Топ политикът на Фейсбук

Ник Клег (Nick Clegg) се присъедини към най-вътрешния кръг на Мета. Ако това променя нещо, какво е то?

09:00 | 29 април 2022
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Скоро след руските войски нахлуха в държавата му през февруари, украинският президент Володимир Зеленски, изпрати отделни писма до Мета Платформс Инк. (Meta Platforms Inc.)

Главният изпълнителен директор, Марк Зукърбърг, и главният оперативен директор Шерил Сандбърг (Sheryl Sandberg). Той искаше те да блокират държавните поддържаните от Русия медии да публикуват във Фейсбук в Украйна; също искаше да спрат като цяло Фейсбук в Русия.

Нито Зукърбърг, нито Сандбърг отговориха. Вместо това, Зеленски се свърза с Ник Клег, британският бивш заместник-министър, бившият заместник-министър на Великобритания, който последните три години работи като високопоставен изпълнителен директор в Мета. Клег, който прекарва политическата си кариера като либерален демократ, говори със Зеленски няколко месеца по-рано във видео чат в който украинският президент предлага на него и Сандбърг да отворят офис в страната. Сега, Клег казва на Зеленски, че Мета ще блокира руските медии в Украйна, но няма да спре да работи с Русия, поради факта, че техните услуги са помогнали на хората там да организират протести и да получат достоверна информация.

Клег също говори с руски официални лица, които имаха искания Фейсбук да спре да проверява постове от държавни медии. Когато той отказа, те първоначално протестираха, а после блокираха социалната мрежа в страната, отчасти правейки за Зеленски това, което Клег не можа.

Той остава в контакт със Зеленски и екипа му чрез имейли, пращайки им регулярно актуални новини за усилията на Мета да защитят украинските потребители от руските репресии – като заключват акаунти или крият приятелите им. Освен това, решават и да блокират реклами от руски бизнеси.

Отношенията на Клег с правителството на руския президент Владимир Путин са далеч по-малко кооперативни. Докато битката продължава, Мета променя политиката си временно, за да позволи на украинските потребители да подканват към атака срещу руските войници в контекста на войната или да правят неспецифични коментари относно смъртта на Путин. Няколко дни по-късно, Клег обясни, че правилата не позволяват подканване към убийство на нито една държавна глава. Независимо от това, Русия отговаря като забранява Инстаграм в границите на държавата.

Мета наема Клег през 2018 да ръководи важни преговори с официални лица на правителства, макар че настройката е била главно за правене на бизнес, а не военни маневри. Оттогава той се затвърждава като един от най-влиятелните директори на компанията, играещ ключова роля и в решаването на политиките на фирмата, и в представянето им публично, според повече от две дузини хора, запознати с компанията, много от които, пожелаха анонимност, за да обсъждат вътрешни действия. Точно преди започването на войната, Зукърбърг обяви, че повишава Клег в президент по глобалните дела, описвайки го като главният човек зад всички въпроси, свързани с политиките на компанията, казвайки, че той сега е „на неговото ниво“ и на Сандбърг, на върха на компанията.

До известна степен това само признава вече съществуващо разделение на труда, което се случваше. Но също и официално добави трети човек в управлението на институция, която дълго беше доминирана от двама главни директори. Ролята идва със съответния чек: Клег беше награден с акционерен пакет на стойност 12,3 милиона долара по-рано тази година, получавайки почти толкова акции, колкото му даваха първите три години взети заедно, според запознати с уговорката.

На първото си интервю след повишението, Клег описва структурата като начин да се изглади работата на Мета. Казва, че взима много важни решения самостоятелно, като информира Зукърбърг. „Определено беше нужно ефективно взимане на решения“, казва той в първите дни на войната. „Смея да кажа, че мисля, че се движихме малко по-бързо от обикновено.“

След като направи Клег публично лице на управлението на политиките на компанията, Мета на практика признава, че другите ѝ топ лидери не искат да изпълняват тази роля повече и че не са се справяли вече толкова добре с това. Хората, близки до Зукърбърг и Сандбърг, признават, че честото негативно мнение на обществото, спрямо лидерите на Мета, може да подкопае идеологията на компанията. Зукърбърг, в частност, е главно заинтересован репутацията му да е на иноватор, казват те, и обсъждането на спорни теми, подкопава този имидж.

