Фейсбук знае, че губи децата

Песимизмът по отношение на младите потребители беше един от скелетите, който не разкриваше много на инвеститорите

09:00 | 19 ноември 2021
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Редактирано от Джошуа Брустийн

През март група изследователи във Facebook Inc. представиха на главния продуктов мениджър Крис Кокс доклад, очертаващ една тревожната тенденция, която при това се ускорява: Facebook губи популярност сред тинейджърите и младите хора.

Една цветна графика показва, че „прекараното време“ от американските тинейджъри във Facebook в началото на февруари, е намаляло с 16% спрямо предходната година и че младежите в САЩ също прекарват 5% по-малко време в социалната мрежа. Броят на новите регистрации на тинейджъри намалява, а се регистрират най-вече хора в по-напреднала възраст.

Повечето американци, родени преди 2000 г., са си създали акаунт във Facebook на 19-20-годишна възраст, показа проучването. Facebook не очаква хора, родени по-късно, да се присъединят към социалната мрежа, докато не станат много по-големи, може би на 24 или 25 г., ако изобщо го направят.

Докладът е сред стотици вътрешни документи, събрани от бившата служителка на Facebook Франсис Хоугън, която в началото на октомври публично обвини Facebook, че дава приоритет на печалбата пред безопасността и сигурността на потребителите. Документите бяха разкрити пред американската  Комисията по ценните книжа и борсите (КЦКБ) и предоставени на Конгреса в редактирана форма от юридическия съветник на Хоугън.

Взети заедно, документите показват, че по широк спектър от горещи проблеми – дезинформация, реч на омразата, въздействието на продуктите на Facebook върху младите хора – представите в компанията са много различни от реалната картина. Те поставиха отново въпроса за противоречивата оперативна дейност на Facebook и дадоха повод за призиви към Конгреса да приеме регулиращи мерки.

Документите за тинейджърите-потребители разкриват, че все по-малко млади американци се регистрират за услугата и че много нови акаунти на млади хора са по-скоро дублирани, а не профили на нови потребители. И още нещо: че младите потребители пускат по-малко публикации. Въпреки подробното проучване, Facebook Facebook не е напълно наясно за причините на тези тенденции или защо промените в продуктите им не успяват да привличат отново младите.  

Шефовете на Facebook са доста пестеливи откъм публични коментари по темата и това несъответствие показва, че компанията не е съвсем прозрачна с инвеститорите и рекламните си клиенти относно основния си бизнес, се казва в жалбата до КЦКБ. Facebook е „убедена, че предоставя на инвеститорите информацията, от която се нуждаят, за да вземат информирани решения“, казва Джо Осбърн, говорител на Facebook. „Нашите продукти все още се използват широко от тинейджъри, но сме изправени пред тежка конкуренция от страна на Snapchat и TikTok. Марк Зукърбърг   признава проблемите с младите хора и обяви, че ще преориентира усилията на Facebook към продукти за привличане на 18 до 29-годишните, дори това да е сметка на по-възрастните потребители. „Младите хора бяха силна база и това бе важно, защото те са бъдещето“, добави Зукърбърг.

Федералните закони за ценните книжа изискват компаниите да бъдат честни, когато правят изявления пред акционерите, а Facebook вече беше обвинена в нарушаване на тези изисквания. През 2019 компанията плати $100 млн. глоби заради подвеждащите информации относно злоупотребата с потребителски данни от британска консултантска агенция, наета от Доналд Тръмп за президентската кампания през 2016. 

Най-новите обвинения поставят Facebook отново в полезрението на КЦКБ, казва Джеймс Кокс, професор в Юридическия факултет на университета Дюк. „Ако бях чле на Комисията, бих проследил миналите отчети на Facebook в минали години, а след ще ги съпоставя с документите от Хоугън“, казва той. "Там има много много кръгли колчета, които не се вписват в квадратни дупки."

Facebook призна за проблема с тинейджърите в годишния отчет за 2013, но според Bloomberg News има данни, че когато анализатори се интересували за проблема с младите потребители, от Facebook отказали да споделят  подробности.

В разкритията си Хоугън казва също така, че Facebook погрешно оценява растежа си, като не разкрива, че много акаунти, принадлежащи на тийнейджъри, всъщност са дублиращи се - проблем, който вече бе предмет на отделно дело срещу компанията. Вътрешно проучване от 2017 установи, че 15% от всички нови акаунти във Facebook, създадени от тийнейджъри, са втори профил - това, което компанията нарича ЕПНА, или Един Потребител Няколко Акаунта.  В САЩ 11% от всички акаунти във Facebook са били ЕПНА към януари 2018, което прави общо около 1 млн. акаунта, по данни на компанията. Дублираните акаунти представляват „мащабна измама“ спрямо  рекламодателите, твърди Хоугън. Те увеличават риска една реклама, насочена към различни акаунти, всъщност да е насочена към едно и също лице, докато  рекламодателите плащат за по-голяма аудитория.

Вътрешен анализ от 2018 изчислява, че голяма част от рекламните кампании, разчитащи на обхват и честота и използващи широко таргетиране на аудиторията, реално достигат до 5% - 8% по-малка аудитория заради проблема с ЕПНА. Въпреки това докладът определя проблема  като „ограничен“, макар да признава, че някои реклами достигат до дублирани акаунти. Компанията признава в тези документи, че приблизително 11% от месечните активни потребителски акаунти са дублирани.

Facebook търси начини да си върне отново младите хора, като изучава задълбочено техните навици и възприятия за компанията и обмисля модели за по-ангажирано поведение в социалната мрежа. Майкъл Сейман е бил ангажиран с разработка на продукти за млади хора, след като се присъединил към компанията едва 18-годишен. „Цялата компания се опитваше да разбере поколението, от което не са били част“, казва Сейман, който вече не е във Facebook.

Въпреки тези усилия, Facebook все още се бори да привлече тинейджъри и младежи към своето водещо приложение, разкрива вътрешен доклад от март 2021 г. Част от проблема е, че Facebook не предлага на младите ясна причина да използват мрежата. Макар децата да търсят „мотивация и вдъхновение“ в съдържанието, което виждат, те реално възприемат „съдържанието във FB като отрицателно, фалшиво и подвеждащо“.

Facebook трябва да се бори и с все по-силна конкуренция от другите социални мрежи. Докладът от март установи, че младите прекарват над два пъти повече време в TikTok на ByteDance Ltd., отколкото във Facebook. Изчислено е също, че тинейджърите харчат два до три пъти повече в TikTok, отколкото в Instagram, въпреки че наскоро добавиха клонинг на TikTok в Instagram, наречен Reels.

Повече от 10 г. стратегията на Facebook за привличане на тийнейджъри се опира на Instagram и приложението остава в центъра на  усилията за привличане на нови млади  потребители. Вътрешно проучване твърди, че тинейджърите могат да „формират семейната представа за Instagram“ и така да спомогнат техните братя, сестри и родители да станат част от социалната мрежа.    

Но тъкмо това семейно влияние може да има обратен ефект. „Тинейджърите влияят върху това как и колко често техните връстници ползват Instagram и биха могли да им предадат липсата на ентусиазъм към приложението. Ако тази тенденция се запази, те може да издигнат бариери за споделянето пред следващите поколения““.  – се казва в друг вътрешен доклад на компанията“. – Кърт Вагнер и Дейвид Маклафлин

В РЕЗЮМЕ Facebook от години се тревожи, че вече не се харесва на младите хора, като през цялото време представя цифри за растеж, които затрудняват външните лица да проследят какво се случва.