Желанието на ЕС да спре късите полети може да се окаже просто PR

Вътрешните полети на къси разстояния представляват под 4% от общото количество въглеродни емисии на авиационната индустрия

19:46 | 13 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов
Желанието на ЕС да спре късите полети може да се окаже просто PR

Многобройните полети на ден, обхващащи разстоянието от 200 километра между Брюксел и Амстердам, стават ненужен лукс, тъй като ЕС се опитва да ограничи емисиите на парникови газове. Това се казва публикация на Politico. 

Естествено, полетите между Брюксел и Амстердам не са единствения виновник. Какво да кажем за директните полети от Париж до градове като Марсилия и Лион, между Берлин и Франкфурт в Германия или Варшава и Краков в Полша. Всички изброени държави имат бързи влакове, които извършват същите пътувания. Това води до нарастващ натиск от страна на зелените активисти правителствата да забранят подобни полети.

Пандемичната подкрепа за Air France и Austrian Airlines включва разпоредби за намаляване на броя на полетите на къси разстояния; В отговор Виена прекрати самолетните пътувания между Виена и Залцбург.

Но не е сигурно дали спирането на такива полети действително ще има кой знае какъв ефект върху намаляването на емисиите.

Полети, по-къси от 500 километра, представляват една четвърт от всички европейски полети. За сметка на това те са генерирали по-малко от 4% от общите авиационни емисии на ЕС през 2019 г., според мениджърите на въздушното движение Eurocontrol. Дългите маршрути на разстояния над 4000 километра са 6% от всички полети, но представляват 52% от емисиите, а също и по-голямата част от печалбите на авиокомпаниите.

„Безсмислено е да се фиксираме върху замърсяването от полети на къси разстояния. Те само малка част от емисиите на авиацията“, каза Джо Дарден, авиационен мениджър в неправителствената организация „Транспорт и околна среда“.

Дебатът идва на фона на по-широките усилия на Брюксел да “прочисти” транспортния сектор, който до 2050 г. трябва да намали с 90% нивата на емисиите от спрямо нивата от 1990 г. и да направи пътуванията на разстояния под 500 километра абсолютно въглеродно неутрални през следващото десетилетие.

Държавите ще наложат ограничения

Франция има за цел да забрани полетите на къси разстояния, които могат да бъдат заменени с пътуване с влак за по-малко от два часа и половина. Но новата мярка, която се очаква да влезе в сила през пролетта, не се прилага за центрове за полети с прекачване. Това означава, че ще засегне само пет маршрута от общо 108 вътрешни, според анализ на френската неправителствена организация Réseau Action Climat. Първоначалното предложение е било да се отменят полетите, при които пътуването може да се извърши с железопътен транспорт за по-малко от четири часа, но то не беше прието в парламента.

„Това е много ограничен брой полети, които нямат почти никакво влияние върху емисиите“, казва Луис Делгадо, старши научен сътрудник по транспорта в Уестминстърския университет в Лондон. "Така че това е по-скоро PR акция, отколкото действия със значение за околната среда."

Същият аргумент ще важи в повечето страни, тъй като „броят на полетите в рамките на суверенните граници, които могат да бъдат заменени от пътуване с влак, е много нисък“, добави той. Мерките трябва да бъдат трансгранични, за да окажат някакъв ефект.

Подобно на Франция, Испания също обмисля прекратяване на полети на къси разстояния, ако те могат да бъдат заменени с двучасово пътуване с влак. Отново мярка, която също би повлияло само на няколко маршрута

Но тези мерки са прекалено примамливи за политиците, които искат да извлекат дивиденти за себе си, докато предприемат действия за защита на климата.

Зелената партия, която вероятно ще бъде част от новото германско правителство, също иска да обложи с данък и в крайна сметка да забрани полетите на къси разстояния. Съпредседателят на партията Аналена Бербок заяви по-рано тази година, че подобни полети „не би трябвало да съществуват в бъдеще, „въпреки че партията подкрепя достигането на тази цел до 2030 г. Социалдемократическата партия, която вероятно ще поеме лидерството в ново правителство, също не е голям фен на тези полети.

Проучване на YouGov установи, че 70% от германците подкрепят идеята за подпомагане на борбата с изменението на климата. Особено ако са насочени към полети, които могат да бъдат заменени с влак с продължителност три часа или по-малко.

