Нова средна класа за авиолиниите

Превозвачите премахват седалки от бизнес класата и ги заместват с премиум икономична класа

09:00 | 19 ноември 2021
Нова средна класа за авиолиниите

Десетилетия наред, пътуващите туристи до ваканционни дестинации са помогнали на големи авиолинии да покрият основните си разходи, но предната част на самолета е мястото от където е натрупването на печалбите. Така че, когато пандемията удари бизнес пътуванията, за превозвачите не остана друго, освен да търсят нов начин да свързват двата края. Все по-често те намират решение в премиум икономична класа, където пътниците могат да избегнат струпванията на икономична класа, без да харчат хиляди долари за бизнес класа. А с Ковид-19, повишаващият се брой на пътуващите за собствено удоволствие, са готови да дадат повече пари за малко повече място. Хората отчаяно искат да поемат отговорността за живота си сега и авиокомпаниите вече не могат да ги принудят да се делят в една или две категории“, казва Юха Ярвинен, главен търговски директор на Virgin Atlantic Airways Ltd., която е стартирал услугата през 1992.

 

Тенденцията вече беше в подем преди пандемията, с инсталиране на премиум икономични седалки – без да се включват „плюс“ секции от икомичната, които предлагат допълнително място за краката – растеше с 5% на година в трите години преди коронавирусът да удари. Researcher Counterpoint Market Intelligence прогнозира, че темпото ще се усокори, тъй като повече превозвачи започват да прилагат идеята за отделни кабини с малко по-широки седалки, няколко сантиметра допълнително място за краката, по-дълбоки седалки, по-големи екрани и изцяло по-добра храна. Трите най-големи американски превозвачи – American, United и Delta – са направили класата в техните широкофюзелажни флотилии. Emirates представят първата си премиум икономична оферта тази година. Finnair Oyj следващата година ще запчоне да добавя услугата на по-дългите си полети. „Премиум икономичната класа е най-доходоносното недвижимо имущество в авиацията и пандемията го подсилва“, казва Топи Манер, главен изпълнителен директор на Finnair.

 

Седалките в премиум кабината заемат едва 10% повече от икономичната класа, докато каютите в бизнес класата обикновено изискват три пъти повече място. Deutsche Lufthansa AG казва, че премиум икономичната класа генерира 33% повече доходи на квадратен метър от икономичната класа и 6% повече от бизнес класата – а е с 40% по-голяма възвращаемост от бизнес класата, тъй като е по-евтина за прилагане. Немски превозвачи имат премиум икономични кабини на всички 102 самолета за дълги полети и обмисля да премахне още седалки от бизнес класата и да разшири отделенията.

 

Някои в индустрията предупреждават, че разходите могат да са проблем за авиолиниите, възстановяващи се от финансовите спадове покрай пандемията. Премиум седалка струва $8,000 до $20,000, малка част от цената от $75,000 до $250,000 за капсула с легнали седалки в бизнес класата. И все пак е 5 пъти повече от това, което плащат превозвачите за икономичната класа. Куентин Мюние, стратегически ръководител на компанията Safran SA, производител на седалки, казва, че някои превозвачи изпитват затруднения да съберат нужните средства, за да направят промянта. „Много от тях изчакват да видят какво ще стане“, казва той.

 

Днес, премиум икономичната класа е подобна на бизнес класата, представена през 70-те години – незначително увеличаване на комфорта за значително повишаване в цената. Но превозвачите, в последните години, направиха бизнес класата в ключов отличителен фактор за своите брандове с легналите седалки и страхотно обслужване.

Неотдавнашно проучване на дизайна предвижда легнали седалки в премиум класата, въпреки че превозвачите не са съобщавали такава идея. Проучванията показват, че най-важната характеристика на бизнес класата е възможността да се спи на много дълги полети, така че подобно предложение вероятно ще насърчи повече бизнес пътници да направят крачка назад, вместо да насърчи пътниците в икономичната класа да надградят, казва Бен Бетел, консултант с Counterpoint. Това означава, че в обозримо бъдеще, освен няколко допълнителни сантиметра пространство, основната привлекателност на премиум икономичността все още може да бъде онова топло, размито усещане, което изпитвате, когато знаете, че не седите на най-лошата седалка в самолета. „Премиум икономичната класа предлага достъпно бягство от икономичната“, казва Бетел, „и възможност за пътниците в икономичната класа да подобрят статуса си“. -Уилям Уилкс и Кристофър Джаспър, с Тара Пател и Джули Джонсън

 

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ Премиум икономичните места заемат само 10% повече площ от икономичната класа, което помага да се направи услугата с 40% по-изгодна на квадратен метър от пространството в кабината на самолета, в сравнение с бизнес класата.