Успешна 2016 за вината от Бордо

Основната причина за съживяването са по-ниските цени и отслабването на паунда след Brexit

14:01 | 31 декември 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Пазарът на вино от Бордо затвърди възстановяването си през 2016 след 5 години на спадове, които понижиха цените на водещите вина от региона с над 40% от върховите нива през 2011, показват данни на Международната винена борса Liv-ex, пише Bloomberg.

Индексът Liv-ex Fine Wine 50, който включва 10 последни реколти от първокласни вина от Бордо, сред които Шато Лафит Ротшилд и Шато Латур, се е повишил с около 26% през тази година и през декември се отправя към 13-а поредна месечна печалба.

Дори и след това съживяване, задвижено от търсенето заради ниските цени и слабата британска лира, в каквато валута се осъществява търговията, индексът остава с 25% под върха, достигнат през движения от Китай бум в периода 2008-2011. По-широкият индекс - Bordeaux 500 показва ръст от 22% на годишна база в края на ноември, докато Liv-ex 100, който включва вина от други региони като Бургунди, Рон, Шампан и Италия, е нагоре с 24%.

Пазарът на първокласно вино получи значителен тласък след Brexit, пише в доклада на Международната винена борса. По-слабият паунд насърчи покупката на големи количества висококачествени вина от Бордо.

Liv-ex посочва също, че пазарният дял на вина от Бордо на борсата се е променил съвсем малко тази година - на около 74%, като Бургунди заема почти 8%, Шампан – 5%, а италианските вина – 6%.

„Първоначалните проверки показват добро качество на реколтата през 2016. Следователно маркетинговата кампания през пролетта за продажби en primeur ще бъде важен фактор в определянето на посоката на пазара догодина”, пише още в доклада.