10-те най-важни криптовалути, различни от биткойн

Някои от тези валути имат впечатляващи характеристики, които при биткойн липсват

09:15 | 23 януари 2021
Обновен: 09:23 | 23 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Биткойнът не просто създава тенденции, оставяйки след себе си вълна от криптовалути, изградени върху децентрализирана равнопоставена мрежа. Той се превръща в стандарт за криптовалути, вдъхновяващ непрекъснато нарастващия легион от последователи, пише Investopedia.

Преди да разгледаме по-отблизо някои от алтернативите на биткойн, нека първо да видим какво означват термини като криптовалута и алткойн. Криптовалутите най-общо са виртуални или дигитални пари, наричани токени или монети. Докато някои криптовалути са се материализирали във физическия свят чрез кредитни карти или други проекти, по-голямата част остават изцяло във виртуалния свят.

Зад криптовалутите стои сложна криптография, която позволява създаването и обработката на цифрови валути и техните трансакции в децентрализирани системи. Сред важните характеристики на криптовалутите е общия ангажимент за децентрализация –  криптовалутите обикновено се разработват като код от екипи, които изграждат механизми за крайният резултат (често, макар и не винаги, чрез процес, наречен „добив“) и други контролни процеси.

Криптовалутите почти винаги са проектирани да бъдат свободни от държавни манипулации и контрол, въпреки че с нарастването на популярността си този основен аспект на индустрията е подложен на натиск. Валутите, създададени помодела на биткойн, се наричат ​​алткойни и често се представят като модифицирани или подобрени версии на биткойн. Въпреки че някои от тези валути могат да имат впечатляващи характеристики, които биткойн няма, достигането до нивото на сигурност, което мрежите на биткойн постигат, предстои да се наблюдава широко при алткойните.

Представяме някои от най-важните цифрови валути, различни от биткойн:

Етериум

Първата алтернатива на биткой в списъка е етериум - децентрализирана софтуерна платформа, която позволява да се изграждат и съдзват интелигентни договори и децентрализирани приложения (DApps) без никакви измами, контрол или намеса от трета страна. Целта зад алткойна е да създаде децентрализиран набор от финансови продукти, до които всеки по света може да има свободен достъп, независимо от националност, етническа принадлежност или религия.

Етериум, който беше лансиран през 2015 г., понастоящем е втората по големина криптовалута по пазарна капитализация след биткойн, въпреки че изостава със значителна разлика. Към януари 2021 г. пазарната капитализация на етериум е приблизително 19% от размера на биткойн.

През 2021 г. етериум планира да промени своя текущ консенсусен алгоритъм за доказателство за работа  в доказателство за залог. Този ход ще позволи на мрежата на криптовалутата да работи сама с много по-малко енергия, както и с подобрена скорост на транзакциите. Това ще позволи на участниците в мрежата да „заложат“ своя етериум към самата мрежата. Този процес ще помогне да се защити мрежата и да се обработват възникналите транзакции. Освен това всеки, който ще използва функцията, ще бъде възнаграждаван с криптовалутата, по модел на лихвен процент. Това е алтернатива на механизма за доказателство за работа на биткойн, при който майньорите получават повече биткойни за обработка на транзакции.

2. Лайткойн (LTC)

Лайткойн, официално въведен през 2011 г., беше сред първите криптовалути, последвали стъпките на биткойн и често е наричан „дигитално сребро“. Създаден е от Чарли Лий, който е бивш инженер на Google. Лайткойн се основава на глобална платежна мрежа с отворен код, която не се контролира от никой централен орган и използва „scrypt“ (генерирана парола) като част от алгоритъма за доказателство за работа, която може да бъде декодирана с помощта на процесори от потребителски клас. Въпреки че лайткойн е подобен на биткойн в много отношения, той има по-бърза скорост при генериране на блокове и следователно по-бързо потвърждава транзакциите. Към януари 2021 г. криптовалутата има пазарна капитализация от 10,1 милиарда долара и стойност на токен от 153,88 долара, което я прави шестата по големина криптовалута в света.

