Къде горивата финансират нова сделка

Ню Мексико използва непредвидения данък печалба, за да плати ударни социални програми

09:00 | 1 юли 2022
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Ню Мексико тази година стана първият американски щат, който предлага безплатен колеж за своите жители и безплатна детска помощ за повечето семейства, всичко това – на гърба на нарастващи приходи от патенти и данъци върху добива на нефт и газ, които процъфтяват на нейния участък от Пермския басейн. Щатът сега се нарежда само зад Тексас по производство на енергия. С подкрепата от местните законодатели, губернаторът Мишел Луджан Гришам, демократ, използва рекордните постъпления в програми, които биха могли да повишат доходите на много от 2,1-милионните жители на Ню Мексико и в крайна сметка да прекроят икономиката му. „Ню Мексико е зависимо от петрола и газа и последните няколко години бяха много добри“, казва държавният представител Дерик Ленте. „Но това няма да продължи вечно и трябва да сме умни по отношение на това как инвестираме сега и как разумно използваме тези видове долари, за да направим голяма промяна, която ще има отзвук в следващите поколения.“

Почти 17% от населението на Ню Мексико живее в бедност – трети в САЩ. Степента на завършване на гимназия в щата, която е 75%, е най-ниската в страната. Безработицата е 5,3% през април при 3,6% за цялата страна.

Безплатните колежи и детските помощи са политически върхове, които убягват на прогресивните демократи на федерално ниво. Разпоредбите, които подтикнаха САЩ в тази посока, бяха част от предложението на президента Джо Байдън „Да градим по-добре“, но то спря, защото сенаторът демократ Джо Манчин от Западна Вирджиния се тревожеше, че увеличените правителствени разходи за социални програми ще допринесат за утвърждаването на високата инфлация.

В Ню Мексико, лидери от двете страни на острова, пренебрегнаха тези опасения, хващайки се за възможността, осигурени от нарастващите цени на петрола, за да се предприемат стъпки за диверсификация на икономиката. За фискалната година, приключваща на 30 юни 2022, приходът от въглеводородната индустрия ще финансира 42% от бюджета. „Целта е да разберем как да стигнем до точка, в която можем да започнем да развиваме други индустрии и да имаме други средства за печелене на приходи, които са по-малко променливи“, казва Райли Уайт, професор по финанси в Университета на Ню Мексико в Албакърки.

При 56,8% през април, процентът на участие на работната сила в Ню Мексико е един от най-ниските в страната. Държавата има проблеми с привличането на бизнеис, особено след като се конкурира със съседните икономически центрове – Тексас, Аризона и Колорадо. Той има един от най-ниския брой публично търгувани компании със седалище в границите му.

За да увеличи участието на работната сила, особено за жените, Ню Мексико предприема голямо разширяване на своята програма за подпомагане на грижите за деца. От май тази година до юни 2023 г., програмата ще субсидира пълните разходи за грижи за деца за семейства на или под 400% от федералното ниво на бедност, спрямо 200% преди.

При около 720 долара на месец, разходите за грижи за бебета за едно дете в Ню Мексико се равняват на 18,3% от средния доход на семейството, според данни от Института за икономическа политика. Това е почти утроено от 7% от приходите, които Министерството на здравеопазването и социалните услуги на САЩ счита за праг за достъпност. По тази мярка само около 1 от 10 семейства в Ню Мексико могат да поемат разходите без държавна помощ.

Елизабет Грогински, която оглавява щатския отдел за образование и грижи за ранна детска възраст, използва предимствата на разширяването на достъпа до грижи за деца от икономическа гледна точка. „Знаем, че губим невероятните таланти на жените в нашата държава, и на мъжете, и не можем да отворим изцяло всичките ни бизнеси отново“, казва тя.

Луджан Гришам, който ще бъде преизбран тази година, създаде отдела през 2019 г. Той се финансира чрез лихвите, спечелени от дарение, което започна с 300 милиона долара през 2020 г. и се очаква да нарасне до 4,5 милиарда долара до 2026 г. благодарение на парите от петрол. Грогински беше назначена да ръководи отдела, защото имаше опит в подпомагането на създаването на универсална програма за предучилищната възраст за Вашингтон, окръг Колумбия.

