Защо поскъпва сушито в САЩ

Репортаж на Bloomberg TicToc

17:44 | 30 юли 2018
Автор: Иван Николов
Суши на ресторант Kura Corp в Кайзука, префектура Осака, Япония. 17 август 2017. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Суши на ресторант Kura Corp в Кайзука, префектура Осака, Япония. 17 август 2017. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Сиатъл изпревари Лос Анджелис, Маями и Сан Франциско и стана втория най-скъп американски град за суши, показва индексът на сушиномиката на Bloomberg, който събира данните от 2012.

 

Цената на сушито зависи от предлагането на риба тон, сьомга или скариди, както и цената на транспорта, съхранението, наемите и труда.

Кийоши Кимура, президент на Kiyomura K.K. с току-що купена риба тон в ресторант Sushi Zanmai в Токио, Япония. 5 януари 2018. Photographer: Akio Kon/Bloomberg.

Сравнението на цените на сушито в различните градове обаче създава представа за потребителските цени и заплатите на рибари и служителите на ресторантите, както и идея за демографските тенденции, които влияят на отварянето на нови ресторанти и предлагането по локации.

Според повечето данни Лос Анджелис е първия американски град, който е харесал сушито преди над 50г, съобщава Bloomberg.

По-късно суши барове се отварят и в Ню Йорк и Чикаго. С времето се развива и предлагането на джъмбо плата, в които рибата тон и сьомгата някой път са заменени с по-евтини продукти.  Като авокадо, майонеза и сладко-кисели сосове за по-широк пазар на продукта.

Един от начините за поддържане на ниски цени и намаляването на персонала на ресторанта. В столицата на  сушито, Япония, има 4000 суши ресторанти тип конвейр с общи продажби от 6 млрд долара по данни на NHK от май.

Клиенти на ресторант Sushi Zanmai в Токио, Япония. 5 януари 2018. Photographer: Akio Kon/Bloomberg.