Каква е цената на нашия дом?

10:46 | 25 октомври 2022
Обновен: 11:56 | 25 октомври 2022
Снимка: Конструктив
Снимка: Конструктив

Този въпрос вълнува всеки, който е решил да закупи недвижим имот. На пръв поглед лесен въпрос, който има не толкова лесен отговор.

ПРОДАЖНАТА ЦЕНА
Продажната цена безспорно е първият разход, който ние ще направим при закупуването на недвижим имот. Но съвсем не е единственият! Дали ще е за лично ползване или с цел инвестиция, важно е да знаем какво следва като станем собственици.

ЕКСПЛОАТАЦИОННИ РАЗХОДИ
Експлоатационните разходи съвсем не са за подценяване. Отоплението на имота, поддръжката на общите части на сградата и последващите ремонтни дейности са разходи, които могат да бъдат намалени значително, ако инвестиционният проект бъде добре обмислен. Един такъв проект може да спести на собственика си значителна сума пари, която с времето само ще расте.
До тук засегнахме две теми, които многократно всички ние сме разисквали. Но цената на един недвижим имот е всичко това, което плащаме за него. А ние не плащаме само пари!

ВРЕМЕ
Времето е нещо много ценно! Всъщност времето няма цена и не можем да си го купим. Но можем много добре да го харчим. Много от вас може да не се замислят за какво харчим времето си, но ние от KONSTRUKTIVE подходихме много сериозно към този въпрос. Време можем да похарчим за хубави неща, за не толкова хубави неща и за безсмислени неща. Нас особено ни притесни последното – да похарчим времето си за безсмислени неща. Притесни ни това, че тази цена е част от цената, която плащаме за нашия дом и най-вече, че тази цена може и да не я плащаме.
Нашият начин на живот до голяма степен е предопределен от условията, в които живеем и това, което те ни позволяват да правим. Когато нашият дом не е съобразен с нуждите ни, тогава за него плащаме с нашето „време“. Всеки един от нас може да се замисли, колко време може да спести, ако нашият дом му позволи. Нека да си дадем сметка колко време ни коства да приберем колелото си на трудно-достъпно място? Колко време ни трябва, за да вземем ролерите на детето, които са зад куп други вещи в малкия килер? Колко време ни е нужно да излезем на разходка в парка, който е на три километра от вкъщи? Колко време ще чакаме куриера за поръчана доставка, защото няма къде да я остави безконтактно? Време, което ние можем да похарчим за хубавите неща!

ЗДРАВЕ
По начало ние не се замисляме за нашето здраве, докато нещо в него не се обърка. Когато се обърка, започваме да се лекуваме. А когато един и същи проблем започва да зачестява, се питаме „защо“. Ние от KONSTRUKTIVE също си зададохме този въпрос. Притесни ни това, че нашето „здраве“ също е част от цената, която плащаме за нашия недвижим имот. Нека да помислим върху това! Колко много ни коства високото ниво на фини прахови частици във въздуха? Колко изтощени се чувстваме от високите нива на шум? Колко сме изморени от непрекъснатата борба със средата, в която живеем?
До тук говорихме за нашия дом, но тези проблеми съществуват и там където работим, където спортуваме, учим и почиваме. Купувайки недвижим имот, вие купувате един дългосрочен разход, който не е само в пари!

Ние, архитектите от KONSTRUKTIVE, подходихме много сериозно към цената, която плащаме за средата, в която живеем. За да създадем недвижим имот на „ДОБРА ЦЕНА“, ние създадохме редица проектни решения, които обединихме в Принципите на KONSTRUKTIVE.