3. Кардано (ADA)

Кардано е криптовалута, която разчита на алгоритъма за доказателство за залог, известен като Ouroboros, който защитава блока от масивни атаки, което позволява на разработчиците да съставят протоколи и да подобряват функционалността. Криптовалутата е създадена по проект, основан на изследвания от инженери, математици и експерти по криптография. Нейн съосновател е Чарлз Хоскинсън, един от петимата първоначални основатели на етериум. След разногласия с предишния си екип, той напуска мрежата и по-късно става част от създаването на кардано.

Екипът зад кардано създаде своя блокчейн чрез обширни експерименти и рецензирани изследвания. Изследователите зад проекта са написали над 90 статии за блокчейн технологията разглеждайки редица теми. Тези изследвания са гръбнакът на Кардано, пише Investopedia. 

Благодарение на този строг процес, кардано изглежда се откроява сред своите конкуренти с доказателство за участие. Криптовалутата често е наричана „убиецът на етериум“ въпреки че кардано е все още в начален етап и й предстои дълъг път по отношение на децентрализираните финансови приложения.

Към януари 2021 г. кардано има пазарна капитализация от 9,8 млрд. долара, а една ADA се търгува за 0,31 долара.

4. Полкадот (DOT)

Палкадот е уникална блокчейн мрежа, която е базирана на доказателство за залог и е конкурент на етериум. Тя има за цел да осигури оперативна съвместимост между други блокчейн мрежи. Нейният протокол е предназначен да свързва разрешени блокчейни с такива, които не са разрешени, както и с блокчейн оракули, за да позволи на системите да работят заедно под един покрив.

Основният компонент на полкадот е неговата релейна верига, която позволява оперативната съвместимост на различни мрежи. Той също така дава възможност за паралелни блок вериги със собствени токени за специфични случаи на употреба.

Тази система се различава от етериум с това, че вместо да създава просто децентрализирани приложения на полкадот, разработчиците могат да създават своя собствена блокчейн мрежа, като същевременно използват сигурността, която мрежата на полкадот вече има. С етериум разработчиците могат да създават нови блокчейн мрежи, но те трябва да създадат свои собствени мерки за сигурност, които могат да оставят нови и по-малки проекти отворени за кибератака, тъй като колкото по-голяма е мрежата, толкова повече сигурност има. Тази концепция в полкадот е известна като споделена сигурност.

Полкадот е създаден от Гавин Ууд, друг член на основните основатели на етериум, който има различни мнения относно бъдещето на проекта. Към януари 2021 г. полкадот има пазарна капитализация от 11,2 милиарда долара и един DOT се търгува за 12,54 долара.

5. Биткойн кеш (BCH)

Биткойн кеш заема важно място в историята на алткойните, защото е един от най-ранните и успешни т.нар. твърди разклонения (хард форкове) на оригиналния биткойн. В света на криптовалутите форк се провежда в резултат на дебати и спорове между разработчици и майнери. Поради децентрализирания характер на дигиталните валути, промяна в кода на основата на съответния токен или монета, трябва да се извършва поради общ консенсус, а механизмът за този процес варира в зависимост от конкретната криптовалута.

Когато различни групи не могат да постигнат споразумение, понякога цифровата валута се разделя, като оригиналната верига остава вярна на оригиналния си код, а новата верига започва живот като нова версия на предходната монета, с напълно променен код.

BCH започна своя живот през август 2017 г. в резултат на едно от тези разделения. Дебатът, довел до създаването на криптовалутата, беше свързан с въпроса за мащаба - биткойн мрежата има ограничение за размера на блоковете: един мегабайт. BCH увеличава размера на блока от един на осем мегебайта, като идеята е, че по-големите блокове могат да съдържат повече транзакции в тях и следователно скоростта на транзакцията ще бъде увеличена. Той също така прави други промени, включително премахването на протокола за сегрегиран свидетел, което засяга пространството на блока. Към януари 2021 г. BCH има пазарна капитализация от 8,9 млрд. долара и стойност на токен от 513,45 долара.

6. Стелар (XLM)

Стелар е отворена блокчейн мрежа, предназначена да предоставя корпоративни решения чрез свързване на финансови институции за целите на големи транзакции. Огромни транзакции между банки и инвестиционни посредници, които обикновено отнемат няколко дни, редица посредници и струват доста пари, вече могат да се извършват почти моментално, без посредници и струват евтино или пък са напълно безплатни за тези, които извършват транзакцията.

