Когато затворят мините

Около 1 млн. души ще загубят доходите си след промяна в архитектурата на Етереум

09:00 | 29 юли 2022
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

 

Редактиран от Джошуа Брустийн

Общността за добив на Етереум представлява географски и демографски доста разнородна група. В Украйна има 28-годишен преводач, който използва компютърен хардуер на балкона си, за да си докарва криптовалута, с която си купува дрехи и неща от първа необходимост. В Аржентина пенсионер използва геймърски компютър, за да удвои месечната си пенсия. Студент в колеж в Канада е копал достатъчно, за да си купи мотоциклет БеЕмВе и  модифициран Додж Чарджър ЕсЕрТи от 2006, както и за да си плаща бензина.

Но  сривът на крипто пазарите направи последните няколко месеца доста болезнени за всеки, чието финансово благополучие е обвързано с криптото. Към 15 юли цената на Етереум бе спаднала с около 70% за година. В същото време един по-малко известен фактор – тектонична промяна, известна като „Сливането“ – е на път да сложи край на добива на Етереум като цяло, прекъсвайки печалбите на около 1 млн. потребители. „Това ще бъде силен финансов удар и почти пълна загуба на добър източник на доходи“, казва украинският преводач, който пожела да остане анонимен от страх да не бъде ограбен.

Двете най-големи мрежи за криптовалута Биткойн и Етереум правят транзакции, използвайки процес, познат като доказателство-за-работа, при който т.н. копачи заделят компютърен ресурс за решаване на трудни математически задачи, за да добавят блокове от транзакции към публична счетоводна книга. За работата си копачите получават като възнаграждение плащания в криптовалута. Добивът на биткойни, който разчита на специализирано оборудване, се индустриализира; и тъй като добивът се премести в центрове за данни, участието на обикновени хора като цяло беше елиминирано. Но добивът на Етереум разчита на графични карти, използвани в геймърските компютри, и много обикновени хора все още могат да го правят.

Доказателството-за-работа е просто състезание, което да накара компютрите да работят повече, което означава, че те ползват повече енергия. Щетите върху околната среда, които се нанасят при този процес, са една от основните критики към криптовалутите. От самото начало на Етереум неговите разработчици се подготвят за преминаване към алтернативен модел, наречен доказателство-за-залог. При такава система хората заделят или „залагат“ определено количество Етер, криптовалутата на блокчейна Етереум, като възнаграждението за това, че ползват софтуер, който групира транзакции в нови блокове и проверява работата на други валидатори. Доказателство-за-залог намалява консумацията на енергия на мрежата Етереум с около 99%. Но то заедно с това ще остави без работа сегашните копачи, което е сериозен удар за тях - предвид капиталовите инвестиции, направени за оперативно оборудване, които възлизат на $15 млрд. само за графични процесори (GPU), според Bitpro Consulting.

Очаква се Сливането да стане сега през август, като вече бе отлагано няколко пъти и много копачи се надяват това да се случи отново. „Не мисля, че ще успеят да го направят скоро“, казва Айдън Килич, главен оперативен директор в Хайв,  индустриален миньор на Етереум. Но други хора, свързани с Етереум, смятат Сливането за неизбежно. „Шансовете това да не се случи тази година са много ниски - от 1% до 10%, казва Тим Бейко, компютърен учен, който координира разработчиците на Етереум.

Въпреки това, копачите реално разширяват дейността си. Цените на графичните процесори са спаднали с над 50%, което доведе до скок на покупките. Хашрейтът на Етереум – мярка за това колко енергия за копаене поддържа мрежата – почти се удвоил през 2021. Причината е, че дори при толкова евтино крипто, копаенето на Етереум е по-изгодно от която и да е друга голяма монета, вкл. Биткойн. „Предполагам, че хората се опитват да получат колкото е възможно повече, преди всичко да приключи“, казва Слава Карпенко, главен технически директор на 2Miners, организация, която помага на по-малките копачи да обединят ресурсите си, за да поддържат Етереум. Броят на активните потребители на групата се е покачил със 70% от ноември до около 120 000 души, казва той.

