Интернет търговците на употребявани автомобили искат да купят колата ви

Стартъпи за онлайн продажби процъфтяват най-вече защото са добри в купуването на коли онлайн

09:00 | 19 ноември 2021
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През декември Дейвид Твалчрелидзе си купува Mazda Miata 2016 за $16 450 от Shift Technologies Inc., един от стартъпите, продаващи употребявани автомобили и камиони само онлайн. Седем месеца по-късно Shift му предлага да купи колата обратно за $20 800, което ще осигури на Твалчрелидзе възвръщаемост от 26%. „Иска ми се да бях купил 10 от тези коли“, казва той.

Въпреки надценката, Shift може бързо да препродаде колата и пак да получи печалба от около $2000. Но Твалчрелидзе все още не се е съгласил, защото ще трябва да плати повече, ако си купи друга употребявана кола.

Пазарът на употребявани автомобили полудя през последната година, като социалното дистанциране и глобалният недостиг на компютърни чипове преобърнаха автомобилната индустрия, а компании като Shift процъфтяват. През първата половина на 2021 бяха продадени 10 323 тригодишни превозни средства, тройно повече от същия период на 2020. Vroom Inc., удвои бизнеса си, като продаде почти 34 000 коли и камиони, докато Carvana Corp., най-големият от уеб дилъри на коли втора ръка - 200 272 превозни средства, рекорд на компанията.

Онлайн търговията с коли втора ръка не е нова и уеб-пазари като Craigslist продават половината от 40 млн. употребявани коли, които се търгуват всяка година в САЩ. Ковид-кризата промени значително и дигиталния пазар. „Не говорим за пандемия-клиенти и не-пандемия клиенти. Просто ковид промени начина на мислене на хората за доставките по домовете“, казва главният изпълнителен директор на Vroom Пол Хенеси.

Онлайн дилърите на употребявани автомобили се облагодетелстват от това, че на хората им е писнало от традиционната суетня при покупката на кола, от воднистото кафе до досадните продавачи. Онлайн продавачите позволяват лесно сърфиране, доставка до дома и безконтактно получаване. Номерът на Carvana е национална мрежа от автомобилни „автомати“, които бълват джипове като пакети с чипс по 2.5 т.


Всеки, който продава употребявана кола днес има предимство, защото се произвеждат по-малко нови автомобили. През април статистиката отчете годишен темп на покупки от 18,5 млн. нови превозни средства, но този дял падна сега до 13 млн. след като кризата с доставките на чипове спря монтажните линии. В началото на септември General Motors Co. Обяви, че 8 от техните 14 завода в Северна Америка временно ще преустановят дейност поради недостиг на полупроводници. Според Bloomberg Intelligence към края на август броят на колите на партидите в САЩ – както нови, така и употребявани - е намалял с една трета спрямо нивото отпреди година.

Друго предимство на онлайн търговците е тяхната ефективност при закупуване на голям брой коли директно от техните собственици. Carvana и Vroom купуват две трети от автомобилите направо от собственика. А при Shift почти всяка кола е купена директно от собственик като Твалчрелидзе.

Традиционните дилъри, за разлика от тях, обикновено купуват автомобили от пазари на едро, които имат автопаркове или дилърски центрове, които приемат размяна и предлагат  отстъпки. Всяко допълнително ниво между първоначалния продавач и крайния купувач изяжда маржовете на печалба за търговците на дребно и вдига цените.

Това не означава, че има криза при традиционните търговците на употребявани автомобили. Те продават превозни средства на невероятно високи цени – един средно употребяван автомобил е продаден за рекордните $25 410 през второто тримесечие или 21% увеличение спрямо предходния период, според Edmunds.com Inc. А много клиенти все още идват и на място. И все пак традиционните търговци също се усъвършенстват, за да улеснят потребителите да се освободят от една Honda Accord 2018 толкова лесно, както биха направили с един стар iPhone. CarMax Inc., най-голямата дилърска група в САЩ, почти утрои броя на превозните средства, закупени директно от собственика, като почти половината от тези сделки са  сключени на сайта на компанията за „незабавна оценка“.

AutoNation активизира маркетинга си за портала за електронна търговия We'll Buy Your Car. За предишното тримесечие 90% от всички употребявани автомобили, които компанията продаде, бяха купени директно от собственици. Lithia Motors Inc., която разполага с  209 традиционни представителства, сега прави пробив с Driveway. Платформата продаде 550 коли през юни и се надява да достигне 15 000 на месец до декември, което ще представлява около една трета от текущия й бизнес. Почти всеки дигитален клиент е нов за Lithia, според финансовия директор Тина Милър.

От Lithia твърдят, че онлайн бизнеса им ще се развива по-добре от този на стартиращите фирми, защото вече имат мрежа от представители, които могат да преминат към обработване на онлайн поръчки. Все пак това не е модел, с който повечето традиционни магазини за автомобили са свикнали. От употребяваните превозни средства, продадени миналата година във франчайз магазини за автомобили в САЩ, само 7% са закупени директно от физически лица, според Националната асоциация на търговците на автомобили.

Допълнителната конкуренция може да се окаже предизвикателство за стартъпи като Carvana, като същевременно прави сделките още рентабилни за собствениците на коли, които ги продават. „В момента се намираме в доста добра позиция“, казва Ърнест Гарсия III, шеф на Carvana. "Но искаме да постигнем и повече." - Кайл Сток

В РЕЗЮМЕ Дефицитът от нови автомобили постави под натиск пазара на употребявани коли, а стартъпи, продаващи само онлайн, засилват конкуренция с традиционните търговци на употребявани автомобили.