Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Българската революция в 3D биопринтирането

Спас Керимов, Радостин Стефанов, основатели на Printivo, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 02.07.2020

20:03 | 2 юли 2020
Обновен: 07:46 | 3 юли 2020
Автор: Николета Рилска

3D принтирането вече започна да унищожава класически модели на производство в много индустрии, включително авиацията и космонавтиката. Очаква се скоро технологията да навлезе много динамично в здравеопазването и медицината. Това каза Спас Керимов, съосновател на Printivo, в интервю за редактора Вероника Тонева, излъчено в рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю”. 

По думите на Радостин Стефанов, съосновател на Printivo, разработките на компанията вече са много разнообразни. 

“Биочипът, върху който работим, е интересен за различни фармацевтични компании, за компании които произвеждат генерични лекарствени средства и също така за т.нар. CRO компании, които осъществяват връзката между пациенти и фармацевтични дружества”, отбеляза Керимов. Той добави, че чрез тази технология Printivo дава алтернатива на животинските модели, които се използват в предклиничните изследвания.

Според Керимов най-голямото предимство е, че по този начин лекарствата, които се разработват за хора, не се тестват върху животни, а върху човешки тъкани. 

Той очаква 3D принтирането на органи да стане възможно в следващите 10 години, при условие, че индустрията успее да привлече достатъчен инвестиционен интерес и обществен такъв. 

“Едно десетилетие е достатъчно, стига всички да вървят в такава посока”.

“3D технологията може би е в своето много начално мейнстрийм потребление и тепърва ще се разраства главоломно”, каза още Керимов. 

По думите на Стефанов обществото все повече започва да е отворено към новите разработки, все повече хора виждат смисъла от тях. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю” гледайте тук