Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

На 1 март Търговище възражда любовта към фолклора и българските традиции

Йорданка Маринкова, директор на Център за специална образователна подкрепа – Търговище, Христо Станков, директор на Арт и фолклорен център "Нестия" и Ивайло Христов, организатор на инициативата, Смарт час, 01.03.2021

20:30 | 1 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

„Празникът на мартеницата в Търговище“ е инициатива, която има за цел да възроди любовта към фолклора и българските традиции. Това заявиха Йорданка Маринкова, директор на Център за специална образователна подкрепа – Търговище, Христо Станков, директор на Арт и фолклорен център "Нестия" и Ивайло Христов, организатор на инициативата, в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

„В Центъра за специална образователна подкрепа – Търговище използваме много игрови методи за обучение, защото развивайки фината и общата моторика помагаме на децата да получат адекватно образование“, каза Йорданка Маринкова.

„В момента в Центъра се обучават 92 деца, като заниманията с всяко едно се извършват по индивидуален начин. Ние сме и единственият център в страната, който има обмяна на опит с Швейцария“.

„За голяма наша радост има възраждане на интереса към заниманията със фолклор, но ние с борим за въвеждане в учебната програма на часове по фолклор“, заяви от своя страна Христо Станков.

„При обучението на малки деца игривия момент е много важен. Към момента Арт и фолклорен център "Нестия" се посещава от 1200 деца от цяла България и сме един от най-големите центрове. Ние бяхме и едни от първите, които започнахме да работим с детските градини“, добави Станков.

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "Смарт час" може да видите тук.