За да се нормализира ритъмът на сърцето при хора с POTS, кардиолозите се обръщат към употреба извън етикета на лекарство, което най-често се предписва за проблеми със сърцето: Хапчето Corlanor на Amgen Inc. Пам Тауб, кардиолог и професор по медицина в Медицински факултет Сан Диего, Калифорния, казва, че е предписала Corlanor, който е познат под общото название ивабрадин, в съчетание с определени упражнения, на стотици пациенти с POTS, включително на много, страдащи от последствията след преболедуването на Covid-19. “След един-два месеца, пациентите ще се върнат при мен и ще кажат „Чувствам се по-добре, пулсът ми е по-нисък“ и тогава започвам титриране на лекарството“, казва тя.

Ивабрадинът даде ефект при понижаване на сърдечната честота при пациенти с POTS в рандомизирано, контролирано клинично проучване, включващо 22 души, чиято средна възраст е 32 години, което Тауб проведе точно преди пандемията. Резултатите са публикувани в „Журнал на Американския университет по кардиология“ през 2021 г. Мичъл Миглис, клиничен доцент по неврология и неврологични науки в Станфордския университет, също предписва лекарството за лечение на POTS при пациенти с продължителен Covid. „Работи също толкова добре както в пост-Covid POTS, така и в не-Covid POTS“, казва той. Миглис и колегите му показаха в проучване през април – въз основа на онлайн проучване на 2314 възрастни с продължителен Covid – че около две трети от пациентите имат симптоми, предполагащи увредена автономна нервна система, която контролира сърдечната честота, кръвното налягане, храносмилането, тялото температура и други „автоматични“ функции на тялото. POTS е най-честата проява на вегетативна дисфункция. Преди Covid, синдромът често се наблюдаваше при пациенти, възстановяващи се от грип или друга вирусна инфекция.

Пациентите с POTS обикновено имат ускорен пулс с 30 или повече удара в минута, когато стоят изправени 10 минути след като са лежели или седели. Забележимото сърцебиене обикновено е придружено от нарушение в циркулацията на кръвта и спектър от симптоми, включващи главоболие, гадене, затруднения при уриниране и сексуална дисфункция. „Може да не ви убива, но ви прави нещастен“, казва Пол ЛеЛориър, професор по клинична медицина и директор на електрофизиологичната служба в Центъра за здравни науки на Луизиана в Ню Орлиънс. „Някои хора го описват като постоянен махмурлук или все едно си изпил 50 Ред Бул-а.“ Трудностите при съсредоточаването и концентрирането, които често придружават POTS, могат да нарушат изявите ви на работа или в образованието ви, а умората може да наруши рехабилитацията на пациентите на които им е нужна физическа рехабилитация и упражнения, казва ЛеЛориър.

Въпреки че много пациенти с продължителен Covid се възстановяват от симптомите си в рамките на няколко месеца, тези с POTS, продължаващи шест месеца или повече, започват да приличат на пациенти, страдащи от миалгичен енцефаломиелит/синдром на хронична умора, или ME/CFS, по-инвалидизиращо състояние, което оставя поне един от четирима страдащи,  приковани към легло или вкъщи за дълги периоди, казва Акико Ивазаки, професор по имунобиология и молекулярна, клетъчна биология и биология на развитието в Йейл. „След като стигнете до това ниво, наистина трябва да обмислим дългия Covid като форма на ME/CFS“, казва тя.

Важно е навреме да се идентифицират знаците на POTS и да има намеса, преди пациентите „да се спуснат по спиралата“, казва Тауб. Носенето на компресионно облекло, увеличаването на приема на сол и постепенното упражнение, извършвано първоначално в хоризонтално положение, като каране на колело в легнало положение и плуване, са основни лечения за POTS. Използвани са и сърдечни лекарства, известни като бета-блокери и блокери на калциевите канали, въпреки че те могат да понижат кръвното налягане и да накарат пациентите да се чувстват по-зле, казва Тауб. Ивабрадин е алтернатива, която селективно забавя скоростта на изстрелване на синусовия възел на сърцето, което регулира скоростта, с която органът изпомпва кръвта.

Все още предстои за учените да разберат как Covid причинява постоянни или дълготрайни симптоми при най-малко 10% от преболедувалите. „Това е много сложна болест“, казва Тауб. „Най-добрият подход е да си кажем „Добре, кое можем да лекуваме?“ - Джейсън Гейл

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ Продължителният Covid може да бъде изтощителен. Възникващо лечение за сърдечни палпитации показва как докторите предоставят облекчение на пациентите си преди те самите дори да са осъзнали напълно механизмите на болестта.