Дипломация без дипломати: Какви са очакванията за 75-ото Общо събрание на ООН?

Липсата на личен контакт между световните лидери поради паднемията може да се отрази на резултата от конференцията

07:45 | 22 септември 2020
Обновен: 20:13 | 22 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тази седмица е Общото събрание на ООН (UNGA) - обикновено най-очакванaто събитие на международната дипломация. Но поради глобална пандемия тази „цифрова дипломация“ ще се проведе без участието на топ дипломатите в коридорите в централата на ООН в Ню Йорк, пише в свой анализ Ричард Рот от CNN.

Това е и историческата 75-та годишнина на Организацията на обединените нации, но огромните тълпи, ръкостискания и любезности няма да присъстват. "Пандемията от COVID-19 е безпрецедента криза в човешката история и затова тазгодишната сесия на Общото събрание също няма да прилича на която и да е друга отпреди", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по време на пресконференция.

По думите на предстоящия председател на Общото събрание на ООН Волкан Бозкир от Турция, "Трябваше да отпразнуваме 75-годишнината. Нещата се развиха по различен начин."

"Очевидна липса на драма"

Изправени пред правила за 14-дневна карантина в Ню Йорк, президентите и министър-председателите се отказаха да пътуват до САЩ тази година. Вместо това лицата им ще бъдат прожектирани в залата на разстояние от хиляди километри чрез стотици предварително записани реплики. (Дори и чрез видео връзка, изявленията на лидери винаги носят послание в ООН. Но този път не трябва да се очакват вербални престрелки.)

През днешния първи ден от Общото събрание почти всички постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН ще говорят: американският президент Доналд Тръмп; китайският президент Си Дзинпин; руският президент Владимир Путин, който рядко говори пред ООН; френският президент Еманюел Макрон и иранският президент Хасан Рухани ще се обърнат към Залата на Общото събрание в рамките на часове един от друг.

Остават само седмици преди началото на президентските избори в САЩ и очакването какво ще каже лично президентът Тръмп за Иран, Китай или дори за Джо Байдън нараства. Но е малко вероятно той да излезе от сценария в записаното изявление от Белия дом. Без него "ще има очевидна липса на драма", каза Ричард Гоуън, директор на Международната кризисна група към ООН.

Благодарение на технологиите ООН ще може да се похвали с най-големия брой участващи държавни и правителствени ръководители, които ще говорят тази година - общо 170. Германският посланик в ООН Кристоф Хюсген посочва участието като доказателство, че „основната концепция за многостранност не е загубила своята привлекателност през 75-ата година на ООН, дори Организацията да не е перфектна“.

Но кой ще гледа и слуша? През годините присъствието в Залата на Общото събрание намалява, след като президентът на САЩ и други представители на властта се оттеглят. В този виртуален свят у дома никой световен лидер не може да бъде сигурен, че някой е съпричастен към речта му.

"Наистина се съмнявам, че президентите и министър-председателите ще седят вкъщи с пуканки, наблюдавайки всичките си колеги", коментира Кристоф Гован.

Друго забележително отсъствие тази година в системата, която обещава да поддържа равенството между половете,  е на жените. Едва 51-ият държавен или правителствен ръководител в списъка на ораторите е жена - президентът на Словакия Зузана Чапутова.

Дипломация без дипломатите

Дипломацията може би е необходима през тази година, тъй като световните държави се борят с големи различия по въпроси от изменението на климата до Близкия изток.

Но "дипломацията, за да бъде ефективна, изисква личен контакт", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, който обикновено се среща лично със стотиците гостуващи правителствени и държавни лица в ООН.

Срещата лице в лице имаше своето преимущество през последните години, тъй като десетки световни лидери провеждаха „дипломатическо скоростно запознанство“, преминавайки от ръкостискане до коктейл; търсене на финансиране от банкери от Wall Street; а понякога и сключване на сделка, която всъщност може да насърчи някъде мир. Плановете за ядрената сделка с Иран набраха скорост в ООН по време на администрацията на Обама.

В една нормална година се провеждат "откровени дискусии и хората имат възможност да се опознаят - сега не можем да се срещнем лично“, коментира висшият политически представител на ООН Розмари Ди Карло.

Собствениците на ресторанти и магазини в Ню Йорк, които вече започват да усещат въздействието от  коронавируса, също ще загубят от липсата на посещения от глобалните лидери и техните делегации. Въпреки това някои нюйоркчани са развълнувани.

Много жители на Ню Йорк от десетилетия се оплакват от парадите с лимузини и мерките за сигурност, които блокират обществения транспорт и насърчават трафика в Манхатън. "Хората в Ню Йорк ще се радват да ползват безпрепятствено улиците си за две седмици", заяви изпълняващият длъжността посланик на Обединеното кралство Джонатън Алън.

И дори някои дългогодишни дипломати и служители на ООН признават, че тайно са облекчени от това, че ще си вземат почивка от изтощителните 20-часови дни с дискусии на високо равнище.

Подаръчни торбички с маски и дезинфектант за ръце

Емблематичната Зала на Общото събрание няма да бъде напълно празна тази седмица - на един дипломат от всяка държава ще бъде позволено да представи предварително записаната реч на своя лидер от социално дистанцирани места вместо от трибуната.

"Докато ситуацията не бъде разрешена, ние трябва да действаме по този начин", коментира френският посланик на ООН Никола дьо Ривиер.
Държавните лидери бяха помолени да изпратят видеоклиповете си поне четири дни преди речта. Времето за речта и въведението е общо 15 минути. 

В крилата на залата ще бъдат поставени допълнителни дезинфектанти за ръце. Малта ще дарява торбички с маски и дезинфектанти извън залата.
Общо в залата се очакват приблизително 210 души спрямо 2500 души по време присъствените седмици на Общото събрание, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

В кулоарите ще се проведат и до голяма степен виртуални срещи по теми, включващи изменението на климата, биологичното разнообразие и Ливан.
Това е силна промяна в символично време. През 1945 г. първите членове на ООН поставят началото на дипломатическата история на Организацията с подписването на Хартата на Обединените нации в Сан Франциско.

75 години по-късно фонът на годишнитата на Организацията не би могъл да бъде по-зловещ - димът от горски пожари замъглява въздуха в Сан Франциско, а в Ню Йорк голямото „тържество“ в Залата на Общото събрание ще бъде практически празно.