Папа Франциск не е безпогрешен в икономиката

Той призова богатия свят да помогне на развиващите се страни да постигнат устойчивост на дълга чрез мерки като преструктуриране на дълга

07:50 | 10 февруари 2020
Папа Франциск. Снимка: Bloomberg
Папа Франциск. Снимка: Bloomberg

Според Католическата църква папата е безпогрешен, когато ни получава по въпроси на вярата или морала. Когато говори за икономика, обаче, изглежда, че прави грешки - също като нас. Това пише в свой анализ за Bloomberg Фердинандо Джулиано.

Миналата седмица папа Франциск се обърна към публиката на конференция във Ватикана, включително към шефката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и няколко финансови министри. Той призова богатия свят да помогне на развиващите се страни да постигнат устойчивост на дълга чрез мерки като преструктуриране на дълга.

„Трябва да помните вашата отговорност да помагате на най-бедните страни“, каза той.

Франциск не е първият папа, който защитава този подход за най-нуждаещите се страни в света. Точно преди празненствата за посрещане на 2000 г. Йоан Павел II подкрепи подобна кампания и към нея се присъединиха музиканти като Боно и Боб Гелдоф. Това, че Франсис сега чувства необходимостта от подновяване на този призив, показва, че вдъхновените от Ватикана усилия за облекчаване на дълга не доведоха до дългосрочно решение.

„За да помогне по-добър начин на най-бедните страни в света, някои трябва да им помогне да подобрят качеството на своите институции; това е по-важно от анулирането на дълга им“, пише Джулиано.

През последните 25 години богатият свят предостави два големи пакета, за да помогне на бедните страни да намалят дълга си. През 1996 г. Световната банка и МВФ оглавиха инициативата „Силно задлъжнели бедни страни“ (HIPC) за премахване на неустойчивия дълг, натрупан през 70-те и 80-те години. В средата на 2000-те редица многостранни институции, включително МВФ и Световната банка, допълниха тази програма с „Многостранната инициатива за облекчаване на дълга“. Този план беше по-амбициозен, тъй като предлагаше пълно облекчение на допустимия дълг за тези страни, които бяха завършили програмата HIPC. Взети заедно, двете схеми предоставиха около 99 милиарда долара облекчение на 36 силно задлъжнели страни, сочат оценките на Световната банка.

Подобни програми имат смисъл по някакъв начин. Ако бедните страни трябва да изразходват по-голямата част от парите си, за да изплатят заемите си, те нямат възможност да правят продуктивни инвестиции. От своя страна, това генерира неуспешен икономически растеж, което прави още по-трудно изплащането на дълг. Опрощаването на дълга по принцип трябва да позволи на бедните страни да използват парите си по-полезно. Те трябва да могат да заемат отново пари от международните капиталови пазари и да харчат тези пари за изграждане на пътища и мостове или за осигуряване на образование.

На практика нещата не са случили точно по този начин. Николас Депетрис Чаувин, професор в Haute Ecole de Gestion в Женева, и Аарт Край, действащ главен икономист в Световната банка, разглеждат ефекта от общите усилия за освобождаване от дълг от 1989 г. до 2003 г. Те смятат, че тези мерки не са повишили растежа, инвестициите или качеството на политиките и институциите сред страните получатели.

„Доказателствата предполагат, че има известен скептицизъм по отношение на вероятните ползи от по-нататъшното мащабно облекчаване на дълга“, заключават анализаторите.

Защо опрощаването на дълга не успя да помогне на най-бедните държави в света? Една от причините е, че в крайна сметка прекомерното вземане на заеми може да не е толкова голяма част от проблема. Според икономисти основната пречка пред развитието на силно задлъжнелите страни всъщност е неадекватността на институциите им.

Може да се твърди, както прави Ватикана, че е просто неморално да се събират пари от страни, където голяма част от населението живее в крайна бедност. Но дори и да сте съгласни, всички усилия за облекчаване на дълга трябва да бъдат съчетани с реформи, които гарантират, че страните отново не попадат в същия капан.

Програмата HIPC изискваше някои институционални промени, но, очевидно, те бяха недостатъчни. При липса на напредък в области като правата на собственост и върховенството на закона, нов кръг за опрощаване на дълга може да се окаже, отново, безполезен за дългосрочно развитие.

Папа Франциск с право напомня на световните финансови министри за тежкото положение на бедните страни. Но трябва да се направи повече от предоставянето на нов пакет подкрепа за облекчаване на дълга.