„Жезълът се предава с добра причина“, казва Ричард Алън, бивш член на парламента на Обединеното Кралство, който е прекарал десетилетие като изпълнителен директор в изготвянето на политиките на Мета в Европа, преди напусканото му през 2019. „Може би най-лошата част от работата е взимането на решения, свързани с политиките, защото каквото и решение да вземеш, ще те атакуват. Сега те имат някой, който се наслаждава на създаването на политики. Това е правил Ник цял живот.“

Критиците на Мета нарекоха съобщението малко повече от ход за връзки с обществеността, като твърдят, че Клег вече е опетнен от ролята си в годините на съмнителни ходове, които компанията е предприемала след пристигането му. Той е там над три години и нищо не се е променило“, казва Майкъл Конър, изпълнителен директор на Оупън Майк (Open MIC), адвокатска група, която работи с инвеститори да се предизвикат социални промени в технологичните компании. „Ясно е, че Марк Зукърбърг си изгори мостовете с някои критични избиратели, включително законодатели в САЩ и Европа, така че трябваше да издигнат нов човек.“

Клег отрича, разбира се, казвайки, че не би поел работата, състояща се от „поемане на външни атаки“ без да има влияние върху решенията на компанията. Казва, че Мета е направила големи промени в дезинформацията и другите проблеми по време на неговия мандат. Но дори хора, които са работили с него се питат дали не е прекарал повече време да се извинява от името на Зукърбърг, отколкото да притисне главния изпълнителен директор да взима различни решения от тези, които взима обикновено. Клег е популярен сред компанията и е опитвал да остави отпечатък, казва Кейти Харбат, републикански стратег. Напуснала ролята си на директор в публичните политики на Фейсбук през февруари 2021 и сега води собствена консултантка фирма. Но „изглежда сякаш все още изпълнява каквото Марк реши накрая“.

Наемането на Клег от Мета, беше бележит момент, тъй като за първи път американска технологична компания наема толкова високопоставен европейски политик. Този ход имаше очевидна логика във време, когато натискът от европейските регулатори нарасна. Компанията беше разклатена и от серия кризи вкъщи, най-вече със скандала в Кеймбридж Аналитика (Cambridge Analytic) и пропадането през 2016 на американските президентски избори. Накрая, Мета взима изпълнителен директор, който е познато име, може да говори пет езика и може да донесе тежест и неамериканска перспектива по висшите редици.

Защо Клег би искал тази работа е друг въпрос. Трябва да се премести от Европа, за да работи в щаба на Мета в Менло Парк, Калифорния (Menlo Park, Calif.), и да докладва на известно контролиращият изпълнителен директор, който има последната дума по всички важни решения. „Трябваше да се запознае с Марк и да разбере каква е неговата идея и как е започнал“, казва Алън. Накрая, шансът да се справи с хаоса, заобикалящ Мета, се хареса на Клег, според Джони Оутс (Johny Oates), негов бивш началник от времето му като заместник-министър. „Като си бил в правителството, е трудно да намериш задоволяваща работа“, казва той.

По време на интервютата, Клег изпрати писмо на Сандбърг, описвайки основните промени в политиките на Фейсбук. Сред предложените от него разрешения, според човек видял бележката, било да моли правителствата и други външни групи да му помогнат да регулира онлайн речта, освобождавайки Мета от отговорността да взема всички тези решения самостоятелно. Клег тогава се присъедини към нея и Зукърбърг в дома на главния изпълнителен директор на вечеря и така видели, че им е добре да работят заедно. Три години по-късно, химията изглежда продължава. „Той кара направо“, казва Сандбърг. „Дълбоко го уважавам“. Тя описва Клег като приятел и тя и годеникът ѝ завели него и жена му на шоу на Брад Пейзли през октомври.

Клег е прекарал повечето време в Мета да се ориентира в ролята си в контрола на речта на потребителите. Скоро след като започва, той ръководи създаването на Надзорния съвет на Фейсбук, независима група от експерти, целяща да прегледа някои от решенията на компанията относно модерирането на съдържанието. На следващата година той беше един от силите, стоящи зад решението на Фейсбук да предприеме безпристрастен подход към политическото съдържание, според двама човека, запознати с този въпрос. Клег беше първият главен изпълнителен директор на Мета да обясни подхода им публично, казвайки през септември 2019 в реч, че компанията няма да проверява достоверността на постове от политици, защото техните становища се считат за новини. Този ход ядосал лидери на човешките права, които се оплакали на Сандбърг за това два дни по-късно, според човек, запознат на тази тема. Клег после отишъл на вечеря с някои от тези лидери в къщата на Зукърбърг в която Мета опита, почти безуспешно да ги сдобри.

През май 2020, кампанията на Джо Байдън се оплака на Зукърбърг, че Мета не е успяла да контролира дезинформацията, свързана с изборите. Клег отговори, като увери кампанията, че борбата с дезинформацията е приоритет, като същевременно защита подхода на Мета и не предлага никакви промени, според копие на писмото, прегледано от Блумбърг Бизнесуийк (Bloomberg Businessweek). Клег успешно издейства забрана за нови политически реклами в последната седмица на изборите, имитирайки блокирането на обяви в Обединеното Кралство, според човек, запознат с неговото мислене.

