Бизнесът е за реалисти

Съвети към българските фирми, които търсят път към пазарите на Китай

17:00 | 25 февруари 2022
Обновен: 17:16 | 25 февруари 2022
Снимка: IStock
Снимка: IStock

 

От Лъчезар Динев
Председател Българо-китайска търговско-промишлена палата

Има една китайска максима: Хубаво е да мечтаеш, но не бъди идеалисти. В този смисъл, нашата държавната политика по отношение на българската търговия с Китай се нуждае от драстична промяна. С Китай имаме отрицателно търговско салдо, бизнесът не може да разчита на никаква за експорт, няма подкрепа за български търговски изложения, отказват се визи.

Тази година се очаква стокообменът между България и Китай да е около $3 млрд.. За миналата година данните до ноември сочат $1,6 млрд. износ, а вносът е близо $3 млрд. и както се вижда от тези цифри, имаме сериозно отрицателно салдо, което за последните пет години се удвои.

Причините са очевидни: През 2020 България е изнесла за Китай 4 млн. т царевица, но през 2021 – нула!

 Износът на царевица, например, от САЩ за Китай през 2020 е около 900 000 т. През 2021 година той вече е 20 млн. т. Тоест, САЩ и Китай си решават проблемите с отрицателното търговско салдо, рефлектира директно върху България. Украйна - от 1 млн. тона са стигнали до 7,5 млн. тона, а ние не фигурираме. Има и други продукти, при които ние сме много назад. Миналата година завършваме с близо милиард отрицателно търговско салдо. За 2021 година Китай имат $678 млрд. положително търговско салдо миналата година и от тази сума $1 млрд. се пада на България". 

Курсът на юана спрямо лева в момента варира между 3,2 - 3,3 юана за лев, а това е най-високото ниво на юана за последните пет години, което прави българският износ към Китай точно в този момент, изключително целесъобразен. Еврото е евтино и ние имаме шанс да изнасяме повече продукция". 

Но това трябва да става разумно, последователно, с перспектива.

Ето защо е много по-важно какво не бива да допускаме при търговията с Китай – за да не допуснем отново старите грешки. Вместо да действаме стихийно и кампанийно – както се е случвало неведнъж в миналото.

Ето най-важните аргументи в тази насока:

Преди изобщо да започнете търговия с Китай най-важното е да регистрирате Вашата търговска марка.

Много български компании не послушаха нашия съвет и в момента не притежават своите марки в Китай. Защото дори едно участие в търговско изложение – при това изобщо не е задължително то да се организира в Китай - може да се окаже фатално за вашата търговска марка, която да бъде регистрирана от друг. Защото регистрацията на търговската марка в Китай струва само…€10.

Само един пример: Apple загуби битката си за марката IPhone през 2012 и се наложи да плати $60 млн. за марката Ipad през 2016. Apple подаде оферта за търговска марка за името си за електронни стоки през 2002, но тя беше одобрена едва през 2013. Така че, ако българските търговци смятат, че тяхната компания е по-голяма от Apple, то тази препоръка може и да се отнася до тях.

За да защитите правилно своята търговска марка, всеки български износител трябва да я регистрира законно в китайска адвокатска кантора или агент по търговски марки в Китай с добра репутация.

Не зависимо дари изнасяте или внасяте стоки и услуги, никога не трябва да бързате.

Ако партньорът в бърза, защото цената е добра или условията са прекрасни, по-добре се замислете и изчакайте. От опит знам, че добрите сделки никога не стават за по-малко от 3 месеца. Нормалният срок е 6 месеца и детайлно проучване. В противен случай сделката с над с 90% вероятност може да се окаже измама.

При износ никога не плащайте за легализация на документи или сертификати.

Китай не е част от Хагската конвенция, но това не означава, че подписаните договори с китайските партньори не са валидни.

Иначе съществува процедура и легализацията на документи в Посолството на Китай в София струва $40.

Всяка друга сума за легализация е измама.

Ако можете избягвайте пътувания за подписване на изключително изгоден договор. Такива по-принцип няма, а най-удобната форма е да се подпишат и изпратят по куриер.

Ако и когато отидете на преговори в Китай те винаги са изключително любезни домакини.

Ще Ви посрещнат на летището и ще Ви поканят на вечеря или обяд. Никога не плащайте за банкет. Истинските компании никога не разрешават да заплащате Вие. Ако се налага Вие да платите дори таксито си от летището мислете и бъдете уверени, че това вероятно е над 95% измама. Всяка една дори и най-малката компания има бюджет за представителни разходи и те се признават за разлика от България.