Направата на грижите за децата по-достъпни за родителите на теория би трябвало да засили търсенето, което поне в краткосрочен план би могло да влоши дългогодишните проблеми от страна на предлагането, влошени от пандемията. Много центрове за грижи за деца в САЩ затвориха окончателно през последните две години, а тези, които останаха отворени, често се борят да наемат достатъчно квалифицирани работници, защото не могат да предложат конкурентно заплащане. Заетостта в грижите за деца на национално ниво все още беше намаляла с 11% през април, спрямо нивата преди пандемията. „Това е непосредствената криза, пред която е изправен всеки, който управлява бизнес за грижи за деца в момента“, казва Рашид Малик, директор на политиката за ранно детство в Центъра за американски прогрес. „При сегашния пазар на труда е наистина, наистина трудно да се намерят достатъчно хора, които да останат на тези работни места.

С изключение на шепа окръзи около Албакърки и Санта Фе, предлагането на грижи за деца е ограничено в по-голямата част от Ню Мексико. Това ще създаде предизвикателства, тъй като повече семейства в държавата търсят грижи благодарение на безплатната програма. „Това ще бъде труден път, но е много, много по-добър от статуквото“, казва Малик.

Анджела Гарсия, собственик на Toy Box Early Learning & Child Care Center в Лас Крусес, казва, че държавата поема целия раздел премахва несигурността, с която се сблъсква нейният бизнес, когато разчита на доплащане от семейства. Гарсия, която също е президент на Асоциацията за грижи и образование в Ню Мексико, казва, че промяната създава „по-добра система за семействата, по-добра система за професионалистите, които са в индустрията“. Разширената държавна подкрепа за грижи за деца е само половината от програмата на Луджан Гришам „от люлката до кариерите“. През февруари законодателният орган на Ню Мексико прие закон, който прави безплатно обучението в 29 държавни колежи и университети за всички жители на щата, които нямат бакалавърска степен, независимо от семейните доходи. Законът, който беше приет с двупартийна подкрепа, разширява съществуваща програма, която покрива обучението само на студенти, които записват бакалавърска степен или двугодишна степен на редовно обучение. Допустимостта вече е отворена и за възрастни, които се записват на непълно работно време, и за имигранти, независимо от техния имиграционен статус. Групи, които се застъпват за по-справедлив достъп до висше образование, го нарекоха най-обширната безплатна програма за колеж в страната.

Гай Кернан, републикански държавен сенатор от район, който включва части от окръзите Леа и Еди, произвеждащи петрол, гласуваха „за“ мярката, защото ще плаща и за професионално обучение. Въпреки бума на цените на петрола и газа, заетостта в индустрията все още намалява с 27% в Ню Мексико. „Докато имаме парите, трябва да ги инвестираме за бъдещето, което означава, че ще върнем учениците в класната стая, за да спечелят сертификати, степени, така че да могат да стигнат до работната сила“, казва тя. 

Ню Мексико се бори с проблемите в образованието от години. Във важно решение преди четири години, съдията установи, че щатът се проваля в адекватната подготовка на гимназистите за университети и кариери, особено на тези с нисък доход и американски индианци. Ню Мексико има втория най-висок дял американски индийци от другите щатове и най-големия брой испано-американци.

Ленте, представителят на щата, гласува „за“ безплатни университети, защото иска други в общността му да имат възможностите, които и той е имал. Като член на Pueblo of Sandia (федерално признато индианско племе в централната част на Ню Мексико), той е бил първият в семейството си, който е завършил университет. Две поколения назад, правителството изпраща дядо му и баба му в пансиони, които ги принуждавали да режат косите си и да говорят само на английски – част от схемата индианците да усвоят западната култура. Днес той оглавява ново законодателство, за да направи образователната система на Ню Мексико по-приобщаваща. Един законопроект, който законодателят вече прие, изравнява заплащането на учителите по осем местни езика с това на учителите по английски.

Ленте вярва, че достъпът до образование ще помогне на жителите на Ню Мексико да се борят за тяхното бъдеще: „Тези битки – те не се водят в прерията или на равнините – те се водят най-често в съдебната зала и в държавните сгради. Така че, ние просто се подготвяме, за да се наслаждаваме на това място, което предшествениците ни са ни дали. - Катарина Сараива и Оливия Рокеман

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ За да увеличи работната сила, Ню Мексико използва неочаквани приходи от петрол, за да разшири достъпа до висше образование и значително да разшири програма, която плаща за грижите за децата.

Американците ще се шокират от сметките за тока това лято

● Месечните тарифи за електричество за жилищата могат да бъдат с повече от 40% по-високи от миналата година

Американските домакинства ще получат неприятни писма това лято: едни от най-високите сметки за ток, които са виждали някога.

Тарифите за електричество за жилищата нарастват от месеци и са готови да се качат още повече това лято, на фона на ограничени доставки на естествен газ и въглища, жестока суша в Западна Америка и прогноза за екстремни горещини в цялата страна. Barclays Plc пресмята, че месечните сметки ще са с повече от 40% по-високи от миналогодишните, а прогнози от Администрацията за енергийна информация на САЩ показват, че тазгодишните жилищни цени на дребно се повишават най-много от 2008 г.

