Четири начина, по които Байдън планира да спаси американската икономика

Овладяване на здравната криза, стимулиране на пазара на труда, повишаване на расовата справедливост и данъците за богатите са приотетите на новия президент

14:20 | 24 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Джо Байдън положи клетва като 46-ия президент на САЩ по обяд на 20 януари. По време на кампанията си той отправи обширни обещания за спасяването на икономиката и ускоряване на възстановяването от пандемията.

CNN обобщава някои от политиките, които встъпилият в длъжност американски президент планира да въведе, за да върне американците на работа, да увеличи броя на работните места, да повиши расовата справедливост, както и данъците за богатите, отворяйки нова страница за икономиката на САЩ.

Отговорът на Covid-19

Планът на Байдън, както е описан подробно на уебсайта на неговата кампания, има за цел да овладее кризата, причинена от Covid-19. Той призовава за удвояване на броя на центровете за тестване в цялата страна, инвестиране в производство на тестове в домашни условия и наемане на най-малко 100 000 американци, които да проследяват контактни лица. Той също така иска да инвестира 25 милиарда долара в производството и разпространението на ваксини, за да може всеки американец да получи необходимия медикамент без никакви разходи от негова страна.

Планът включва също така осигуряване на средства за щатски и местни правителства, за да може да се избегне бюджетен дефицит на местно ниво. Ще бъде отправено искане към Конгреса за материално подпомагане на училища по снабдяването им с предпазни средства срещу Covid-19 и покриване на част от свързаните с паднемията разходи за малкия бизнес.

Неравенство

Байдън заяви, че няма да вдига подоходната данъчна ставка на работещи, които получават по-малко от 400 000 долара годишно. 46-ят държавен глава планира да генерира държавни приходи по следните начини:

- Увеличаване на подоходния данък за най-богатите на 39,6%, колкото беше по времето на администрацията на президента Барак Обама, в сравнение със сегашните 37%;

- Повишаване на ставката на корпоративния данък със седем процента от 21% на 28%;

- Изискване за американските компании да плащат минимален данък от 21% върху чуждестранните им доходи;

- Въвеждане на данъчно наказание за компании, които преместват работни места в чужбина, но продължават да внасят продукти обратно в САЩ;

- Налагане на 15-процентен данък върху счетоводните приходи на компании;

- Всеки, който получава над един милион щатски долара годишна заплата, ще бъде облаган със същата ставка, налагана върху инвестиционните му доходи, както и върху заплатата му.

Байдън също така заяви, че иска да разшири данъчния кредит за деца, за да помогне на работещите домакинства по време на пандемията, предоставяйки на родителите 3000 долара годишно за всяко дете на възраст между 6 и 17 години и 3600 долара за дете под 6-годишна възраст. Той планира да разшири достъпа до възстановими данъчни кредити за здравни премии до 8 000 щатски долара годишно за подпомагане плащането на детски грижи.

Проучване на Wharton School към Университета в Пенсилвания прогнозира, че данъчният план на Байдън ще увеличи държавните приходи с между 2,3 до 2,6 трилиона долара през следващите 10 години, като въздействието върху БВП на страната ще бъде минимално.

Работни места

Байдън планира да създаде "поне 5 милиона" нови работни места в производството. Той иска да насочи 400 милиарда долара в инвестиции в обществени поръчки - процеси като вериги на доставки - които да стимулират търсенето на американски продукти и услуги. Допълнителни държавни инвестиции на стойност 300 милиарда долара ще бъдат насочени в научноизследователска и развойна дейност в областта на технологиите, включително изкуствен интелект и 5G.

Федералната минимална заплата, която в момента е 7,25 долара на час, ще бъде повишена до най-малко 15 долара на час.

Що се отнася до чистата енергия, неговата администрация ще закупи "чисти" превозни средства и продукти на стойност милиарди долари и ще изисква от други страни, които не са екологично чисти, да плащат данък върху въглеродните им емисии.

Друг приоритет в плановете на Байдън е насърчаването на расова справедливост. Той каза, че ще финансира щатски и местни инвестиционни инициативи на афроамерикански и латиноамерикански предприемачи. Новият президент ще предостави 100 милиарда долара под формата на бизнес заеми с ниски лихви за малцинствените общности чрез щатски и местни програми за кредитиране.

Студентски заеми

Байдън призовава за незабавното опрощаване на 10 000 долара от федералните заеми за всеки студент. Допълнителни 10 000 долара ще бъдат опростени за всяка година, в която е бил полаган общественополезен труд, извършван от физически лица за срок до пет години, гласи още плана. Байдън също така настоява да  се удвои максималния размер на безвъзмездните средства по програмата Pell и да се увеличи броя на студентите, които изпълняват условията за тази финансова помощ, като същевременно намали наполовина вноските по федералните студентски заеми.

Допълнителни предложения

Байдън също така планира да приеме предложението на Елизабет Уорън за реформа на законодателството за несъстоятелност, която има за цел да рационализира админстративния процес и да позволи на хората, подали подобна молба, да запазят част от средствата, стига те да бъдат предназначени за детски грижи и закупуване на предмети като играчки и книги.

Той също така иска да разшири правата за защита на служителите и да улесни присъединяването им към синдикати, без работодателите да ги принуждават да присъстват на задължителни срещи или да възпрепятстват преговорите.

Байдън ще се стреми да премахне частните дарения по време на федералните избори чрез конституционна поправка, според уебсайта му, която ще изисква от кандидатите да разчитат само на публични средства за финансиране на своите кампании. Той също така призовава за създаването на закон, който да попречи на чуждестранните граждани да влияят на американските избори и да се създаде повече прозрачност по отношение на разходите по време на избори, така че да бъде обявявана самоличността на спонсори, които стоят зад политическа реклама във Facebook.

По отношение на инфраструктурата Байдън ще предложи план на стойност 1,3 трилиона долара за срок от 10 години, целящ да повиши в световен мащаб конкурентоспособността на американските служители от средната класа, както и да подтикне САЩ да приемат по-екологични процеси и да развият икономиката.

Що се отнася до начина, по който ще бъдат платени тези основни реформации, Байдън обяви, че обръщането на данъчната политика на Тръмп ще компенсира част от разходите по плана.