 

 

Подсказването да се купят подаръци на "шефа", главния счетоводител и т.н. са индикации за 99% измама.

 

Никога не се доверявайте напълно само на изпратените мостри.

 

Винаги изисквайте проверка преди експедиция. Има много сертифициращи агенции като DEКRA, TUV, SGS които имат хиляди служители и могат да проверят параметрите на закупуваните от Вас стоки. Услугите им не са скъпи.

 

Винаги подписвайте договор при сделка с Китай. Дори той да е изключително опростен и от няколко листа. В него трябва да има основните параметри.

 

Проверката на дадена компания не Ви дава 100% гаранция, че работите с коректния партньор.

 

Има редица случаи, когато отделни личности се представят за упълномощени от компанията. Единствения начин да сте 100% сигурен, че това е правилния човек, с който преговаряте е на място да се провери дали лицето от търговския регистър е същото, което представлява компанията и дали има упълномощаване от представляващия. Задължително се проверяват документите и личната карта на представляващия.

 

Когато нареждате превод е добре той да бъде към континентален Китай.

 

Преводи в Хонконг, Макао или още повече в САЩ са индикация за над 80% измама. Можете да превеждате и в други дестинации, но трябва да познавате партньора си от години.

 

Фирмата на която превеждате трябва да е бенефициент на превода в противен случай това над 90% измама.

 

Ако се окаже, че Вашата компания е избрана да бъде представител на Китайска компания моля Ви се замислете как точно Вас са Ви избрали.

 

Вероятността това да е измама е над 99%.

 

Ако внезапно Ви предложат да изпратите пари в нова банкова сметка с обяснение данъци, държавни заеми, необходимост от осигуряване на чуждестранни средства извън Китай и това над 99% е измама от служители на компанията или просто вашият или на отсрещната страна е-мейл е бил компрометиран. След подобен превод няма да получите Вашата стока или услуга.

 

Преди да извършите плащане към непозната банкова сметка, потвърдете с някой надзорен орган от китайската компания, че искането за плащане е валидно с подробно обяснение. Предвид несигурния характер на повечето имейл услуги, използвайте задължително телефона!

 

Никога не давайте ексклузивни права на китайска компания.

 

При подписване на ексклузивни права задайте параметри в договора за минимални количества и минимални критерии, които при неизпълнение да са основание за прекратяването му.


За да осигурят изгодни договори, някои китайски компании, често дистрибутори, се хвалят, че са лидери в индустрията с големи мрежи от потенциални клиенти или правителствени контакти. В повечето случаи тези компании действително съществуват и основната надлежна проверка ще потвърди, че са легитимни.

 

Въпреки това, освен ако не бъде проведено цялостно разследване в началото, българските компании ще разберат едва по-късно, че новият им партньор няма голямо или даже никакво влияние. Целите на измамниците са прости:

да убеди българския субект да се ангажира с изключително споразумение за дистрибуция.

да си осигурят по-добри договорни условия.


От друга страна, „паразитна“ компания има отлични отношения с влиятелна правителствена фигура, но да разчита изключително на тази връзка за успеха си може да бъде проблематично и рисково. Компанията може да се окаже, че работи в правно сива зона.


Винаги застраховайте Вашите продукти при износ или внос

 

При внос задължително използвайте сертифицирани компании, които да присъстват на отварянето на пратката. Имали сме случаи, когато договор за доставка на скъпа електроника пристига добре опакована тухла. Размерите, теглото и опаковката са същите както при оригиналната. Поради липса на независима сертифицираща компания при отварянето на продукта застрахователите отказват да изплатят застраховката.

 

Отказа за използване на акредитив е достатъчен критерий, че може да бъдете измамени.

 

Правителството на България не може да се намесва в частни спорове, които имат строго търговски характер.

 

Въпреки това, ето някои насоки за намиране на решение:

Китайското министерство на търговията поддържа линия за жалби на английски, за да могат фирмите да регистрират жалби относно китайския бизнес. Можете да подадете оплаквания и да поискате помощ чрез тяхната онлайн услуга.

Китайският съвет за насърчаване на международната търговия (CCPIT), китайска правителствена организация, може да помогне за разрешаването на търговски спорове.

Ако решите да предприемете правни действия, можете да се консултирате с фирма която Българо - Китайска Търговско промишлена палата поддържа в списъка за правни услуги

Можете да информирате МВР и центъра за борба с измамите

 

 

 

В РЕЗЮМЕ С Китай имаме отрицателно търговско салдо, бизнесът не може да разчита на никаква за експорт, няма подкрепа за български търговски изложения, отказват се визи. Какво може да се направи?

на Икономиката на България в Китай.