Започва нова ера на къси залози срещу германските облигации

Най-сигурният актив на Европа се намира във фаза на отстъпление, което заплашва да доведе доходността по германските облигации над 0%

16:00 | 16 май 2021
Обновен: 16:04 | 16 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На глобалните дългови пазари има едно неписано правило: никога не шортвай Германия.

Но когато най-сигурният актив на Европа се намира в етап на отстъпление, което заплашва да доведе доходността по облигациите над 0% за първи път от повече от две години, промяна в парадигмата вероятно вече започна, пише в свой анализ Bloomberg.

Toronto-Dominion Bank беше принудена да прeкрати препоръката си за инвеститорите да купуват германски облигации миналата седмица, след като доходността се покачи над нивото на стоп загуба. NatWest Markets призовават инвеститорите да продават облигации, приветствайки края на „суперцикъла“, в рамките на който дълговите книжа бяха обект на непрекъснато рали в по-голямата част от две десетилетия. Goldman Sachs и ING са сред банките, които очакват доходността да се увеличи до 0% до края на годината.

Доходностите по

Доходностите по германските ДЦК се излизат от отрицателната територия. Графика: Bloomberg

„Ускоряващите се разпродажби в Германия вероятно ще бъдат определящата характеристика на пазара в момента“, коментира Ричард Макгуайър, ръководител на стратегията за лихвените проценти в Rabobank International.

Тъй като разпространението на ваксините набира скорост в целия регион, налице е осезаем опитизъм за забележително икономическо завръщане - и придружаващ скок на инфлацията. Това, както и перспективата за намалено изкупуване на облигации от Европейската централна банка, подкопаха привлекателността на облигациите, като същевременно заплашва да провали апетита за високодоходни книжа, емитирани от натоварени с дългове държави като Италия.

"Двете неща не могат да съжителстват щастливо помежду си", коментира Макгуайър. „Налице е напрежение между нарастването на доходността по облигациите, тъй като пазарните цени излизат от подкрепата на ЕЦБ и в същото време оказват възходящ натиск върху периферните разходи по заеми“, добавя още той.

Дългосрочните инвеститори трябваше да платят за привилегията да притежават германски дълг, който се смята за едни от най-сигурните - отражение на неговия недостиг и извънредния пакет от стимулиращи мерки на ЕЦБ. Този процес беше изключително ускорен от пандемията, като доходността по 10-годишните ДЦК се понижи до -1% миналата година.

Но нарастват очакванията, че ЕЦБ може да започне да намалява пандемичната си програма това лято, потенциално премахвайки ключов стълб на подкрепа, въпреки че нуждите от заеми остават налице. Докато количествените облекчения помогнаха да се покрият нарастващите дефицити на Италия и Испания по време на пандемията досега, това може да не е така тази година, коментират от HSBC Holdings.

Има и политическо измерение за нарастващите доходности.

Нарастващата подкрепа за германската Зелена партия за предстоящия федерален вот по-късно тази година може да предизвика прекъсване на традиционната фискална предпазливост на страната. Германия в исторически план поддържаше така наречената дългова спирачка през годините, балансирайки бюджета и ограничаването на емисиите на облигации.

30-годишният суапов спред, който е чувствителен към очакванията за предлагане на облигации, се стесни миналата седмица с най-голямото равнище от повече от година, тъй като инвеститорите се подготвят за увеличени разходи и намалена парична подкрепа.

„Това е тиха революция“, пише Джайлс Гейл, ръководител на европейската стратегия за лихвените проценти в NatWest. Въпреки че ЕЦБ „купува със зашеметяващи темпове, те не поглъщат цялото брутно предлагане“, посочва още Гейл.

Рефлексно безумие

Докато американските ДЦК бяха уловени от лудостта на рефлацията от началото на февруари, фактът, че доходностите се увеличават в Германия - бастион на хладно увеличение на цените - създава вторични трусове на пазарите.

Запасът от дългове с отрицателна доходност от инвестиционен клас - от които Европа съставлява по-голямата част - е спаднал до около 12 трилиона долара, най-ниското равнище от юни миналата година. Като дял от непогасения дълг тя вече е под 20% в сравнение с повече от 30% в рамките на своя пик през 2019 г.

По отношение на акциите инвеститорите се оттеглят от по-скъпите акции на растеж и се насочват към ценните книжа с по-ниска стойност, според Каспер Елмгрийн, ръководител на акции в Amundi.

И европейските корпоративни облигации също усещат ефектите. Последният скок на доходността изтласка около 80% от висококачествените дългови книжа, продадени тази година, под цената им на емисия, въз основа на данни, събрани от Bloomberg. За сравнение по-рано този месец делът на губещите след емисия беше малко под 50%.

Трейдърите са натрупали най-голямата къса позиция в джънк облигации от 2008 г. насам, а късите продажби на висококачествените облигации са се повишили до най-високото си равнище от началото на 2014 г.

Ръстът на залозите срещу рефлация на пазарите съвпада с перспективите на икономисти, анкетирани от Bloomberg. Последните данни показват, че те повишават прогнозите си за растеж на потребителските цени в евро до 2,3% през четвъртото тримесечие от 2,2%, посочени в предходната прогноза, и значително над средносрочната цел на ЕЦБ от малко под 2%.

Положителните доходности по облигациите също биха имали психологическо въздействие.

В последното проучване на европейските дългови инвеститори на BofA Global Research 15% от анкетираните посочват, че ценовото рали на корпоративни облигации ще приключи, когато доходностите по 10-годишните германски ДЦК станат положителни - най-цитираният мечи спусък след намаляването на подкрепата на централната банка.

„Всички са в пикова инфлационна паника“, коментира Чарлз Дибел, паричен мениджър в Mediolanum SpA.