Какви са възможните варианти за нов кабинет?

Ако ГЕРБ не успеят да съставят кабинет, топката ще бъде прехвърлена на следващата партия с най-много гласове

21:33 | 5 април 2021
Обновен: 21:33 | 5 април 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Според Конституцията на България след проведени парламентарни избори президентът връчва мандат за съставяне на правителството на партията, получила най-много гласове. В случая, това е коалицията ГЕРБ-СДС.

Investor.bg обобщава какви са възможните варианти за нов кабинет:

Водещата политическа сила ще има една седмица, за да предложи нов състав на правителство.

Ако това не стане - мандатът отива при втората партия - "Има такъв народ", (според вота на избирателите) и рулетката се завърта отново, изтъкват от БНТ.

Ако се стигне до връчване на трети мандат обаче - президентът може да го връчи на която избере от партиите, представени в парламента, а не задължително на третата. 

Ако и този мандат бъде върнат без да се състави правителство - президентът поема ангажимента да състави служебен кабинет, който да подготви страната за нови парламентарни избори.

Ето и какви са вариантите за съставяне на кабинет според политическите анализатори:

Разпределението на изборните резултати до момента възпроизвежда ситуацията от протестите миналата година и показва, че ГЕРБ няма да може да управлява по същия начин както досега, посочва Андрей Райчев.

ГЕРБ ще остане първа политическа сила. Те печелят за пети път пореден път, но губят инициативата, заяви Райчев.

Като почти невъзможно определи съставянето на кабинет с мандат на ГЕРБ и Боряна Димитрова.

Затова и според двамата социолози предложението на Бойко Борисов от снощи за обединение на експертите от всички бъдещи парламентарни сили в името на стабилността на страната и преодоляване на пандемията най-вероятно няма да бъде прието.

Шансът това да се случи обаче води до въпроса кой ще е министър-председател - явно не е Борисов, заяви Димитрова.

За да има експертно правителство трябва да има и партии, които да го гласуват в парламента, а шансовете затова са слаби, смята Боряна Димитрова.

Според нея сравнително високата избирателна активност дава съществено предимство на партиите на протеста.

„Съвършено очевидно е според мен, независимо дали ще мръднат данните с процент два до края, че оттук нататък ще трябва да има правителство, което да се обърне към тази промяна. Не е възможно да се възпроизведе досегашното правителство“, допълни Димитрова.

Ако мандатът отиде при втората по брой гласове партия, тази на Слави Трифонов, и тя предложи коалиция на останалите протестни политически сили - отново няма да се стигне до кабинет.

Могат да съберат "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!" и това прави 80-90 депутати. Във всички случаи, тогава те ще се нуждаят от още една политическа сила.

Така вариантите за бъдещ кабинет ще бъдат или всички срещу ГЕРБ или с евентуалната подкрепа на ГЕРБ. И в двата случая според социолозите ще трябва да се прескочат определени разделителни червени линии.

Райчев е на мнение ,че и БСП, и ГЕРБ биха гласували за правителство на малцинството, още повече, че за ГЕРБ е от изключителна важност да избегне нови избори, подготвени от служебен кабинет на президента Радев.

По статията работи екип на investor.bg