Може ли Wall Street да разчита на силните потребителски разходи?

Според биковете на фондовата борса потребителите са в добра форма, но скептици смятат, че липсата на нови стимули ще свие разходите

07:45 | 19 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Peter Foley/Bloomberg
Снимка: Peter Foley/Bloomberg

Отпимистите за фондовия пазар са убедения в силата на американските потребители, дори политиците да не успеят да се споразумеят за нов кръг от фискални стимули преди изборите следващия месец, пише MarketWatch.

Някои икономисти обаче се съмняват в покупателната способност, която имат американските потребители след иначе силното трето тримесечие. Тревожно е, че последните седмични данни за заявленията за обезщетения при безработица неочаквано се повишиха, достигайки 7-седмичен връх, което е потенциален сигнал, че възраждането на коронавируса в някои щати отново натежава на пазара на труда.

Биковете на фондовата борса със сигурност приветстваха данните от петък, които показаха, че продажбите на дребно се повишават с 1,9%, надвишавайки очакванията на икономистите за ръст от 0,7%. Освен това индексът за потребителското доверие на Университета в Мичигaн се повиши до 81,2 пункта този месец спрямо отчетените 80,4 пункта през септември - най-високото ниво на показателя от март насам, но все още под предпандемичните резултати.

Продажбите на

Продажбите на дребно в САЩ се повишават над нивата от февруари. Графика:  Federal Reserve Bank of St. Louis via St. Louis Fed

Продължаващите силни продажби и нарастващо доверие на потребителите през третото тримесечие не оправдаха очакванията за спадове, след като допълнителните помощи за безработица в размер на 600 долара изтекоха в края на юли.

Какво поддържа данните силни?

Според оптимистите най-важно е, че потребителите са като цяло в добра форма. Силният кръг от стимули срещу пандемията по-рано тази година помогна за увеличаването на разполагаемите разходи на домакинствата. Междувременно обемът на спестяванията в САЩ нарасна по време на пандемията.

Спестяванията на

Спестяванията на американците се увеличават по време на пандемията. Графика: Министерство на търговията на САЩ

„Потребителите, въпреки предизвикателствата, са в добра форма спрямо финансовата криза от 2008 г. Това зависи от индивидуалната ситуация на някои хора, но и в широка перспектива това е вярно “, коментира Майкъл Арън, главен инвестиционен стратег в State Street Global Advisors.

Той отбеляза ниските цени на горивата, евтините разходи по заемите и агресивните фискални стимули, въведени по-рано през годината, като насърчаващи фактори за доходите на домакинствата и спестяванията.

Скептиците обаче смятат, че данните прикриват различията в картината и че солидните данни за продажбите на дребно през септември могат да бъдат последните, ако не бъде одобрен нов кръг от помощи срещу ефектите от коронакризата.

Без друг пакет от стимули, “който едва ли ще бъде финализиран през тази година, разполагаемите доходи ще се свият рязко през третото и четвъртото тримесечие”, предупредиха в бележка икономистите на Jefferies Анета Марковска и Томас Саймънс.

Икономистите на Oxford Economics също прогнозират значителен спад на разходите през идните тримесечия при липсата на незабавна фискална подкрепа.

„Предстоящите избори крият рискове за икономиката, но липсата на подкрепата за доходите до 2021 г. ще остави потребителите в САЩ доста незащитени през есента и началото на зимата“, пишат те.

Предстоящата седмица ще даде на инвеститорите възможност да преценят икономическия импулс, както и допълнителна информация за представянето на компаниите през третото тримесечие.

Очаква се във вторник да стане ясен броят на новите разрешителни за строеж, а в сряда Федералният резерв ще публикува Бежовата си книга за икономическата активност.

В четвъртък ще станат ясни седмичните данни за новите заявления за безработица, които ще бъдат следени отблизо, след като последните данни отчетоха неочакван ръст.