Пазарът се нуждае от съдържание за онлайн стрийминг

Интервю с Ярив Лърнър, главен изпълнителен директор на Ню Бояна Филм Студиос

09:37 | 23 август 2021
Пазарът се нуждае от съдържание за онлайн стрийминг

Като продуцент активът на Ярив Лърнър включва филмите "Протежето" с участието на Маги Кю, Самюъл Джексън и Майкъл Кийтън, "Бодигардът на жената на убиеца", "Аванпостът" с участието на Скот Ийстуд, Калеб ландри Джоунс и Орландо Блум, "Рамбо: Последна кръв" със Силвестър Сталоун, "Код: Ангелът" с Джерард Бътлър и Морган Фриймън и др. Участвал е като продуцент в още много хитови заглавия като "Непобедимите".

1. Преодоляхте ли вече шока и трудностите, свързани с бизнеса по време на пандемия? Как изглежда ситуацията с филмопроизводството в момента?

Мисля, че вече сме по-спокойни, но битката е ежедневна. Трябва да бъдеш внимателен и нащрек, както и много гъвкав. С комбинацията от късмет и упорита работа, успяхме, от началото на пандемията до момента, да реализираме 11 филма, без затваряне. Надяваме се да продължим по този начин, макар че в тези времена никой не би могъл да предвиди какво ще се случи.

2. Как ще се отрази на Ню Бояна новият Закон за филмовата индустрия, в него вече има и схема за държавна помощ за възстановяване на разходи?

В крайна сметка важното е прилагането на закона, а не самият закон. Трябва да бъде работещ, добре управляван механизъм, който е полезен както за държавата, така и за продуцентите. Би донесъл много икономически ползи, ако работи правилно. Но ако не се управлява добре, би оставил лош привкус и може да съсипе бизнеса. С нетърпение очакваме да започне да функционира следващото правителство, за да можем да работим с тях за подсигуряването на дългосрочен успех.

3. Как точно трябва да функционира тази схема за възстановяване на разходи?

Тя е основана на rebate, което означава, че част от допустимите разходи се възстановява, след като независим одит потвърди, че са изпълнени всички задължения от страна на правителството и от страна на инвеститорите. Въпреки, че тази схема е част от общия закон за филмовата индустрия, който предвижда и текстове, свързани с инвестициите в местни продукции, съществува ясна разлика между двете неща, във връзка с това откъде идват парите и как се харчат. Местните продукции взимат пари от държавата предварително, за да произведат филмите си и няма задължение към продуцентите за възвръщаемост, докато rebate се дава само след като продукцията получи одобрение за одит и има задължение да се докаже, че парите са влези в икономиката и са повишили БВП.

4. Къде се намира България спрямо други конкурентни дестинации за филмопроизводство, какви са предимствата и недостатъците на страната ни?

България има отлична филмова инфраструктура и опит, но без rebate постепенно става неконкурентоспособна. Ние успяваме да привлечем чужди продукции благодарение на реклама от уста на уста и на резултатите, които постигаме. Стремим се да продължаваме да го правим.

5. Какво може да се направи, за да се стимулират инвестициите в българско кино?

Работната група към министрество на културата, която функционира вече година и половина, се постара да подсигури новият закон да изисква повече прозрачност от местните продукции. Това на свой ред би имало положителен ефект върху качеството на филмите. Но ще бъде нужна промяна в нагласите на самите кинотворци, ако искат филмите им да станат по-продаваеми.

6. Кои са процесите, които дефинират бизнеса с производство на филми към днешна дата? (преход от киносалони към онлайн, война на стрийминг платформи, промяна на вкусовете)

В момента на пазара има голяма нужда от съдържание за онлайн стрийминг. Появяват се много нови играчи, поради лесния достъп до каналите за дистрибуция. Това създава по-голямо търсене на съдържание и също така различен начин за консумиране на това съдържание. Става все по-голяма разделителната линия между това какво се показва на голям екран в кината и какво се гледа вкъщи. Вълнуваща среда за създателите на съдържание. 

7. Как това променя бизнеса? Защо например доминират филми за деца (Дисни, Марвел, DC), ще продължи ли възходът на сериалите?

Детските филми доминират на пазара, защото те са евъргрийни. Могат да се гледат отново и отново, от различни поколения. Филмите на Марвел имат мащаб и са ефектни, но по мое мнение изискват да бъдат гледани на голям екран, за да може човек да им се наслади напълно. Всичко останало зависи от историята. Ако историята е добра, хората гледат филма, ако не е - не го гледат.

8. Намалява ли ролята на телевизията? (сделката Discovery – AT&T)

Мисля, че телевизията става все по ненужна. Днес хората имат достъп до медии във всякакви формати и интернет преобладава. OTT платформите като YouTube са бъдещето, защото те могат да се нагласят и променят в зависимост от това какво харесва зрителят.

9. Към каква възвръщаемост се стреми един продуцент, за да има успешен кинопроект? Глобално парите за кино растат или намаляват?

Основното нещо е да се покрият разходите, това се счита за успех. Ако можеш да си покриеш разходите, тогава ще можеш да направиш и следващ филм. А ако направиш десет филма, един би могъл да е на печалба.

10. Какво се снима в момента в Бояна и какви проекти предстоят, кои звезди да очакваме да дойдат у нас?

Непобедимите, Bricklayer, The Follower и много други.