Колебания при изкуственото месо на Drive-Thru

Ресторантите за бързо хранене не превключват менютата толкова бързо, колкото се очаква

09:03 | 22 октомври 2021
Обновен: 13:17 | 26 октомври 2021
Bloomberg LP
Bloomberg LP

За някои от заведенията за бързо хранене, които продаваха растителни версии на менютата си, за да се харесат на месосъзнателните потребители, новостта вече изчезва. Това може да създаде неприятности за производителите на продуктите, които изтъкнаха партньорствата като основна стъпка към популярността.

Най-големите вериги ресторанти се отдръпват или поне забавят плановете за изкуствено месо след като пандемията от Covid-19 и локдауните преобърнаха яденето навън. Вместо да опитват нови неща, американците се хранят у дома или търсят познати, успокояващи храни, когато излязат навън. Поръчките на бургери и сандвичи на растителна основа в заведенията за бързо хранене са непроменени за годината, приключила през юни, докато поръчките за говеждо месо се повишиха с 12% за същия период, според пазарния изследовател NPD Group Inc. „Не мисля, че растителното месо е в горната част на списъка за много мениджъри на ресторанти в момента “, казва анализаторът на BTIG LLC Питър Салех. „Настройката е повече „нека просто продаваме основните храни от менюто и нека го направим възможно най-добре.“

Dunkin’ на Inspire Brands Inc. е премахнал наденицата за закуска на Beyond Meat Inc. от хиляди места. KFC на Brands Inc., която провежда опити за пилешки хапки от Beyond Meat, тепърва ще ги въведе като основна част от менюто, а Burger King намали маркетинга на своя Impossible Whopper. В Little Caesars опитът с наденица от Impossible Foods Inc. не се получи; просто не беше достатъчно популярна, за да поддържа алтернатива. Веригата за пици дава възможност за изкуствени пеперони, макар и само в големи метро райони, включително Маями, Ню Йорк и Сан Франциско.

Въпреки очакванията на инвеститорите за националният и дори международният застой в бързото хранене, по-малките вериги показват най-голям ентусиазъм. Изкуственото пиле се продава по-добре от очакваното в бързи компании като Epic Burger, казва главният изпълнителен директор на веригата, Дейвид Гросман. Epic, която получава своето пиле на растителна основа от Beyond Meat, има седем локации в и около Чикаго.

Акциите на Beyond скочиха през февруари, когато McDonald's Corp., с повече от 39 000 ресторанта, сподели подробности за Beyond като предпочитан доставчик за кюфте McPlant. Досега този продукт е тестван само на няколко по-малки пазара, въпреки че е планиран за национално разпространение в Обединеното кралство и Ирландия през 2022 г. Анализаторите на UBS Group AG, Ерика Джаксън и Андрю Олсен, заявиха, че съобщението, заедно с други партньорства с големи имена, сигнализира че месото от растителна основа „не е прищявка“-но все пак намалиха прогнозите си за продажбите за „Beyond“ за фискалните 2021 и 2022 г. Те бяха моделирали продажбите въз основа на голямо национално разпространение на бързо хранене за втората половина на 2021 г., но сега очакват това да се случи поне година по-късно. Представител на Beyond казва, че компанията е много горда от партньорствата, които има с някои от най-големите световни марки ресторанти.

Burger King, с около 18 000 притежавани или франчайзирани места, би могъл да бъде ключова стартова площадка за бургери Impossible. Веригата, собственост на Restaurant Brands International Inc., разчупи Impossible Whopper с рекламен блиц и претенцията за 100% Whopper, 0% говеждо месо. Когато ръководството намали разходите за маркетинг миналата година, информираността на клиентите спадна, според анализатора на Bloomberg Intelligence Майкъл Хален, въз основа на данни от Cognovi Labs, които анализират социалните мрежи, включително Twitter. Дискусиите относно растителните меса на Burger King се сринаха с 67% от 2019 до 2020 г., показват данните, изпреварвайки спад от около една трета в индустрията. Carrols Restaurant Group Inc., най-големият франчайз на Burger King в САЩ, заяви в края на миналата година, че продажбите на Impossible Whopper са спаднали с около половината от въвеждането му през август 2019 г. Carrols и Burger King отказаха да коментират текущите продажби.

The Impossible Whopper „се справя добре“, казва Денис Уудсайд, президент на Impossible Foods, заявявайки, че не е имало маркетингова отстъпка и отбелязва, че все още се продава на платформата „купи един-вземи-един-безплатно“. „Нашите оператори са много доволни от честотата и привличането на нови клиенти към продукта“, казва той, въпреки че отказва да сподели подробности.

Продажбите на заместители на месо като цяло в американските ресторанти са спаднали с над 23% миналата година, според данни на Euromonitor International. Обемите се възстановиха тази година, но се очаква да бъдат само 4,4% над нивото от 2019 г.

Едно място, където ресторантските тестове и маркетингът помагат, са продажбите в магазини за хранителни стоки, като изкуственото месо продължава да проправя път към повече домашно готвене. „Продукт на растителна основа може да се разглежда като нещо малко несигурно“, казва Дженифър Барташус от Bloomberg Intelligence. „Пробването в ресторантите дава на хората увереност във вкуса и способността им да могат сами да приготвят продуктите.“

Ресторантите все още се опитват да разберат какво искат клиентите, а някои го правят без големите марки изкуствено месо. През август Chipotle Mexican Grill Inc. започна да продава вегетарианско чоризо, което се произвежда вътрешно с грахов протеин, като избягва както Impossible, така и Beyond. Веригата казва, че много алтернативи за месо не са достатъчно здравословни за Chipotle. „Те са прекалено обработени за нас“, каза главният маркетинг директор Крис Бранд в интервю по това време, „и съдържат много съставки, които никога не бихме имали в нашите ресторанти.“

Франчайзополучателят на Dunkin’, Роб Бранка, който притежава 90 магазина в Масачузетс, щата Ню Йорк и в Охайо, казва, че наденицата Beyond не се продава, както се надяваше. „Не съм експерт, но не знам кой е клиентът“ за месото на растителна основа, казва Бранка. В BurgerFi International Inc. изпълнителният директор Хулио Рамирес казва, че е разбрал: Когато група вечерящи с различен вкус избират ресторант, наличието на вегетарианска опция може да бъде решаващ фактор. "Един човек казва:" Не искам да ям говеждо месо ", това ще ограничи къде ще отидете", казва той.

Алиса Смолен, 22-годишна вегетарианка, не е убедена, че алтернативите на месото са по-здравословни от други протеини като тофу. Смолен, от Ню Джърси, не посещава често вериги за бързо хранене, въпреки че опита и беше разочарована от наденицата на Dunkin’, Beyond, по-рано тази година. Когато наистина ѝ се дояде бургер на растителна основа или колбаси, тя ги купува в местния супермаркет ShopRite и готви у дома. Тя също е доста агностична към марката, като обръща повече внимание на хранителните факти и цената. „В края на деня това е преработена храна. Зависи от вашето мислене какво определяте като здравословно “, казва тя. - Лесли Патън и Дина Шанкър

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ Производителите на изкуствено месо се нуждаят от ресторанти на борда, за да увеличат приходите си. Ранните изпитания все още не се превръщат в широко разпространение.