Япония се подготвя за ваксинация на олимпийските си състезатели

Остават по-малко от три месеца до Олимпийските игри, а Япония все още се бори с нарастващите случаи на коронавирус

14:40 | 12 май 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Япония се готви да предложи ваксинации срещу COVID-19 на около 2500 олимпийски и параолимпийски спортисти и помощен персонал, съобщи Rauters.

Остават по-малко от три месеца до старта на Олимпийските игри, а Япония се бори с нарастващите случаи на коронавирус и с мнението на голяма част от населението, което иска те да бъдат отменени или отложени за втори път.

„Като спонсори не ни се иска да разбиваме сърцата на феновете и да видим недоволството на обществото“, каза изпълнителния директор на Toyota Джун Нагата, на брифинг днес.

„Честно казано, всеки ден спорим относно това кой е най-добрият начин на действие.“

Към този момент само около 2,6% от японското население е ваксинирано, а информацията от миналия месец, че атлетите ще бъдат поставени на първо място, предизвикаха гняв в социалните медии.

Но миналата седмица Pfizer и нейният германски партньор BioNTech заявиха, че ще дарят дози от своята ваксина, чрез Международния олимпийски комитет, за да помогнат за ваксинирането на спортистите и техните делегации, участващи както в Олимпийските, така и в Параолимпийските игри.

Длъжностни лица от Японския олимпийски комитет и Японския параолимпийски комитет заявиха в сряда, че в момента се допитват до всяка федерация колко хора искат да бъдат ваксинирани и кога е най-подходящо това да се случи, предвид натоварения график на състезанията.

Организаторите и японското правителство многократно обеща, че игрите ще се проведат по график от 23 юли до август, въпреки продължаващите критики.

Във вторник в статия на Ню Йорк Таймс, озаглавена „Спортното събитие не трябва да бъде супер разпространител“, призова игрите да бъдат отменени.

„Време е да слушаме наука и да спрем опасната шарада“, се казва още в статията.

В Япония 11 000 души загинаха, а медицинската система бе разтърсена от последния скок в страната. Вчера, Токио регистрира 925 нови случая.