Си иска Китай да има централна банка, която много прилича на Фед

Имитацията е най-искрената форма на ласкателство. И умно държавно управление

20:00 | 24 април 2024
Автор: Даниел Мос
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Великите сили се нуждаят от страхотни централни банки и забележките на Си Дзинпин предполагат, че той смята, че финансовата машина на Китай не е напълно изправна. Президентът звучи така, сякаш иска да даде на Народната банка на Китай (PBOC) някои от инструментите, които ще ѝ позволят да прилича повече на Федералния резерв. Въпросът е кой Фед?

Си направи много, за да консолидира властта в кабинета си и да увеличи вече огромния отпечатък на централното правителство. Така че е малко вероятно той да иска PBOC да определя независимо разходите по заемите и да оповестява купища прогнози - и понякога дразнещи коментари - в публичното пространство, някои от които може да противоречат на посланието на управляващата комунистическа партия. Нито пък има вероятност Пекин да гледа благосклонно на процес на вземане на решения, който позволява известно гласно противопоставяне на ключови решения, както често се случва във Федералния комитет за отворен пазар (FOMC). Няма начин това да мине в Китай.

Политиката включва повече от повишаване на лихвения процент 0.25% или 0.50%, както обикновено правят Фед, Европейската централна банка и Банката на Англия. Икономическите спадове или перспективата за дефлация могат да предизвикат масови покупки на облигации, известни като количествено облекчаване (QE). Федералният резерв и неговата кохорта тръгнаха по този път след срива през 2007-2009 г. и в отговор на срива в растежа по време на ранните етапи на пандемията. Япония е експерт в практиката. Китай избягва този подход въпреки разочароващото възстановяване.

Перспективата, че това може да е напът да се промени, предизвика кратко вълнение сред търговците през март, когато непубликувана преди това част от речта на Си през октомври стана публична. Причината за краткотрайното въодушевление: загадъчните коментари на Си, че PBOC трябва да увеличи купуването и продажбата на облигации в своите операции на открития пазар, нещо обичайно сред централните банки, но по-рядко в Китай.

Забележките първоначално бяха тълкувани като означаващи, че Китай може да е на път да се включи в своя собствена форма на QE. Това вероятно е далеч от целта. Властите с право са критикувани за нежеланието си да бъдат по-настоятелни в предоставянето на стимули. Този месец банката отново прехвърли натиск върху икономиката. Основната лихва на PBOC, от 2,5%, предоставя достатъчно място за намаления - ако Пекин избере това. Освен това Си спомена придобиването и продажбата на облигации. QE включва само първото.

Според Дейвид Ку и Чанг Шу от Bloomberg Economics лидерът вероятно е изразил желание за технически промени в начина, по който PBOC извършва ежедневния си бизнес. Търговията със съкровищни облигации е нормална част от управлението на ликвидността за повечето централни банки, пишат те в доклад, въпреки че не се използва в Китай от около две десетилетия. Банката е предпочела да използва задължителни резерви - нивото на средствата, които банките трябва да заделят - и повече краткосрочни до средносрочни ценни книжа. Погледнато от гледна точка на фина настройка, това би означавало приближаване към стандартните практики. (Министерството на финансите подкрепи призива на Си за повече сделки с облигации, според статия в People's Daily във вторник.)

С каква цел? Напълно развитите пазарни операции, включително използването на дългосрочни облигации, не само биха я направили да изглежда повече като модерен паричен орган, но биха помогнали на PBOC да прокара чувство за национална цел в Китай. Един от отличителните белези на централните банки е способността им да финансират и да подпомагат националното финансиране в трудни времена. В момента важният глобален резерв не е стока като златото, среброто или бронза. Тази пътеводна звезда е облигацията на Министерството на финансите на САЩ. Изворът на търсенето е поне отчасти страничен продукт от наличието на напреднала централна банка, а именно Фед, една от целите на която беше да изковава ликвидни национални пазари от елементарна система, която противоречеше — и ограничаваше — индустриалната мощ на страната. Тези дълбоки капиталови пазари позволиха на САЩ да бъдат глобалният кредитор от последна инстанция и направиха долара незаменим.

Притежаването на този уникален резервен актив и ангажиментът за широко поддържане на стойността му чрез централна банка, атакуваща инфлацията, дава истинско предимство на САЩ. Китай няма нищо близко до това: Дори широко рекламираната му експанзия на кредитиране на нововъзникващите пазари се извършва предимно в долари. Важна функция на държавата в различни периоди от историята е да събира спешни финансови средства, каза Джошуа Р. Хендриксън, професор в университета на Мисисипи, в статия миналия месец. Това, което той нарича „Стандартът на американски ДЦК“, който следва системата на Бретън Уудс с фиксирани обменни курсове, дава на САЩ възможността да участват в безпрецедентни нива на набиране на средства по време на криза. Това може да бъде смесена благословия.

„Продължаващото съществуване на стандарта е в интерес на правителството на САЩ и неговата външна политика“, пише Хендриксън. „Бих очаквал САЩ да предприемат стъпки за поддържане на статуквото, дори по начини, които иначе биха били неочаквани.“ Предизвикателство пред продължаващото съществуване на системата „е присъща нестабилност... причинена от факта, че глобалните резервни активи са дългов инструмент на САЩ“.

Това, че Си иска мощна централна банка, не означава, че очаква катаклизми, още по-малко се подготвя за битка. Но кредитор от последна инстанция, който е готов за действие, е жизненоважна част от държавното управление, където САЩ имат ясна преднина. Стремежите на китайския президент са напълно разбираеми. Да се подготвим за Федерален резерв с китайски характеристики.

Даниел Мос е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ азиатските икономики. Преди това е бил изпълнителен редактор на Bloomberg News за икономика.