Все пак възстановяването на разходите става по-трудно поради спада на цената на Етер. Майк Лам, 38-годишен инженер от Онтарио, който копае от една година, е спечелил само около $5000 в криптовалута при първоначалната си хардуерна инвестиция от $30 000; той също плаща около $650 месечни разходи за електричество. Аарон Петцолд (24), наскоро завършил колеж, който копае Етереум в къщата на родителите си в Уисконсин, казва, че му остават около четири месеца, за да възстанови инвестицията си от повече от $28 000. „Надявам се да продължа да копая докрай“, казва той. „Има много несигурност. Никой не знае какво ще се случи. Има много хора, които, според мен, отказват да приемат истината”.

Копачите няма да останат без нищо. След Сливането техните настройки за копаене все още ще бъдат мощни изчислителни устройства, които могат да бъдат използвани другаде, а някои планират да копаят други монети или да намерят алтернативни приложения за оборудването. След сливането Петцолд обмисля да използва своето оборудване за аспект на цифровата видео продукция, известен като рендиране, което изисква значителни компютърни ресурси. „Има и други приложения за мощните графични карти: можете да ги превърнете във ферма за рендиране, можете да предприемете различни опции за машинно обучение“, казва той. „Те просто няма да бъдат толкова печеливши, колкото беше добивът на Етереум.“

Канадският оператор на басейн за копаене Флекспул се опитва да добави повече монети за добив от своите членове и планира да разположи своите разработчици да кодират и за други крипто проекти, обяснява ни мениджър от екипа, представящ се само като Крис, от страх да не бъде ограбен. „Това е като компания за пишещи машини. Вече никой не купува пишещи машини, така че трябва да се прехвърлите в други бизнеси, като използвате капитала, който сте направили в пишещи машини“, казва Крис.

Други, като Айвън Чжанг (35) и Карол Пшибитковски (36), планират да продадат своята база от графични карти и да използват апаратурата си в северната част на щата Ню Йорк, за да хостват  оборудването на други копачи срещу заплащане. Но тъй като много копачи на Етереум вероятно ще се втурнат да продават веднага след Сливането, се очаква цените на графичните процесори да спаднат допълнително. Битпро планира да спре да купува графични карти, казва ГИД Марк Д'Ариа. „Моята гледна точка е, че колкото и да плащаме днес, след това събитие ще бъде много по-малко. Ние просто ще седим и ще наблюдаваме това, което се случва и след това ще съберем парчетата“, казва Д’Ариа.

Някои копачи се надяват да се справят по-добре, като преминат към копаене на други монети, които изискват графични процесори, като Етереум Класик  или Рейвънкойн. Колкото повече копачи се стичат към която и да е монета, толкова по-трудно е да се направи печалба. Но крипто поражда оптимизъм и копачите изграждат обосновката защо техните операции ще бъдат тези, които ще оцелеят. 30-годишният Микел-Анджело Чалфун плаща $9000 годишно за склад в Дубай, където да съхранява и захранва своите 76 видеокарти. Той казва, че ще може да изпревари копачите с по-високи разходи. „Без значение колко евтино ще стане крипто, без значение колко сурова ще бъде крипто зимата, аз съм добър, никога няма да копая на загуба“, казва той.

Други копачи просто се чувстват предадени. „До сливането те се нуждаят от копачите! Това е странно“, казва Лам, канадският инженер, който управлява 50  видеокарти в мазето си. „Те се нуждаят от нас. Те се нуждаят от нас до момента, в който ни изхвърлят“. — Олга Хариф и Дейвид Пан

В РЕЗЮМЕ Преминаването на Етереум към по-щадящ за околната среда модел ще бъде болезнено за копачите на криптовалутата, които нямат подобна печеливша употреба за своето оборудване.