Енергийната криза в Европа идва за всички нас

Тази зима милиони по целия свят ще усетят ефекта от високите цени на природния газ

09:00 | 19 ноември 2021
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От Стивън Стапчински

 

Тази зима светът ще се бори с нещо, което е невидимо, но изключително жизненоважно и в тревожно намаляващо количество.

Светът разчита повече от всякога на природния газ за отопление на домовете и енергетиката, тъй като работят за отказ от въглищата и увеличено използването на по-чисти енергийни източници. Но няма достатъчно газ, за да подхрани възстановяването след пандемията и да попълни изчерпаните запаси преди студените месеци. Страните се опитват да наддават за повече доставки, тъй като износители като Русия се стремят да запазят повече природен газ за вътрешни нужди. Сътресенията ще се увеличат, когато температурите паднат.

Кризата в Европа предвещава проблеми за останалата част от планетата, тъй като енергийният недостиг на континента принуждава правителствата да предупреждават за прекъсване на електрозахранването и принудително затваряне на фабрики.

Запасите в европейските складове са спаднали до рекордно ниски нива, обемите през тръбопроводите от Русия и Норвегия са ограничени. Това е тревожно, тъй като по-благоприятното време намали производството от вятърни турбини, докато застаряващите ядрени централи в Европа се затварят постепенно или са по-податливи на прекъсвания, което прави газта още по-необходима. Нищо чудно, че европейските цени на газта се повишиха с почти 500% през последната година и се търгуват близо до рекордно високи нива.

 

Скокът принуди някои производители на торове в Европа да намалят производството, като се очаква да последват още, като се очаква да се увеличат разходите за фермерите и потенциално да допринесат за глобалната инфлация на храните. Във Великобритания високите цени на енергията принудиха някои доставчици да се откажат от бизнеса си.

Дори обикновено студената зима в Северното полукълбо се очаква да повиши още повече цените на природния газ в голяма част от света. В Китай промишлените потребители, включително производителите на керамика, стъкло и цимент, могат да отговорят с повишаване на цените; домакинствата в Бразилия ще бъдат изправени пред скъпи сметки за ток. Икономиките, които не могат да си позволят горивото – като например Пакистан или Бангладеш, могат просто да спрат да функционират.

Доставчиците на комунални услуги и управляващите се молят за меки температури, защото вече е твърде късно за увеличаване на доставките. Перспективата за повишаване на енергийните разходи, във връзка с натиска върху веригите за доставки и цените на хранителни продукти с рекордно високи от десетилетия нива, може да накара повече централни банки да се запитат дали скокът на инфлацията е толкова преходен, колкото са се надавали. Търговците се готвят да анализират внимателно всяка прогноза за времето, публикувана от сега до декември.

„Ако зимата наистина е студена, притеснението ми е, че няма да имаме достатъчно газ за отопление в много части от Европа“, коментира Амос Хохщайн, старши съветник по енергийната сигурност на Държавния департамент на САЩ, пред Bloomberg Television. За някои държави държави, „това няма да бъде само свързано с рецесия, но ще се отрази на способността за действително осигуряване на газ за отопление. И това наистина засяга живота на всички.”

В Азия вносителите на втечнен природен газ плащат рекордни цени по това време на годината, за да осигурят доставки, като някои започват да поръчват по-замърсяващи горива като въглища и мазут, в случай че не получат достатъчни количества. Това може да подкопае усилията на правителствата за постигане на поставените амбициозни екологични цели: при изгаряне газта отделя около половината от въглеродния диоксид, който се отделя при изгаряне на въглищата.

Китай, най-големият купувач на природен газ в света, не е попълнил запасите си достатъчно бързо, така че държавните компании трябваше да атакуват пазара на налични продукти, за да осигурят доставки. За да влоши нещата, страната също се бори и с недостига на въглища.

Няколко китайски провинции вече разпределят електроенергията за промишлеността, за да изпълнят целите на президента Си Цзинпин за енергийна ефективност и намаляване на замърсяването. Енергийната криза може да причини прекъсвания, ако властите пренасочат газ и въглища за осветление и отопление на домакинствата. Ако китайските фабрики трябва да се борят с широко разпространения недостиг на електроенергия, световните цени на стоманата и алуминия ще скочат.

Доставчиците на комунални услуги в Япония и Южна Корея са до голяма степен защитени от дългосрочни договори за втечнен природен газ, които са свързани и с петрола. Все пак Korea Electric Power Corp заяви на 23 септември, че ще увеличи цените на електроенергията за първи път от почти осем години. Едно внезапно застудяване може да принуди повече енергийни компании да се хвърлят на пазара на налични продукти, за да купуват аварийни доставки на газ при рекордно високи цени. Това се случи миналата зима.

Цената за осигуряване на доставките на втечнен природен газ предизвика политически спорове и затруднения Пакистан, като политиците на опозицията настояха за разследване на покупките от държавния вносител.

В Бразилия спадането на водите в притоците в басейна на река Парана от почти век са причина за намаляване производството на хидроенергия и принуждават комуналните услуги да разчитат повече на газта. Страната е увеличила вноса на газ до рекордно високи нива през юли, а сметките за електроенергия са се покачили. Тъй като инфлацията вече е нараснала, а това може да намали шансовете на президента Жаир Болсонаро на изборите догодина.

Сцената е подготвена за настървена борба между Азия, Европа, Близкия изток и Южна Америка за доставки от втечнен газ от износители като Катар, Тринидад и Тобаго и САЩ. „Имаме огромно търсене от всички наши клиенти и за съжаление не можем да се погрижим за всички“, предупреди Саад Ал-Кааби, министър на енергетиката на Катар, на индустриална конференция този месец.

Американските износители са готови да доставят повече втечнен природен газ от всякога, тъй като се появяват нови проекти онлайн с приближаването на края на годината. Но тъй като повече газ отива в чужбина, по-малко ще се предлага за вътрешното потребление. Въпреки че цените на газа са значително по-ниски в САЩ, отколкото в Европа и Азия, те се търгуват близо до най-високото си ниво от 2014 г. Запасите от газ са под средните си нива за период от пет сезона, но американските сондажи на шисти не са склонни да увеличат производството от опасения, че това ще намали рентабилността им и ще отблъсне инвеститорите.

Индустриалните енергийни потребители на Америка поискаха Министерството на енергетиката да намали износа на САЩ, докато нивата на запасите се върнат към нормалното си ниво, ход, който може да изостри недостига в чужбина.
Някога обикновеният човек обръщаше малко внимание на пазарната цена на природния газ. Не е като петрола, където едно бързо решение от ОПЕК почти веднага повлиява на това колко ще платиш на бензиностанцията. Тази зима светът вероятно ще научи до каква степен глобалната икономика зависи от природния газ. — С Лин Доан и Анна Ширяевская

 

В РЕЗЮМЕ Кризата в Европа предвещава проблеми за останалата част от планетата, тъй като енергийният недостиг на континента принуждава правителствата да предупреждават за прекъсване на електрозахранването и принудително затваряне на фабрики.