Deutsche Bank: Пазарът показва, че мрачната прогноза на Лари Самърс е вярна

Развитите икономики може да влязат в "секуларна стагнация"

21:09 | 24 ноември 2015
Обновен: 21:10 | 24 ноември 2015
Лари Самърс, професор в Харвард и бивш финансов министър на САЩ. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Лари Самърс, професор в Харвард и бивш финансов министър на САЩ. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Лари Самърс може и да е прав. Това е заключението от анализ на Deutsche Bank за слабите очаквания на икономистите за растежа на американската икономика и пазарните очаквания на какво ниво ще са доходностите по краткосрочните американски ДЦК след 4 години. 

Самърс, който е професор в Харвард, и бивш кандидат за наследник на Бен Бернанке начело на Фед, както и бивш финансов министър на САЩ, извади термина „секуларна (постоянна) стагнация“ напред сред обсъжданите икономически въпроси. Самърс смята, че недостатъчното търсене ще направи възможно достигането на пълна заетост в икономиката възможно само с поемането на значителни рискове за финансовата стабилност. На практика това означава, че развитите икономики ще останат хванати в капан в среда на ниски лихвени проценти и растеж. 

„Секуларната стагнация, поне дефинирана като ниски очаквания за растежа и ниски лихви, изглежда е нещо, с което много са съгласни“, каза валутният стратег Дрордж Саравелос. 

Стратегът обръща внимание на два индикатора – консенсусната прогноза за икономическия растеж на САЩ през 2016 г. и прогнозата за доходността на едногодишните американски ДЦК след 4 години, които доказват, че пазарните участници започват да вземат предвид секуларна стагнация.  

„Икономистите очакват годишен ръст от 2,5% през 2016 г., доста под трите процента, които се очакваха през 2014 г. и в началото на 2015 г., а прогнозираната доходност по едногодишните американски ДЦК след 4 години е много близо до рекорно ниски нива. Пазарите очакват тя да достигне малко над 2% след 4 години.“

Саравелос казва, че на практика това означава, че занижените очаквания правят по-трудно икономическото представяне на САЩ да не отговори на прогнозите. Освен това има много причини, които трябваше да повишат очакванията за ръста на американската икономика през първото тримесечие на следващата година, което в исторически план е труден период за икономиката на страната. 

Сред тях са очакваната топла зима и корекция в методологията на Бюрото за икономически анализи. 

Колкото повече анализатори обаче се обединят околко мнението, че „този път е различно“, толкова по-голям е рискът от ново разочарование. 

От Люк Кава, Bloomberg