Прогноза: Разширяващ се достъп до разгръщането на ума

Компании предлагат наркотични пътувания с придружител на усамотени места в джунглата, в градските клиники и дори в хола ви

09:00 | 1 юли 2022
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Дори с повишения интерес в халюциноцените, липсата на официални научни данни относно наркотиите и фактът, че са незаконни в по-голямата част от света, означава, че бизнесите, които влизат на пазара, обикновено се стремят да създадат лекарства с рецепта за специфични заболявания. Но много компании се опитват да продават на клиенти от различни сфери – корпоративни директори до техните служители - субстанции, разгръщащи ума. Тези нововъзникнали компании се фокусирани в юрисдикции, където наркотиците като псилоцибин и кетамин са легални, като залагат на това, че ще могат да се разширят, когато на повече места се декриминализира или легализира популярните субстанции като аяхуаска и екстази. В Орегон, например, ще представят лицензирана терапевтична употреба на псилоцибин през следващата година, а някои градове декриминализираха наркотиците, чиято основа се гради на растения, които се ползват с духовни или религиозни цели.

Предложенията от компаниите включват луксозни усамотени места, посещения в клин ика и дори изживяване в собствения ви дом, което ще бъде контролирано дистанционно. Но това, по което всички си приличат, е че споделят една и съща вяра – че леченията ще са популярни в свят, където ще има безброй недиагностицирани психически проблеми. „Много хора, които идват при нас, се справят добре в живота, но много често това е за сметка на тяхното душевно състояние“, казва Нийл Марки, главен изпълнителен директор на Бъкли Ритрийтс (Beckley Retreats). Компанията предлага цени до 9,900 долара за 11-седмична програма с групови видео разговори, упражнения за самопомощ и инструкции, чиято най-важна част е 5-дневен престой в курорт, където участниците приемат псилоцибин.

Бъкли е в договор с Гуд Хоуп (Good Hope), исторически имот в тучните хълмове на Монтего Бей, Ямайка, който представлява луксозна локация за пътуванията. Оборудван е с шестима консултанти – по един за всяка група от 15-20 човека, като има и медик сред тях. Около три-четвърти от посетителите на четирите събирания досега, са били стресиран корпоративен тип хора, търсещи облекчение от изпълнените си с напрежение животи, казва Марки, който е служил в американската армия в Ирак и Афганистан преди да започне да работи като консултант за МакКинси енд Ко. (McKinsey & Co.). Бъкли също ще предлага почивки в Холандия и предвижда разширяване в Коста Рика, както и в Св. Винсент и Гренадини.

От другата страна на Атлантика, Synthesis Institute, 4-годишна холандска компания, предлага подобни услуги на места, включващи 160 декара имот с градина за медитация, който представлява бивша фабрика за мебели в село на 15 века и – ако всичко върви по план – горски имот, който притежават в Орегон, ще отвори врати следващата година. Участвали са около 800 човека, обикновено на възраст от 45 до 65 години, казва съоснователят Майлс Кац. „Те са напреднали в кариерите си и все още си казват „Стигнах до тук, а все още нещо ми липсва“, казва той.

Кац казва, че почти всички участници са от чужбина, което е поставило Synthesis в бедствено положение по време на локдауните заради Covid-19 през последните две години. През 2021, компанията представи 9-месечна програма на стойност 20,000 долара за обучение на водещи на такива програми, като им предоставя техни собствени изживявания с псилоцибин, за да разберат през какво минават другите. Първата група от 60 участника е почти на края на курса си, а Synthesis се стреми да включи други 250 човека за обучение тази година.

Проблемът за такива компании е, че ваканциите са скъпи. Хора на халюциногени се нуждаят от наблюдение и напътствия, за да създадат топла, приветлива среда и да минимизират шансовете за лошо повлияване от наркотика. За да бъдат от полза на хора, които не могат да си позволят да избягат в джунглата за седмица, Irwin Naturals Inc., производители на билкови добавки, работят по създаването на верига клиники, предлагащи кетамин, който е незаконен за свободно ползване, но може да бъде предписан в помощ на психически състояния като депресия, неспокойствие и психологическа травма. Друга компания, Field Trip, основана през 2019 в Торонто, има дузина клиники в Америка, Канада и Холандия. Нейните лечения с кетамин за хора с медицински рецепти, струват между 750 и 1000 долар за от два до три часови сесии, като е включено и контролирано инжектиране на наркотика – които някои описват като успокояващо и мистично – и сесии с терапевт за обсъждане на изживяването. Компанията, която вече предлага псилоцибин в Амстердам, планира да представи този наркотик, както и екстази, също и на други места, когато станат легални. Освен това, те се стремят да се разраснат и до субстанции, които не се предоставят с рецепти. „Ние всички имаме психологически травми, скръб и проблеми, с които се справяме“, казва изп. председател – Ронан Леви.

Други компании се опитват да направят кетамина дори по-достъпен, като елиминират посещението в клиника за него. Базираната в Ню уйорк MindBloom Inc. предлага месечна програма на стойност 99 долара за лечение вкъщи, включващо видео консултация с клиничен психиатър и неограничени съобщения с гид. Nue life Health в Маями Бийч, Флорида, таксува около 1,300 долара за няколко онлайн сесии с терапевт и шест хапчета със сравнително ниска доза кетамин, които може да се изпият у дома. Пациентите трябва да следват мерките за безопасност, като си осигурят приятел, който да ги наглежда по време на преживяването и да си направят селфи с него, за да докажат, че човекът е наистина на разположение. Nue Life, които имат договор с Field Trip за споделяне на информация, към момента предлагат услуги на пациенти в девет щата и планират да станат почти 30 до края на годината. „Ние не искаме да лекуваме само заможни хора“, казва съосновател – Хуан Пабло Капело. „Искаме да помагаме на хората на първа линия, ветерани, обикновени хора, градски хора.“ - Тифани Кари

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ Леченията с халюциногени варират в ценовия диапазон между няколко стотин долара в къщи до почти 10,000 долара за програма, която включва престой в луксозен курорт, придружен от доза псилоцибин.