Икономиката на Япония е на автопилот

Джаспър Кол, гл. изп. директор Wisdomtree Япония

15:04 | 10 септември 2018
Автор: Иван Николов
Статуя пред търговски комплекс в Осака, Япония. 5 септември 2018. Photographer: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg
Статуя пред търговски комплекс в Осака, Япония. 5 септември 2018. Photographer: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg

Премиерът на Япония Шинзо Абе обеща да подкрепя свободната търговия в първата си политическа реч след като президентът на САЩ Доналд Тръмп поднови натиска над Токио да подпише двустранен търговски договор, съобщи Bloomberg.

„Размяната на търговски санкции не са от полза за никоя страна”, каза Абе на среща с депутати от управляващата либералдемократична партия в понеделник, 10 септември 2018, без да споменава Тръмп по име. „Сега е време Япония да поведе в създаването на правилата на новата ера като лидер на свободната търговия”.

В петък Тръмп каза, че Япония ще има „голям проблем”, ако не постигне ново търговско споразумение със САЩ. По-рано  през седмицата Тръмп каза пред Уолстрийт Джърнъл, че добрите му отношения с японското ръководство „ще се прекратят щом им кажа колко имат да плащат”.

Шинзо Абе, министър-председател на Япония и президент на либералдемократическата партия говори на пресконференция в централата на партията в Токио. 10 септември 2018. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg.

Абе каза пред депутатите, че предстоящите избори ще бъдат последните за него. Ако спечели трети пореден мандат начело на партията, Абе има шанс да стане най-дълго управлявалият министър-председател на Япония.

Проучване на Kyodo News на 7-8 септември установи, че 61% от членовете на партията ще подкрепят Абе, а само 28,6% ще гласуват за конкурента му Ишиба.

В областта на вътрешната политика Абе каза, че иска да увеличи ДДС, както е планирал до 10% през октомври 2019 от сегашните 8% и че ще въведе политики, целящи да подкрепят продажбите на коли и жилища, за да намали икономическия ефект от увеличението на данъка върху продажбите. Повишението бе отлагано два пъти откакто Абе дойде на власт, след като предишното вдигане на 8% предизвика рецесия.

Икономиката на Япония е на автопилот, каза Джаспър Кол, гл. изп. директор Wisdomtree Япония. "Японските компании започнаха да инвестират в бизнеса си в страната".

"Данните показват, че малките и средни компании, както и големите, реинвестират в бизнеса си тук, в Япония. Това е най-важното и това ще даде устойчивост на икономическия цикъл", каза Джаспър Кол в интервю за Bloomberg.