Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

В България има дефиниция, но няма разграничение между индустриален и индийски коноп

Александър Червенков, първият българин получил лиценз за отглеждане на коноп, “Bloomberg TV Bulgaria Интервю”, 04.08.2021г.

12:39 | 5 август 2021
Обновен: 12:20 | 6 август 2021
Автор: Михаил Митев

Чист късмет, е че успях да забележа индустрия, която все още не е развита и няма конкуренция. Няма как да не се възползваш от такава находка, сподели Александър Червенков, първият българин получил лиценз за отглеждане на коноп, в предаването “Bloomberg TV Bulgaria Интервю” с водещ Красимир Чешмеджиев.

Когато е започнал, Червенков е мислел, че може да се справя сам, но всъщност е имало нужда от екипна работа и без работата си с талантливи хора, трудно би му се получило. .

По данни на Министерството на земеделието през 202г. в България има 679 хил. декара индустриален коноп. Александър Червенков мести бизнеса си в Румъния, заради законите в България, тъй като нашето законодателство не се прави разлика между индустриален коноп и индийски коноп.

„Индустриалният коноп е познат в нас като техническа култура на земеделието. Предлага суровини като влакна, дървесина, също може да бъде използван и за гориво. Открити са медицински свойства и тези качества превъзхождат тези на индийския коноп. Концентрацията от извличане и рафиниране на индустриален коноп води до съставки с козметичен, хранителен и фармацевтичен характер.“

Разликата между индийския и индустриаления коноп се крие в това, че индустриалният коноп няма психо-активно свойства, докато в индийския, така наречен канабис, има тетрахидроканабинол и тази съставка е отговорна за омайващия рекрационен ефект.

„Трябва да се подчертае, че индийският коноп е медицински - в Западна Европа установяват първия признак, че има лечебни свойства за хора, страдащи от рак, и тази съставка им помага.“

Червенков се е опитал да възрдои традициите на земеделието в тази култура. Статистики показват, че над 250 хил. декара са се отглеждали в Северна България, около р. Дунав.

„Не успяхме да преборим някой от зле поставените рамки в законодателството и се наложи да пресечем реката и да продължим работата си в Румъния.“

В България има дефиниция за коноп, но няма разграничение за дефиниция за индустриален коноп и за индийски коноп, когато става дума за преработката. Още на полето могат да се различат двете растения.Когато то бива прибрано, се разглежда цялостно като коноп и се дискриминира, без значение дали има психо-активна съставка или не.

Цялата индустрия приключва до земеделието. Възползвахме се от земеделието в България 7 години, но се наложи да се преместим в Румъния. През 2016 г. по инициатива от страна на Министерството на здравеопазването  имаше обществено обсъждане на определени членове в закона, които биха могли да претърпят промени. Можеше да се променят и други членове. Ние имахме желание, затова направихме „Асоциация за индустриален коноп“ по редовия път, за да убедим народните представители не да подкрепят марихуаната, както бе извъртяно, а да се позволи достъп до продукти без психо-активна съставка.“

По думи на госта, управлението и опозицията са имали желанието да подкрепят идеята. Но след писма от държавни служби, отговорни за превенцията на младежта да го използават, депутатите са се изплашили и не са гласували внесените здравни закони.

Повече вижте във видеото. 

Още интересни истории от Bloomberg TV Bulgaria Интервю - тук.