Веригите за доставки се нуждаят от ремонт днес, както банките през 2008 г.

Експертите препоръчват да се идентифицират проблемите и да се създаде план за отстраняването им до октомври

07:45 | 17 юни 2020
Обновен: 07:50 | 17 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Мениджърите, проучващи щетите върху веригите за доставки, се сблъскват с уроците от миналото за рисковете да се чака твърде дълго, за да се променят, пише Bloomberg в свой анализ.

По време на Голямата рецесия от 2007-2009 г. банките и другите финансови институции се превърнаха в ахилесовата пета на глобалната икономика, което в крайна сметка доведе до изисквания за по-големи буфери и допълнителни регулации и надзор.

Сега, в първите месеци на пандемията от Covid-19, световните вериги за доставки са сравнявани с финансовите компании от преди 12 години - осакатени от неочакван шок, страдащи от собствените си недостатъци и имащи нужда от реформа.

Едни от първите съвети какво трябва да се промени във веригите на доставки дават от Michigan State University – най-доброто училище за управление на веригите за доставки. Според представители на университета тези, които отлагат справянето със слабите връзки с доставчици, ще бъдат сред губещите.

„Победителите ще бъдат онези фирми, които са готови да инвестират сега - когато търсенето е намалено - в подготовка за бъдещ растеж. След като икономиката се възстанови, фирмите няма да могат да направят тези промени, защото ще бъдат прекалено заети да посрещат търсенето“, обяснява проф. Стивън Мелник от Michigan State University.

Бързи действия

Експертите препоръчват да се идентифицират проблемите и да се създаде план за отстраняването им до октомври. Пандемията подчерта колко малка гъвкавост компаниите имат за справяне с големи вариации в търсенето – като внезапен скок в търсенето на потребителски стоки като антибактериален сапун и тоалетна хартия, или рязко спиране на покупките на стоки като коли или мебели.

Анализаторите от Michigan State University подчертават, че сегашните проблеми на веригите за доставка не трябва да се разбират като „осъждане на глобализацията“. Като критично важни въпроси се определят дали е налице правилен баланс между глобално и вътрешно търсене, както и между разходи и устойчивост.

От Michigan State University обръщат внимание какво още да се има предвид по отношение на веригите за доставка:

- Brexit и митническата война между САЩ и Китай;

- Основният фокус вече не е върху бързината и ниските разходи, а върху безопасността, стабилността и устойчивостта;

- Технологиите ще се развиват с все по-бързи темпове, производството ще се приближава все по-близо до точките за доставка;

- Много малки доставчици няма да оцелеят, което изисква нови взаимоотношения и балансиране на рисковете. В тази среда „цената вече не е крал“.

Една голяма разлика между световната финансова криза и настоящата: правителствата не бързат с подаръци за частния сектор, свързан с веригите за доставки. Държавите като Япония, Индия, САЩ и Германия обаче говорят за въвеждането на стимули като данъчни облекчения и субсидии, за да се насърчат фирмите да преместят производството си по-близо до дома, особено за медицински консумативи и лекарства.

„Прекомерно разширените вериги за доставки увеличават риска от икономическо заразяване, когато се прекъсне едно звено във веригата. Дори преди кризата да достигне американските брегове, много американски компании усещаха ефектите от икономическото спиране на Китай“, пише американският търговски представител Робърт Лайтхайзър в статия в последното издание на списание Foreign Relations.

По неговите думи докато компаниите се подготвят да възобновят своите операции в САЩ, мнозина все още не могат да произведат това, което искат, тъй като техните задгранични доставчици все още нямат разрешение от правителството да отворят отново.