Сезонът на отчетите може да спаси бичия пазар от инфлацията

Оценките на американския фондов пазар се увеличиха в лицето на лепкава инфлация поради обещанието за големи увеличения в корпоративните печалби. Предстои да разберем дали това е оправдано

20:30 | 19 април 2024
Автор: Джонатан Левин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бен Греъм, инвеститор в стойност и ментор на Уорън Бъфет, често е цитиран да казва, че пазарът е като машина за гласуване в краткосрочен план, но „в дългосрочен план се превръща в кантар“. През последните шест месеца силният американски фондов пазар беше твърдо в режим на машина за гласуване и компаниите бяха закъснели за претеглянето, което сега започна.

След спадовете в края на октомври, разширяването на оценките представлява лъвският дял от 23% възвръщаемост на индекса S&P 500. Смесеното форуърдно съотношение цена-печалба се покачи до около 20,1 пъти от 17,3 пъти при дъното през октомври. Дори с облигации, предлагащи по-конкурентна доходност, инвеститорите се оказаха повече от склонни да плащат нарастваща премия за печалби и парични потоци, насърчени от дългосрочното обещание за изкуствен интелект и зашеметяващата устойчивост на потребителската икономика. Всичко това е добре, но не може да продължава така вечно, придавайки на този сезон на отчетите някакво повишено значение.

В близко бъдеще отчетите са нашата най-добра надежда за положителен катализатор, който да компенсира цялата негативност относно инфлацията и лихвените проценти. Три поредни месеца с недостатъчно добри данни за инфлацията накараха политиците във Федералния резерв да изтласкат очакванията за намаляване на лихвените проценти и това означава, че вероятно ще са необходими поне три месеца с много по-добри данни, за да видим намаление - създавайки потенциално гробище за пазарни настроения. Започнах да се тревожа за тази пустиня откъм добри новини в средата на март, но последните данни показват, че може да останем тук дори по-дълго, отколкото първоначално очаквах.

В неотдавнашния период от възхода, инвеститорите гледаха отвъд по-високите лихвени проценти, отчасти въз основа на убеждението си, че съкращенията на лихвите са зад ъгъла. Това убеждение е подложено на сериозно изпитание. Ако инвеститорите продължат да губят вяра - дори ако, както се надявам и очаквам, страхът от инфлацията в крайна сметка се окаже мимолетен - пазарът може да се изправи пред неприятна краткосрочна корекция. Широката мярка на инвеститорските настроения на Bank of America Corp. – въз основа на нивата на паричните средства, разпределението на собствения капитал и очакванията за икономически растеж в нейното проучване на мениджърите на глобални фондове – е най-възходящ този месец от януари 2022 г., потенциален противоположен индикатор, че пазарът може бъдете разтегнат и уязвим. Само доза оптимизъм от отчетите може да смекчи щетите.

В средносрочен план търговията през следващите няколко месеца също може да има значими последици за реалната икономика. С ръста на заплатите, който започна да се охлажда и излишните спестявания да изчезват, пазарите на активи изглежда се намесиха, за да помогнат за поддържане на потреблението в САЩ, добавяйки повече от 10 трилиона долара към нетната стойност на домакинствата през изминалата година. Независимо дали е заключено в сметки с ограничен достъп, като например пенсионни планове, това богатство изглажда балансите на домакинствата и поддържа потребителските настроения. Но докато това помогна по време на възхода, може също така да удари икономиката по пътя надолу, превръщайки се в порочен кръг.

Компаниите трябва да покажат, че се възползват от икономическата сила, за да увеличат приходите; че оптимизмът за изкуствения интелект, който започна с пускането на ChaptGPT, е повече от реклама; и че фирмите могат да продължат да увеличават крайния си резултат, без да се връщат към навика си от 2021-2022 г. да повишават цените – което само ще поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време.

Не всички перспективи за печалби са създадени еднакви, разбира се, и човек може да си представи сценарий, в който любимците на AI тълпата - Nvidia Corp. и Microsoft Corp. - вдъхват оптимизъм; другите компании от S&P 500 се справят „достатъчно добре“; и индексът все още излиза от сезона на отчетите на черно. Напълно възможно. Но тъй като Фед сега е на пауза до - в най-добрия сценарий - поне юли, фундаменталната сила трябва да дойде отнякъде, за да компенсира високите лихвени проценти и нарастващата несигурност относно това кога те ще започнат да падат (и с колко).

Както изглежда, прогнозите отдолу нагоре, съставени от Bloomberg, сочат около 5% ръст на печалбите за S&P 500 спрямо същия период на миналата година, с изключение на нестабилния енергиен сектор. На пръв поглед това е пренебрежително. Но в него са заложени очаквания за доста силно тримесечие за технологиите, комуникационните услуги и потребителските дискреционни акции. Акциите на суровините, здравеопазването и промишлеността междувременно вероятно ще бъдат в затруднение.

Лично аз не съм от лагера, който вярва, че преживяваме някакъв балон, който е напът да се спука с катастрофални последици. Оценките не са близо до главозамайващите нива от края на 2021 г. и промените в състава на индекса помагат да се оправдаят малко по-високите коефициенти. Все пак пазарните разкази имат свой собствен живот. Като отявлен инфлационен оптимист, все повече се чувствам като остров сам по себе си. Междувременно икономиката вероятно е нараснала с около 2,9% през първото тримесечие, според инструмента за проследяване на GDPNow на Фед в Атланта и това трябва да се превърне в окуражаващи печалби и перспективи. По един или друг начин, залозите изглеждат по-високи от обикновено през този сезон на корпоративните претегляния.

Джонатан Левин е колумнист на Bloomberg за пазарите в САЩ и Федералния резерв. Преди това е работил като журналист на Bloomberg в Латинска Америка и САЩ, отразявайки финанси, пазари и сливания и придобивания (M&A).