Докато Стелар се позиционира като корпоративен блокчейн за институционални транзакции, той все още е отворен блокчейн, който може да се използва от всеки. Системата позволява трансгранични транзакции между всякакви валути. Родната валута на Стелар е лумен (XLM). Мрежата изисква от потребителите да държат лумени, за да могат да извършват транзакции в мрежата.

Лумените имат пазарна капитализация от 6,1 милиарда долара, а един лумен се оценява на 0,27 долара към януари 2021 година.

7. Чейнлинк

Чейнлинк е децентрализирана оракъл мрежа, която предоставя данни от реалния свят на интелигентните договори в блокчейна. Самите блокчейни нямат възможност да се свързват с външни приложения по защитен начин. Децентрализираните оракули на чейнлинк позволяват на интелигентните договори да комуникират с външни данни, така че договорите да могат да се изпълняват въз основа на данни, към които етериум не може да се свърже.

Блогът на чейнлинк описва редица случаи на употреба на неговата система. Могат да бъдат създадени сензори за наблюдение на корпоративното потребление, водните маси и нивата на местните водни обекти. Оракулът на чейнлинк може да проследява тези данни и да ги подава директно в интелигентен договор. Интелигентният договор може да бъде създаден за налагане на глоби, издаване на предупреждения за наводнения в градовете или фактуриране на компании, използващи твърде много градска вода, благодарение на входящите данни от оракула.

Чейнлинк е разработен от Сергей Назаров заедно със Стив Елис. Към януари 2021 г. пазарната капитализация на чейнлинк е 8,6 млрд. долара, а един токен се оценява на 21,53 долара.

8. Бинанс Койн (BNB)

Бинанс Койн е криптовалута, която работи като метод за плащане на таксите, свързани с търговията на борсата Бинанс. Тези, които използват токена като платежно средство за борсата, могат да търгуват с отстъпка. Блокчейн мрежата на бинанс койн е и платформата, на която работи децентрализираната борса на Бинанс. Борсата е една от най-широко използваните в света въз основа на обемите на търговия.

Мрежата използва консенсусен модел за доказателство за участие. Към януари 2021 г. бинанс има пазарна капитализация от 6,8 млрд. долара, като един BNB има стойност от 44,26 долара.

9. Тетер (USDT)

Тетер беше една от първите и най-популярни от групата на така наречените стабилни монети - криптовалути, които имат за цел да обвържат пазарната си стойност с валута или друга външна референтна точка, за да намалят нестабилността. Тъй като повечето дигитални валути, дори големи като биткойн, изпитват чести периоди на драстична нестабилност, тетер се опитва да изглади колебанията в цените, за да привлекат потребители, които са по-предпазливи. Цената на тетер е обвързана директно с цената на щатския долар. Системата позволява на потребителите да извършват по-лесно трансфери от други криптовалути в щатски долари по-бързо, отколкото всъщност да конвертират в нормална валута.

Стартирана през 2014 г., тетер се описва като „платформа с активиран блокчейн, предназначен да улесни използването на т.нар. фиат валути по дигитален начин“. На практика тази криптовалута позволява на хората да използват блокчейн мрежа и свързаните с нея технологии за извършване на транзакции в традиционни валути, като същевременно минимизира нестабилността и сложността, често свързани с дигиталните валути. През януари 2021 г. тетер е третата по големина криптовалута, с обща пазарна капитализация от 24,4 милиарда долара и стойност на токен от 1,00 долара.

10. Монеро (XMR)

Монеро е сигурна, частна и непроследима валута. Тази криптовалута с отворен код стартира през април 2014 г. и бързо предизвика голям интерес сред криптографската общност, като развитието й се основава изцяло на дарения и се ръководи от общността. Монеро стартира със силен фокус върху децентрализацията и мащабността, като дава възможност за пълна поверителност чрез използване на специална техника, наречена „подписване на пръстени“, която задължително прикрива всички транзакционни суми, техния произход и дестинации. Това означава, че транзакциите в блока на Монеро никога не могат да бъдат свързани с истинската идентичност на потребителя, което е огромно предимство в днешния свят, в който кибернетичните атаки представляват много реална и непосредствена заплаха.

Към януари 2021 г. монеро има пазарна капитализация от 2,8 милиарда долара и стойност за токен от 158,37 долара.