Най-голямата банка в Европа HSBC с ръст на печалбата от 32% преди данъци

HSBC отчете 6.1 млрд. долара печалба преди данъчно облагане за третото тримесечие

15:13 | 2 ноември 2015
Автор: Магдалена Иванова
Седалището на HSBC
Седалището на HSBC

Най-големият кредитор в Европа, HSBC Holdings Plc отчете ръст на печалбата преди данъчно облагане с 32% на годишна база.

Банката обяви корпоративния си отчет за третото тримесечие в понеделник, 2 ноември. Резултатите надхвърлиха очакванията на анализаторите, като банката отчете 6.1 млрд. долара печалба преди данъци, в сравнение с 4.6 млрд. долара за същия период през миналата година.

HSBC отчете спад в оперативните разходи от 19% до 9 млрд. долара. за третото тримесечие, в сравнение с година по-рано. Базираната в Лондон банка заяви, че компенсира спада в оборота си за третото тримесечие с по-ниски разходи за глоби и съдебни споразумения.

Приходите отчитат спад с 4.4% до 15.1 млрд. долара за тримесечието, в сравнение с 15.78 млрд. долара от година по-рано.

Акциите на HSBC Holdings Plc паднаха с 1.32% до 500.9 пенса в 14:30 ч. българско време на борсата в Лондон, след обявяването на данните. Пазарната капитализация на компанията се понижи с близо 17% през 2015 г.

През последните месеци, HSBC прилага редица мерки за намаляване на оперативните разходи. През юни главният изпълнителен директор Стюарт Гъливер представи тригодишен план за съкращаване на разходите. Компанията предвижда затваряне на губещите подразделения, както и съкращаване на 25 000 работни места, което включва и продажбата на поделението й в Бразилия за 5.2 млрд. долара.

"Резултатите за третото тримесечие са устойчиви на фона на трудния пазар", заяви главният изпълнителен директор Гъливер в изявление от понеделник, 2 ноември.

Откакто пое поста през 2011 г., Гъливър обяви съкращаване на над 87 000 работни места, отказа се от 78 бизнеса на компанията и е близо до финализиране на продажба на операциите в Турция и Бразилия. В Обединеното кралство ще има съкращение на около 8000 работни места, заяви изпълнителният директор през юни.

Банката, която генерира над две трети от печалбата си в Азия, проучва възможностите за преместване на централата си извън Лондон. Печалбата преди данъци в Азия е нараснала с 2% до 3.5 млрд. долара за тримесечието спрямо миналата година.

HSBC намали високорисковите си активи с още 32 млрд. долара и е постигнала почти 30% от целта си за намаляване на тези активи с 290 млрд. долара до края на 2017 г., заяви Гъливър

В отдел банкиране на дребно и управление на активи, коригираната печалба преди облагане с данъци падна до 1.5 млрд. долара от 2.10 млрд. долара, в сравнение същия период през миналата година.

"Ниските приходи се дължат основно на по-слабите пазари", заяви Раул Синха, анализатор в JPMorgan Chase & Co.

Печалбите на британските банки понасят удари заради нарастващите разходи по глоби за нарушения. Миналата седмица Barclays прогнозира, че съдебните ѝ разходи ще останат „високи“, намалявайки целевата си доходност за следващата година. Lloyds Banking Group пък обяви, че може да се наложи да задели още 1 млрд. паунда (1.5 млрд. долара) през втората половина, за да покрие неправилно продадени застраховки за защита на плащанията.

Възвращаемостта на капитала, който е мярка за рентабилност на банката е нараснала с 10.9% за третото тримесечие, в сравнение със 7.2% от година по-рано. Лошите кредити са намалели с 16% до 638 млн. долара за тримесечието, спрямо същия период през миналата година.

"Мерките за намаляване на разходите започват да дават резултати. Има още какво да постигнем по отношение на разходите, но стъпките, които вече сме предприели, ще окажат влияние през четвъртото тримесечие."