Всичко това сочи към лято на болка за американците, обхванати от най-високата инфлация от четири десетилетия. Цените на бензина достигнаха рекордно високи стойности, поръчка на пилешки крилца струва $34, разходите за жилища нарастват, а сега разходите за работа на климатика могат да се превърнат в такъв разход, че може някои да се наложи да се откажат от него. Това ще принуди хората да направят труден избор, особено на места като Маями, където разходите за енергия са се увеличили повече, отколкото във всеки друг град в САЩ. „Може би ще трябва да карате по-малко“, казва Чарлз Ревинкел от Службата за обществени съвети на Флорида, която извършва застъпническа дейност от името на клиенти на комунални услуги. „Не можете да спрете климатика, когато е 40 градуса.“

Домакинствата в Маями са изхарчили 38% повече енергия през април в сравнение с година по-рано, според данни за потребителските цени, изготвени от Бюрото по трудова статистика на САЩ. Това отчасти се дължи на факта, че тази година по-високи тарифи се появиха от Florida Power & Light, звеното NextEra Energy Inc., което е най-големият доставчик на електроенергия в щата. Друг ключов двигател са по-високите цени на природния газ – източникът на 38% от електроенергията, произведена в САЩ.

Комуналните компании имат малък контрол върху тези разходи, които прехвърлят на клиентите, а цените се очаква да останат повишени през следващата зима, казва Ревинкел. „Нашето продължително прекомерно разчитане на газ ни предразположи към тези натоварващи и ненужни увеличения в процентите“, казва Наталия Браун от Catalyst Miami, група за защита на потребителите с нестопанска цел. „Този бизнес модел е неустойчив и е вреден за хората.“

Не е само Маями. Разходите скочиха с 28% в Далас и скочиха с 27% в Минеаполис. Деветнадесет от 23-те изследвани столични района отбелязаха двуцифрено увеличение през април спрямо година по-рано.

Американските жилищни сметки за ток са били средно 122 долара на месец миналата година, но с цени на естествения газ над 8 долара за един милион британски термални единици, тази цифра може да се качи с до 49 долара, според анализатора от Barclays – Сринджой Банерже. Година по-рано, газта е струвала по-малко от 3 долара. Товарът „непропорционално пада върху групите с нисък доход“, казва Банерже.

По-високите сметки са сериозен проблем за по-възрастните хора, живеещи на фиксиран доход, казва Кристина Мартин Фирвида от AARP. Много хора са притеснени не само за покачващите се цени, но също и че могат да им спрат тока, ако не могат да си позволят да си плащат сметките. „Ние сме виждали някои наистина трагични и смъртоносни последствия“, казва тя.

Мораториумите, въведени по време на пандемията за забрана на комуналните услуги да спират електрозахранването на домакинствата поради неплащане, изтекоха. Федералното финансиране за Програмата за енергийна помощ за дома с ниски доходи се удвои тази година, но повечето щати източиха тези средства през зимата, казва Мартин Фирвида. Някои щати заделят допълнителни средства за покриване на нарастващите сметки; Калифорния включи 1,2 милиарда долара за подпомагане на потребителите в предложения бюджет този месец.

„Ние в Съединените щати — и в частност Калифорния — сме изправени пред нещо като перфектна буря от по-високи разходи за електроенергия и по-малко надеждни електрически мрежи“, казва Сиско ДеВрис, главен изпълнителен директор на OhmConnect Inc., която помага на домакинствата да намалят сметките за електроенергия с дистанционно регулиране на термостатите си.

Сметките за комунални услуги в Калифорния са се повишили с 25% през последната година и се очаква да нараснат с още 25% това лято, казва ДеВрис.

Разходите за електроенергия вече се превръщат в тежест за Ким Макдърмот от Викторвил, Калифорния, на около 80 мили североизточно от Лос Анджелис. Летните сметки са достигали около 150 долара на месец в миналото, но 50-годишната пенсионирана управителка на имоти очаква те да надхвърлят 300 долара на месец тази година. „С покачването на всичко останало, ще започнат да намаляват спестяванията ни“, казва тя. - Уил Уейд и Наурийн С. Малик с Майкъл Сасо и Александре Танци.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ Сметките за електроенергия са готови да нараснат най-много от 2008 г. насам поради ограничени доставки на природен газ и въглища, суша в западните части на САЩ и национална прогноза за екстремни горещини.