Дано ви е харесало лятното рали

Лесните пари вече са направени – вероятно

09:00 | 30 септември 2022
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

От Майкъл П. Ригън, с Джес Ментън и Сагарика Джайсингхани

Изненада: Беше горещо до нажежаване лято за акциите на САЩ. S&P 500 скочиха над 17%, а Nasdaq-100 се повиши с 23% между средата на юни до средата на август преди пазарът да се изчерпи и да спадне. Няма съмнение, че поставянето на поръчка за купуване тези дни изисква инвеститорите да стискат палци и да се надяват на най-доброто преди да натиснат бутона. Стискаха се палци инфлацията да продължи да намалява, след 40-годишен висок скок от 9,1% на индекса на потребителските цени през юни. Най-важното, надделяващата надежда е, че цената на газта ще продължи да спада до Земята, след като падна с повече от долар от рекордните 5.02 долара за галон (4 литра) в средата на юни, според AAA.

Стискаха се палци, че Федерална резервна банка на САЩ ще успее да постигне амбициозната си цел за меко приземяване чрез укротяване на необузданата инфлация, без да предизвика твърде много икономическа болка.

И се стискаха палци струйката от съкращения на оценките на корпоративните печалби да не се превърне в поток, отмивайки оскъдните 6,6% ръст в доходите, които анализатори на Уол Стрийт към момента изчисляват за S&P 500 компании за 2023 г.

Очакването на много повече от това възстановяване на пазара може да изисква преминаване на тези цифри толкова силно, че да прекъсне циркулацията до върховете на пръстите. Едно изтъркано клише на Уолстрийт изглежда подходящо в момента: лесните пари вече са направени. Инвеститорите получиха сантиметър фундаментално подобрение (или поне липса на влошаване) и изминаха цяла километър с него.

Дългоочакваното забавяне на инфлацията е само на месец все пак. С идването на есента и зимата, и без изгледи за прекратяване на конфликта между Русия и Украйна, рискът, че руският президент Владимир Путин с оръжие ще вземе контрола над много от европейските енергийни доставки и ще създаде опасна хуманитарна и индустриална криза расте.

Междувременно политиците във Федералния резерв всъщност не говорят за спиране на кампанията за повишаване на лихвените проценти. Те само намекват, че може да забавят темпото, като акцентът е върху „може“ след по-големия от очаквания скок от 528 000 работни места през юли, който запази заплахата от инфлация на заплатите на преден план.

Проучванията на настроенията сред мениджърите по покупките при производителите също се движат в грешна посока – и се приближават опасно до нива, които сигнализират, че икономиката се свива.

Въпреки все още високия показател на инфлацията, текущата оценка на пазара изглежда е разтегната. Инфлацията има тенденция да наказва множителите на пазара на акции или това, което инвеститорите са готови да платят за един долар бъдещи печалби. Това се постига чрез подкопаване на покупателната способност на потребителите, повишаване на разходите за компаниите и повишаване на доходността на облигациите до такава степен, че сигурните държавни ценни книжа се превръщат в силна конкуренция за по-рискови акции.

Съотношението на S&P 500 към очакваните печалби на неговите компании през следващите 12 месеца избухна до балонни нива в пияната от стимули ера на Covid и след това претърпя неприятен махмурлук на тазгодишния мечи пазар. Възстановяването през лятото тласна това прогнозно съотношение цена/печалба назад до над 18-то ниво – точката, която изглежда пази капак на ирационалното изобилие през двете десетилетия на укротена инфлация между срива на dot-com и пандемията от Covid през 2020 г.

