Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Обединяването на наука, образование и бизнес води до иновации

Георги Иванов, съоснователи на сдружението "Апетит за образование чрез практика", Смарт час, 13.01.2020

20:30 | 13 януари 2020
Георги Иванов, съоснователи на сдружението "Апетит за образование чрез практика". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Иванов, съоснователи на сдружението "Апетит за образование чрез практика". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Образованието създава кадрите, които са необходими на бизнеса, а науката формира решения, които да подобрят производството и функционалността на много видове бизнес. Така коментира взаимовръзката между трите компонента - наука, образование и бизнес, Георги Иванов, съоснователи на сдружението "Апетит за образование чрез практика", в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

"През последните няколко месеца работихме усилено върху Националния научно-образователен фестивал, който е със силна лекционна част. Привлякохме и много изложители - над 70, от различни сфери. Ще присъстват над 5 хил. души".

"Намерихме финансиране за онлайн платформа, върху която работим. Тя ще обединява наука, образование и иновации на едно място", разкри гостът.

"Науката заема може би водещо място във високотехнологичните компании. БАН има силни разработки, които биха могли да намерят приложения в бизнеса на глобално ниво".

"Над 45 училища в страната искат да присъстват на фестивала. Всеки посетител може да се докосне до практическата насоченост на природните науки. Третият отличаващ фестивала фактор е модулът за националното обсъждане на иновации в образованието и споделяне на добри практики", разказа Иванов.

"Samsung ще е сред присъстващите на фестивала, като ще представи своя дигитална платформа, сканираща бележник и показваща уроци. Социалната отговорност на компанията се изразява в това да дава безплатни инструменти на учители, с които да разнообразява образованието".

"На най-активните ученици в рамките на фестивала ще бъдат предоставени 10 платени стажа. Това е начин за бизнеса да намира бъдещи кадри. В бъдеще планираме създаването на научно-образователен център, където да се работи на ежедневна база", сподели като част от плановете на сдружението гостът.

Целия разговор гледайте във видео материала.