Клег също така играеше важна роля в най-важното политическо решение, което Мета някога е правила: да премахне Доналд Тръмп от платформите си. След като Фейсбук премахна акаунта на Тръмп за 24 часа вечерта на 06 януари 2021, Клег работил до късно през нощта да намери начин да направи преместването неопределено, според някой запознат със случая. На следващата сутрин той представил обосновката си във видео разговор със Зукърбърг и Сандбърг. Те приели съвета на Клег и Зукърбърг обявил решението по-късно същия ден в публикация, която Клег му помогнал да напише.

Също идея на Клег било да попитат Надзорния съвет да разгледат случая. След месеци обсъждане, бордът, който се финансира от Мета, но работи независимо, се съгласява с решението на Мета, но казва, че да премахнат Тръмп за „неопределено време“ е извън настоящите политики на компанията.

Още веднъж, Клег имал задачата да измисли отговор. След като провел много срещи със старшия екип, групата решава да е двугодишно премахване. Той представя решението си на борда на директорите на Мета преди да е публично оповестено, казва човек, запознат с процеса.

Споровете за ролята на Тръмп и Мета в американската политика далеч не са решени. Има междинни избори тази година, които са почти сигурни, че ще провокират спор в социалните мрежи. Отстраняването на Тръмп ще свърши, когато следващото президентско състезание се нажежи. Ако той е кандидат, Тръмп вероятно отново ще пробва границите на модерационните правила за съдържанието на Мета, възраждайки, поне до известна степен, дилемите от изборите през 2020 и последиците от тях.

В сравнение с трудни – и за много незадоволителни – решения, които Мета е правила относно американската политика, нейните ходове от началото на войната в Украйна са сравнително лесни. Путин се изправя срещу почти всеобщо осъждане за неговите военни действия, а американските компании предприеха сериозни мерки за прекратяване на руската икономика. На Мета все още ѝ предстоят неудобни решения, обаче. Платформата за съобщения УатсAп (WhatApp) остава работеща в Русия и компанията може да бъде притисната да я блокира или да направи нещо, за да може Русия да я забрани. В крайна сметка, Мета, вероятно, ще се наложи да реши на какво е готова да вкара Фейсбук и Инстаграм обратно в страната. „В последни години виждаме, че Русия се ориентира към забраняване на достъп до съдържание“, казва Джошуа Тъкър, професор в Нюйоркския университет, който ръководи училищния Център за напреднали изследвания на Русия. „Моето предположение е, че тази война само ще задълбочи това.“

Клег се тревожи, че проблемите, идващи от инвазията в Украйна, може да се развият в проблеми със свободата в Интернет навсякъде. „Ако Европа и Америка не могат да работят заедно и да измислят нови правила за Интернет, каква надежда имаме да предотвратим руско-китайския вид – балканизираният, контролиран Интернет да стане посоката на бъдещето?“, пита той.

Мета вече се справя с този проблем в Индия, което е най-големият пазар и е държава, чийто подход към Интернет политиката все още се развива. Миналият февруари, Индия представи така наречените посреднически правила, които управляват субекти в социалните мрежи. Те ще накарат техническите компании да проследяват произхода на съобщението и най-вече ще разбиват криптирани съобщения. УатсАп (WhatsApp) услугата, която има над 500 милиона потребителя в Индия използва криптиране като основна част от приложението; това е важна функция за поверителност, представена от изпълнителните директори на Мета. WhatsApp оспори изискванията за проследяване в съдебно дело.

През март, Клег прави първото си официално пътуване до Европа от началото на пандемията. Планира да се срещне с френския и германския министри и регулатори от Европейския съюз в Брюксел, сред други. Все още е възможно Мета да предизвика дълбок скептицизъм в Европа. В САЩ тя е изправена пред дело от Федералната търговска комисия и се опитва да продаде на потребителите и политиците своята визия за метавселената, нейната за следващото поколение компютри. Публичното представяне на компанията може да е по-лошо дори от първия път, когато Клег се появи. Той очаква края на една ера, когато правителствата не се опират на социалните мрежи. „След пет години ще сме много по-регулирани“, казва той. „Има неща, които ще се объркат, но мисля, че правим повече правилни неща, отколкото критиците ни предполагат.“ - Кърт Вагнер и Наоми Никс с Брад Стоун

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ Новият президент по глобалните дела на Мета, беше изстрелян директно в първата си голяма криза с инвазията в Украйна.