Ралито това лято беше толкова силно, че изпрати S&P 500 до целта за края на годината на Goldman Sachs Group Inc. от 4300, повече от четири месеца по-рано. Възстановяването се дължи на това, което стратезите на банката, водени от Дейвид Костин, наричат „скок на вярата“ в политическите маневри на централната банка на САЩ: „Ключовият макро двигател е желанието на мениджърите на фондове да възприемат мнението, че Федералният резерв ще се обърне и икономиката на САЩ ще постигне меко кацане.“

Това повишава залозите за речта на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл на лятното събиране на централната банка в Джаксън Хоул, Уайоминг, в петък, 26 август. Начинът, по който Goldman го вижда, политиците вероятно са приключили с огромни повишения на лихвите с три четвърти от 1%, които бяха обявени след последните две политически срещи. Вместо това очаква увеличение от половин процент през септември, последвано от още две повишения с четвърт пункт и след това пауза.

И все пак стратезите на Goldman предупреждават, че получават много въпроси от клиенти за това как летният скок на акциите също прилича на типичното рали на мечия пазар - типът фалшива зора, на която пазарите на акции станаха свидетели по време на срива на dot-com и някои други исторически събития на неприятни спадове.

Хедж фондове и други големи спекулатори от своя страна залагат много, че лятното рали ще се провали. Те са нетно назад с почти 288 000 S&P 500 фючърсни договори, най-мечата позиция, откакто локдауните покрай Covid бяха в разгара си през юни 2020 г., според данни на Комисията за търговия със стокови фючърси.

Добрите новини? Има причина да вярваме, че най-лошото от този мечи пазар е зад гърба ни. Възстановяването през средата на август означаваше, че S&P 500 са възстановили повече от половината от своя спад от 24% от бичия пазарен връх през януари до най-ниското си ниво през юни. Според проучвателната компания CFRA, в 13-те мечи пазари след Втората световна война, бенчмарк индексът никога не е достигал ново дъно след отскок от такава величина, което е известно като 50% корекция.

Обикновено, да си на средата между тазгодишното рекордно ниво и мечия пазар с ниско ниво на акциите може да бъде обезпокоително място за инвеститор - особено за противниците, които са алчни, когато другите се страхуват, или страхливи, когато другите са алчни.

Измерванията на настроенията потвърждават същия тип разделени решения сред инвеститорите: последното проучване на Американската асоциация на индивидуалните инвеститори показа, че мечките са преминали от превъзходство над биковете с 41 процентни пункта през юни, до по-малко от 4 процентни пункта към средата на август.

Друго проучване на мениджъри на фондове от Bank of America Corp. показа, че „настроенията остават мечи, но вече не са апокалиптично мечи, тъй като нарастват надеждите, че шоковете на инфлацията и лихвите ще приключат през следващите тримесечия“, пише главният инвестиционен стратег на компанията Майкъл Хартнет.

Но не си правете труда да търсите на Уолстрийт нещо, което да прилича на консенсус до края на 2022 г.

Най-оптимистичната прогноза сред стратезите, проследени от Bloomberg, е на Том Лий, ръководител на проучванията във Fundstrat Global Advisors LLC. Той вижда S&P 500 да завърши годината на 5100 - ръст от 7% за годината и около 24% по-висок от сегашното си ниво.

Най-песимистичната цел е от главния инвестиционен стратег на Piper Sandler Cos., Майкъл Кантроуиц, който вижда индексът да приключи годината на 3400, или 33% под прогнозата на Лий и спад от 18% от сегашното ниво. „Нито биковете, нито мечките могат, нито вероятно трябва, да имат убеждение“, каза Джулиан Емануел от Evercore ISI, оценявайки липсата на черно-бяла сигурност в бележка, наречена „200 нюанса сиво“.

Вероятно е безопасно да се предположи, както показва проучването на BofA, че пазарният апокалипсис е зад нас. И все пак това не означава, че останалата част от годината ще бъде толкова възходяща, колкото беше това лято. Честванията на нови рекордни върхове в бенчмарк индексите вероятно ще трябва да изчакат най-рано до 2023 г. Стискаме палци. 

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ     С все още прекалено високата инфлация, преувеличени стойности на фондовия пазар и икономиката, показваща ранни признаци на свиване, лятното рали изглежда, че е приключило.