Изпълнителният директор на Lufthansa Карстен Спор заяви, че не се притеснява от въздействието на мерките за ограничаване на най-кратките полети. Подобна мярка означава, че „само един вътрешен маршрут в Германия би бил спрян, а това е Дюселдорф-Щутгарт“, каза той по-рано тази година.

Въпреки това спокойно отношение на Спор, авиационната индустрия, не е изненада за никого, не е голям привърженик на ограниченията и забраните.

Изпълнителният директор на EasyJet Йохан Лундгрен заяви на срещата на върха на Airbus през септември, че хората ще продължат да избират удобството за пътуване със самолет, отколкото дълго пътуване с влак. Изграждането на необходимите високоскоростни железопътни връзки отнема време и също води до вредни емисии, твърди той.

„Мрежата от високоскоростни железопътни линии не е толкова разширена, колкото си мислят повечето хора“, каза той. Стартирането на нови инфраструктурни проекти „би навредило още повече на околната среда в краткосрочен план“, твърди той. „Изпълнението на тези проекти отнема 10, 20, 30 години.“

Индустрията иска политиците да разчитат на технологичния напредък, който ще помогне за по-екологично летене, а не за намаляване на полетите. Airbus, например, обеща, че самолетът с нулеви емисии ще излезе на пазара до 2035 г. Тези самолети ще бъдат използвани специално за регионални и къси до средно дълги пътувания, каза изпълнителният директор на Airbus Гийом Фори.

Секторът също се подготвя да разшири употребата на устойчиви авиационни горива. Комисията обяви през юли, че 5% от горивата, които самолетите използват, трябва да бъдат зелени до 2030 г., като този дял ще се увеличи до 63% до 2050 г. Но това е скъп вариант, който изглежда още не е фаворит на авиокомпаниите: Само 0,05% от горивото за самолети е създадени по устойчив начин.

А къде отиде конкуренцията…

Въпреки че зелените активисти с удоволствие посочват огромната вреда на полетите на къси разстояния, Брюксел внимава и не бърза да забранява такива полети. Истината е, че ЕС се страхува, че подобно действие може да предизвика негативна обществена реакция.

Модераторът на ЕС по въпросите за Зелената сделка Франс Тимерманс подкрепи забраните за полети на къси разстояния, когато през 2019 г. се кандидатира за председател на Комисията. Тимерманс не успя да оглави Европейската комисия и идеята вече не му се струва толкова добра.

 „Искаме да се отървем от полетите на къси разстояния, но не с забрани. "

Вместо това той подкрепя увеличаването на цените на билетите, друга идея, която набира популярност сред политиците. Друга опция е да се накара индустрията да плаща за емисиите си чрез Системата за търговия с емисии на ЕС, като се намали размера на безплатните квоти, дадени на авиокомпаниите. Дискутира се и нов данък върху авиационното гориво, като и двете опции бяха обявени като част от пакета за климата на Fit for 55.

Длъжностните лица също предупреждават, че забраните за полети на къси разстояния могат да създадат проблеми за конкуренцията, ако потребителите останат без подходящи алтернативи.

Законодателството на ЕС позволява на държавите да ограничават или забраняват полети „когато съществуват сериозни екологични проблеми“, заяви служител на Комисията. Но забраната би трябвало да бъде „пропорционална“, „недискриминационна“ и да не „нарушава конкуренцията между въздушните превозвачи“. Подобна идея също би трябвало да бъде преразгледана след три години.

Брюксел трябва да бъде на 100% сигурен, че има достатъчно алтернативен транспорт, ако най-евтиният вариант бъде забранен, така че „потребителите да са губещите“, каза Пабло Ибанес Коломо, професор по право в Лондонското училище по икономика. Това може да отвори пазара на железопътни линии за по-нататъшна либерализация.

Това е тема, която тревожи и френската потребителска група UFC-Que Choisir, която заяви, че иска мерки за „предотвратяване на([железопътния оператор) SNCF да се възползва от забраните и да повиши цените или да пренебрегне качеството на услугата“.

Но всичко това все още оставя невредими силно замърсяващите полети на дълги разстояния, въпреки че световната индустрия обеща да се стреми към нулеви емисии до 2050 г.

„Емисиите на дълги разстояния оставаха встрани от вниманието на зелените политики твърде дълго време. Затова политиките за справяне с емисиите от въздухоплаването трябва да имат възможно най-широк обхват“, каза Дарден от „Транспорт и околна среда“. „Полети, излитащи от Европа, трябва да бъдат ефективно облагани с данъци и да използват нарастващо количество чисти горива.“